Dark Mode Light Mode

Ο Ιαπωνικός Κόκκινος Στρατός επιτίθεται στη γαλλική πρεσβεία στη Χάγη

13/09/2024

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 1974

||||

Ήταν 13 Σεπτεμβρίου 1974 όταν ο Ιαπωνικός Κόκκινος Στρατός εισέβαλε στη γαλλική Πρεσβεία στη Χάγη, επιτιθέμενός της.

Ο Ιαπωνικός Κόκκινος Στρατός είναι μια ομάδα που ιδρύθηκε το 1971 από τον Fusako Shigenobu και η οποία, έχοντας αποσπαστεί από την Ιαπωνική Κομμουνιστική Λίγκα, διεξάγει για αρκετά χρόνια δράσεις με στόχο την ανατροπή της ιαπωνικής μοναρχίας και την έναρξη μιας παγκόσμιας επανάστασης.

Η ARG θεωρείται μια από τις πιο διάσημες κομμουνιστικές ένοπλες ομάδες, και έχει πλέξει από καιρό μια στενή σχέση με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Η ομάδα είναι επίσης γνωστή ως Διεθνής Αντιιμπεριαλιστική Ταξιαρχία, Nippon Sekigun, Nihon Sekigun, The Holy War Brigade και Δημοκρατικό Αντιπολεμικό Μέτωπο.

Η επίθεση στη γαλλική πρεσβεία στις 13 Σεπτεμβρίου 1974 οργανώθηκε για να υποστηρίξει την παλαιστινιακή υπόθεση και θα απαιτούσε την απελευθέρωση ενός μαχητή της ARG, του Yatsuka Furuya. Τρία μέλη της ARG, αφού εισέβαλαν στο κυβερνητικό κτίριο, διαπραγματεύονται την απελευθέρωση του συντρόφου τους με αντάλλαγμα την ελευθερία των ανθρώπων που είναι παρόντες μέσα, του πρέσβη και άλλων δέκα υπαλλήλων.

Η μακρά πολιορκία της αστυνομίας ξεκινά αμέσως, καταφέρνοντας να έρθει σε επαφή και να διαπραγματευτεί με τους μαχητές της ARG μέσω ενός συστήματος επικοινωνίας εντός της διπλωματικής έδρας: όντως υπάρχουν δύο διερμηνείς από την ιαπωνική αντιπροσωπεία επί τόπου.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, ένας αξιωματικός τραυματίζεται στην πλάτη, αλλά, μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, οι όμηροι απελευθερώνονται με αντάλλαγμα τον Yatsuka Furuya (φυλακισμένο μέλος της ARG), 300.000 δολάρια και τη χρήση αεροπλάνου για να φτάσουν μέχρι το Άντεν, στη νότια Υεμένη, όπου οι μαχητές θα ήθελαν να σταματήσουν.

Η Υεμένη δεν επιτρέπει στους τρεις να αποβιβαστούν, και ως εκ τούτου αναγκάζονται να φτάσουν στη Συρία και να παραδώσουν τα λύτρα, καθώς η Συρία δεν αναγνωρίζει τις απαγωγές για λύτρα ως επαναστατικές ενέργειες.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, η ARG σταμάτησε τις δραστηριότητες στην Ιαπωνία, προτιμώντας να στηριχθεί στο Εθνικό Μέτωπο για την χρηματοδότηση, την εκπαίδευση και την προμήθεια όπλων. Μεταξύ της δεκαετίας του 1970 και του 1980, η Nihon Sekigun θα καταστεί πρωταγωνίστρια πολλών επαναστατικών ενεργειών, μεταξύ των οποίων αεροπειρατείες, απαγωγές ανθρώπων, οδηγός δράσεων σε συνεργασία και υποστήριξη των παλαιστινίων ανταρτών.

Η Fusako Shigenobu, ηγέτης και ιδρύτρια της ομάδας, καθώς και δημιουργός-σχεδιάστρια των σημαντικότερων ενεργειών του Ιαπωνικού Κόκκινου Στρατού, ανάμεσα στις οποίες η επίθεση στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ και πολυάριθμων επιθέσεων σε διπλωματικά γραφεία σε όλο τον κόσμο, θα θεωρείται για χρόνια «η τρομοκράτης γυναίκα που φοβούνταν περισσότερο στον κόσμο», συνελήφθη τελικά στην Ιαπωνία το 2000 και το 2006 καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση.

Η οργάνωση θα διαλυθεί στις 14 Απριλίου 2001.

Δείτε “A History of The Japanese Red Army“:

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος infoaut.org

Προηγούμενο άρθρο

Θάσος: Ένα νησί ακόμη και για τον Σεπτέμβριο

Επόμενο άρθρο

Παγκόσμια 'Υψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού (φωτογραφίες)