Ο συμπολίτης Γιώργος Σταμπουλής είναι ο επικεφαλής της «Οργανοτεχνικής ΑΕ», μιας τοπικής εταιρίας που ασχολείται και με τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Έχει μεγάλη εμπειρία. Όλο και πιο συχνά μετέχει σε εκδηλώσεις στην Καβάλα και όχι μόνο. Είναι ομιλητής και για τα προγράμματα και για την «εκπαίδευση»- προετοιμασία όσων θα αποφασίσουν να τα εκμεταλλευτούν.
Στην Πρωινή ο κ. Σταμπουλής μίλησε δίκαια. Για τις ευκαιρίες και τις δυσκολίες αυτών των προγραμμάτων. Για τις κακές νοοτροπίες που συχνά εμφανίζονται και ως προς τον τελικό στόχο.
Η συνέντευξη
Ερ: Μιλήστε μας για τα προγράμματα που αφορούν τους μικρομεσαίους, τους στηρίζουν μέσω χρηματοδότησης.
Απ: Τα προγράμματα αυτά έρχονται σε προγραμματικές περιόδους εξαετείς. Τώρα είμαστε στη μέση της περιόδου 2021-2027. Αυτό σημαίνει ότι από εδώ και πέρα και μέχρι το 2027, θα εμφανίζονται προγράμματα με μεγαλύτερη συχνότητα απ’ ότι μέχρι τώρα. Υπάρχουν κάποια που «τρέχουν» τώρα. Είναι ένα τώρα για την ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων της Περιφέρειας ΑΜΘ. Είναι ένα πρόγραμμα για έρευνα και καινοτομία στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας. Είναι ένα πρόγραμμα για επιχειρήσεις κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Υπάρχουν προγράμματα για δάνεια. Υπάρχουν προγράμματα και θα βγαίνουν και άλλα. Έχει ανακοινωθεί ότι θα προκύψει ένα πρόγραμμα εξωστρέφειας για επιχειρήσεις που έχουν εξαγωγική δραστηριότητα ή που θέλουν να αποκτήσουν. Παρόλα αυτά πρέπει να κάνουμε μερικές επισημάνσεις, γιατί τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Καταρχάς πρέπει να φροντίσουν να ενημερώνονται οι επιχειρήσεις έγκαιρα αλλά κυρίως έγκυρα. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη παραπληροφόρηση, «ρύπανση πληροφόρησης» θα την ονόμαζα, σε σχέση με το τι ισχύει και το τι δεν ισχύει. Ποιοι μπαίνουν και ποιοι δεν μπαίνουν. Ένα δεύτερο είναι ότι όταν μαθαίνουμε για ένα πρόγραμμα, θα πρέπει να πάψουμε να έχουμε την κακή συνήθεια να αφήνουμε την προετοιμασία μας για την τελευταία στιγμή. Όταν αφήνουμε τα πράγματα για την τελευταία στιγμή, τότε βιαζόμαστε και η βιασύνη δημιουργεί πιθανότητα λάθους… Όταν κάνουμε λάθος, χάνουμε -τουλάχιστον- χρήμα. Η υλοποίηση των προγραμμάτων εμφανίζει μεγάλες καθυστερήσεις. Κακά τα ψέματα οι υπηρεσίες που τα διαχειρίζονται, δεν είναι πάντα απολύτως έτοιμες. Ακόμη περιμένουμε απαντήσεις και αποτελέσματα για προγράμματα που υποβλήθηκαν πέρσι το Πάσχα. Δε γίνεται έτσι. Δεν μπορεί να βασιστεί μια επιχείρηση σε κάτι τέτοιο. Επίσης θα πρέπει να προετοιμαστούν οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν μια σκληρή γραφειοκρατία η οποία είναι και χειρότερη κάθε φορά.
Ερ: Παρόλα αυτά υπάρχουν ευκαιρίες σ’ αυτά τα προγράμματα.
Απ: Αναμφίβολα υπάρχουν. Αρκεί να ξέρεις πως θα τα χειριστείς και να μη θεωρείς ότι υπάρχει ένα τσουβάλι λεφτά. Βάζουμε το χέρι μας και αρπάζουμε μια χούφτα. Δεν είναι όμως έτσι. Ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τέτοιες νοοτροπίες. Τέτοιες λογικές και τέτοιες προσεγγίσεις οδηγούν σε λάθος εκτίμηση με αποτέλεσμα να χάνονται ευκαιρίες.
Ερ: Για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν μεγάλο πορτοφόλι, είναι αποτρεπτικό να μπουν σ’ ένα τέτοιο πρόγραμμα;
Απ: Δεν είναι αποτρεπτικό. Αν μια επιχείρηση είναι σε δύσκολη θέση, δε θα πρέπει να βασίζει τη βιωσιμότητα της αποκλειστικά σε τέτοια προγράμματα. Λυπάμαι που το λέω, αλλά τα προγράμματα δε σώζουν επιχειρήσεις, τις βελτιώνουν… Είναι σπάνιο το φαινόμενο της ενδυνάμωσης επιχειρήσεων που βρίσκονται σε κρίση.
Ερ: Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που να ξεχωρίζει για τους Καβαλιώτες μικρομεσαίους;
Απ: Υπάρχει το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτεί υφιστάμενες επιχειρήσεις στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Έχει ξεκινήσει τις υποβολές από 10 Φεβρουαρίου. Η προθεσμία λήγει στις 10 Απριλίου. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους, να είναι έτοιμες 10 μέρες νωρίτερα. Τις τελευταίες μέρες βιαζόμαστε και κάνουμε λάθη.