Ο Γιώργος Παπανδρέου λοιδορήθηκε όσο κανένας άλλος Πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης. Από το 2009 έως το 2011 αντιμετώπισε μια πρωτόγνωρη κρίση χωρίς προηγούμενο στην σύγχρονη οικονομική ιστορία.
Και όμως παρά τα οικονομικά αδιέξοδα πέτυχε ένα αξιοσημείωτο μεταρρυθμιστικό έργο που όμοιό του δεν υπάρχει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Μεταρρυθμίσεις όπως η Διαύγεια, το open. gov, ΑΣΕΠ ακόμη και για συμβασιούχους, νόμος για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής, Καλλικράτης, ανεξάρτητες αρχές, αναμόρφωση ασφαλιστικού συστήματος, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ανεξάρτητη στατιστική αρχή, νόμος για τα πανεπιστήμια κλπ, κλπ ξεχάστηκαν από το ίδιο του το κόμμα, από όλους τους ψηφοφόρους του.
Στο μυαλό τους έμεινε η περίφημη φράση «λεφτά υπάρχουν» η οποία βέβαια συνοδεύτηκε από πολλά αν…. τα οποία εντέχνως αποσιωπήθηκαν. Από τον Γιώργο Παπανδρέου δεν έλειψαν τα σοβαρά πολιτικά λάθη, όπως η πίστη του ότι θα αντιμετώπιζε μόνος του την επερχόμενη πολιτική κρίση, η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος χωρίς την ενημέρωση των ομολόγων του της Ε.Ε. αλλά και των βουλευτών του, όπως επίσης και η επιλογή κάποιων στενών στελεχών του που λοξοδρόμησαν με πάταγο στη συνέχεια.
Εκ του αποτελέσματος όμως η Ελλάδα σώθηκε και μπήκαν τα χρόνια αυτά οι βάσεις για την οικονομική της ανόρθωση. Η χώρα μας άρχισε να εμφανίζεται στο χάρτη ως μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Σ’ αυτά τα δύο χρόνια σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορούσε τον Παπανδρέου για τις επιλογές του τάζοντας λαγούς με πετραχήλια.
Η αφορμή για να γραφτούν αυτές οι σκέψεις υπήρξε η πρόσφατη εκλογική διαδικασία του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ και οι ξιφομαχίες που ακολούθησαν μετά το αποτέλεσμα. Κρατάμε πλούσια κληρονομιά το έργο της κυβέρνησης Παπανδρέου και πάνω σ’ αυτό χτίζουμε την νέα μεταρρυθμιστική μας πρόταση. Στο ΠΑΣΟΚ κανείς δεν περισσεύει!
Ο Χρήστος Αρβανιτόπουλος είναι δάσκαλος κι εργάζεται σε σχολείο της πόλης.