Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Μιχαηλίδης μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής αναλυτικά για το πρόγραμμα που θα ξεκινήσει -όπως φαίνεται- την ερχόμενη εβδομάδα.
Το πρόγραμμα της «Ψηφιακής Ενδυνάμωσης» ατόμων (ανδρών και γυναικών) άνω των 65 ετών. Εξήγησε περί τίνος πρόκειται, πρόσθεσε σε όσα είναι ήδη γνωστά κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες. Μιας διαδικασίας που θα υλοποιηθεί όπως καταλαβαίνουμε και σχεδιάζεται κυρίως στα ΚΑΠΗ και θα διαρκέσει τους έξι επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με το Γιώργο Μιχαηλίδη ο Δήμος Καβάλας που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα, αναζητά συνεργασία υπό την μορφή χορηγίας με τις τράπεζες ώστε μέσω αυτών των χορηγιών να αποκτήσει επιπλέον εξοπλισμό. Που θα θέσει στη διάθεση των εμπλεκόμενων.
Εξηγεί ότι οι τράπεζες θα επωφεληθούν σημαντικά από την εκπαίδευση των ηλικιωμένων σε θέματα ηλεκτρονικών υπολογιστών καθώς οι ίδιοι άνθρωποι (οι ηλικιωμένοι) στη συνέχεια θα μπορούν να εξυπηρετούνται χωρίς να προσέρχονται στα τραπεζικά καταστήματα.
Ο Γιώργος Μιχαηλίδης εξήγησε ότι η βάση του προγράμματος θα είναι το ΚΑΠΗ των Κρηνίδων όπου θα βρίσκονται οι δύο από τους πέντε εργαζομένους. Οι λεγόμενοι «ψηφιακοί βοηθοί». Οι οποίοι θα υλοποιήσουν το όλο σχέδιο.
Στις Κρηνίδες θα υπάρχει και η προβλεπόμενη από το πρόγραμμα τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης ώστε οι ενδιαφερόμενοι να παίρνουν βοήθεια και τηλεφωνικά από τους «ψηφιακούς βοηθούς» που θα εργαστούν στο πρόγραμμα.
Όπως είπε ο Γιώργος Μιχαηλίδης η διαδικασία για να βρεθούν οι ωφελούμενοι της δραστηριότητας θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες στα ΚΑΠΗ. Οι υπεύθυνοι των ΚΑΠΗ θα ενημερώσουν τα μέλη ώστε να συγκεντρωθούν οι ενδιαφερόμενοι ενώ ταυτόχρονα θα δηλώνεται και ο λόγος για τον οποίο ζητούν εκπαίδευση σε θέματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στα ΚΑΠΗ μπορούν να απευθυνθούν κι όλοι οι άλλοι που θέλουν να εκπαιδευτούν αλλά δεν είναι μέλη των ΚΑΠΗ.
Στη συνέχεια θα αναλαμβάνουν δράση οι «ψηφιακοί βοηθοί» που θα έχουν ακόμη και ατομικές συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους. Βοηθώντας τους να μάθουν και να εξοικειωθούν σε αυτό που έχουν ανάγκη. Το πρόγραμμα προβλέπει την αγορά εξοπλισμού που θα είναι στη διάθεση κάθε «ψηφιακού βοηθού».
Κάθε ωφελούμενος θα μπορεί να προσέρχεται στη συνάντηση με τον δικό του εξοπλισμό για ακόμη καλύτερη εξοικείωση. Προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πόσοι είναι δυνατό να ωφεληθούν. Είναι κάτι που θα αποδειχθεί στην πράξη και θα βοηθήσει το πρόγραμμα στην επόμενη του μορφή και υλοποίηση.
Όπως είπε μάλιστα ο Γιώργος Μιχαηλίδης ενώ το πρόγραμμα αναφέρεται σε ωφελούμενους άνω των 65 ετών, το όριο αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δεσμευτικό. Ο κ. Μιχαηλίδης είναι σίγουρος ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στην Καβάλα με τον καλύτερο τρόπο και θα βοηθήσει ανθρώπους που δεν έχουν εξοικείωση με τις ψηφιακές τεχνολογίες να την αποκτήσουν. Μέσω ενός σταθερού ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενός tablet, ενός laptop ακόμη και μέσω του κινητού τους τηλεφώνου.
(Πηγή φωτογραφίας facebook Δήμου Καβάλας)