Ο συμπολίτης γεωπόνος του ιδιωτικού τομέα Γρηγόρης Τιμοσίδης (μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ) είχε μιλήσει δημοσίως και εγκαίρως για την ανομβρία και τις συνέπειες της.
Σήμερα που τα πράγματα έγιναν χειρότερα, προειδοποιεί και για το φράγμα Μαρμαρά. Πρέπει να ολοκληρωθεί -σημειώνει- καθώς για καιρό ημιτελές και χωρίς νερό κινδυνεύει να καταστραφεί. Πριν καν χρησιμοποιηθεί!
Η συνέντευξη
Ερ: Είχατε μιλήσει εγκαίρως τον περασμένο Αύγουστο (και πιο νωρίς) για τη λειψυδρία, για την ανομβρία και για τους αγρότες. Πόσο χειροτέρεψαν εν τω μεταξύ τα πράγματα;
Απ: Τα αποτελέσματα αυτής της ανομβρίας και της ξηρασίας που επικράτησε στην περιοχή τα είδαμε κατά τις συγκομιδές που έχουν ολοκληρωθεί -ειδικά στα Τενάγη των Φιλίππων- όπου οι αποδώσεις στις βασικές καλλιέργειες τόσου του αραβόσιτου δηλαδή του καλαμποκιού, δευτερευόντως του ηλίανθου και της σόγιας ήταν απογοητευτικές. Στον αραβόσιτο οι αποδόσεις είχαν μείωση της τάξεως του 80-90%. Στη σόγια παρόμοια και στον ηλίανθο μείωση 30-35%. Το ζήτημα είναι ότι αυτή η χρονιά έχει περάσει. Τώρα έχουμε φτάσει στα τέλη Οκτωβρίου και δεν έχουμε καν βροχές. Είναι η περίοδος στην οποία οι παραγωγοί σπέρνουν τα χειμερινά σιτηρά όπως το σιτάρι, το κριθάρι. Για τα οποία δεν μπορούν καν να αρχίσουν τις εργασίες στις καλλιέργειες. Το έδαφος στερείται παντελώς υγρασίας. Δεν έχει βρέξει τους τελευταίους 5-6 μήνες. Δεν είχαμε βροχή με αρκετά χιλιοστά ώστε να μπορέσει να καλλιεργηθεί το έδαφος. Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό. Ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι και ο υδροφόρος ορίζοντας, ο οποίος με βάση τα λεγόμενα των παραγωγών που διαθέτουν γεωτρήσεις, έχει πέσει κατά πολύ. Το κόστος ήδη της καλλιέργειας για φέτος είναι πάρα πολύ υψηλό, γιατί οι γεωτρήσεις αναγκαστήκανε να κατέβουν πιο βαθιά στο έδαφος για να βρουν νερό. Αυτές όλες οι εργασίες έχουν κόστος. Σε περιοχές παραθαλάσσιες έχουμε και τον κίνδυνο της υφαλμύρωσης.
Ερ: Ενόψει του χειμώνα μπορεί να γίνει … θαύμα με βροχές και χιόνια;
Απ: Αυτό είναι ένα ζήτημα. Δεν έχουμε τις βροχές ενώ πρέπει να χιονίσει πάρα πολύ στα βουνά. Ο υδροφόρος ορίζοντας εμπλουτίζεται πολύ καλύτερα από χιονοπτώσεις αφού το νερό το οποίο λιώνει σιγά-σιγά και δε χάνεται. Όπως γίνεται με μια ραγδαία βροχή, το νερό της οποίας καταλήγει γρήγορα στη θάλασσα. Ας ελπίσουμε να έχουμε χιονοπτώσεις για να βελτιωθεί η κατάσταση. Από εκεί και πέρα όμως, η κλιματική αλλαγή και η κλιματική κρίση είναι κάτι το οποίο το συζητάμε τα τελευταία 10 χρόνια και θα έπρεπε ήδη η πολιτεία να ξεκινήσει και να σχεδιάζει ανάλογα έργα, αποθήκευση νερού κατά τη χειμερινή περίοδο το οποίο να ήταν διαθέσιμο για τους παραγωγούς. Εδώ βλέπουμε περιπτώσεις, όπως το φράγμα του Μαρμαρά (που είναι μια πονεμένη ιστορία) το οποίο αν δεν ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο, κινδυνεύει να καταστραφεί το ίδιο το έργο για λόγους τεχνικούς. Κινδυνεύουν και τα εξελισσόμενα έργα, θα έλεγα.