Στο ραδιόφωνο της Πρωινής μίλησε το πρωί της Πέμπτης (31/12) ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος επί των οικονομικών κ. Ηλίας Καλανταρίδης. Προσπάθησε να εξηγήσει που υπάρχει παρεξήγηση- μπέρδεμα και δεν προκύπτουν κοινά αποδεκτά δεδομένα στα τετραγωνικά μέτρα επί των οποίων υπολογίζονται τα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου Καβάλας.
Επέμενε ότι τόσο η πρόταση της διοίκησης όσο και της αντιπολίτευσης πάσχουν.
Η συνέντευξη
Ερ: Γιατί δεν συμφωνούν οι δυο πλευρές για τα τετραγωνικά μέτρα επί των οποίων υπολογίζονται τα ανταποδοτικά τέλη;
Απ: Η όλη παρεξήγηση ξεκίνησε με την αρχική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας που είχε το δημοτικό συμβούλιο την πρώτη φορά που συζητήθηκε το θέμα. Εκεί λοιπόν αναγράφονταν κάποια νούμερα όσον αφορά τα τετραγωνικά τα οποία μπέρδευαν τον αναγνώστη υπό την έννοια ότι άλλα βλέπαμε ότι είναι τα τετραγωνικά τα οποία υπολογίζονται αρχικά από την υπηρεσία ενώ όταν γινόταν όλος αυτός ο υπολογισμός για να μοιραστεί να το πούμε έτσι το πλεόνασμα, να δούμε δηλαδή τι εκπτώσεις θα γίνουν προς τους πολίτες.
Στην ίδια εισήγηση ξαφνικά εμφανίζονταν 1 εκατομμύριο περισσότερα τετραγωνικά στα οποία γινόταν η μοιρασιά.
Αυτό μπέρδεψε τους πάντες, μπέρδεψε και μένα και άρχισα να αναρωτιέμαι τι γίνεται. Εκεί λοιπόν «συνέβη» το πρώτο ατύχημα της υπόθεσης. Εν συνεχεία εμείς ζητήσαμε κάποια στοιχεία από την οικονομική υπηρεσία προκειμένου να δούμε τι γίνεται. Εκεί να πω την αλήθεια ότι μπερδευτήκαμε ακόμη περισσότερο, γιατί σε δυο διαδοχικά έγγραφα μας ενημέρωνε η υπηρεσία για διαφορετικά τετραγωνικά κάθε φορά!
Οπότε καταλαβαίνεται όταν έχετε σε τρία διαφορετικά έγγραφα, τρία διαφορετικά νούμερα τετραγωνικών, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη εκεί δεν θα πω ότι ξεκινάει το μπέρδεμα, εκεί το μπέρδεμα έχει ολοκληρωθεί και έχεις χάσει τη μπάλα, τα αυγά και τα πασχάλια.
Υπάρχει άλλο θέμα και αυτό έλεγα στο Δήμαρχο, γιατί συμμετείχα και εγώ στη σύσκεψη των αρχηγών η οποία έγινε πριν το δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης, ότι η δική μου η έκθεση που έχω καταλήξει 100%, είναι ότι αυτή τη στιγμή στην πραγματικότητα η οικονομική υπηρεσία δεν ξέρει όσα είναι τα τετραγωνικά επί των οποίων εισπράττει ο Δήμος.
Εδώ θα διαφωνήσω με τον κ. Κουνάκο ότι δεν λαμβάνουμε υπόψη καθόλου τα τετραγωνικά, έχει εδώ κάποιο λάθος. Μπορεί όντως τα έσοδα να υπολογίζονται κατά βάση σύμφωνα με τα έσοδα που είχαμε τον προηγούμενο χρόνο, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη αν υπάρχει αλλαγή στα τετραγωνικά, δηλαδή ή πρέπει να προσθέσουμε σε αυτά που προϋπολογίζουμε αν έχουμε αύξηση των τετραγωνικών μέτρων ή πρέπει να αφαιρέσουμε αν έχουμε μείωση.
Ερ: Εσείς λέτε ότι όντως ξεκινάμε από τα έσοδα αλλά κάποια στιγμή στους υπολογισμούς θα πρέπει να μπουν και τα τετραγωνικά μέτρα.
Απ: Βεβαίως. Εδώ λοιπόν γίνεται το μεγάλο μπέρδεμα και είναι κάτι που επέμενα και στο Δήμαρχο και στο διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών ότι θα πρέπει άμεσα η υπηρεσία, γιατί είμαι σίγουρος ότι αυτό δεν γίνεται ούτε σε μια μέρα, ούτε σε μια εβδομάδα, ούτε σε ένα μήνα, θα πρέπει πραγματικά να δουλέψουν κάποιοι άνθρωποι για να δούμε τι ακριβώς γίνεται.
Πρώτα είναι τα ενεργά τετραγωνικά μέτρα όπως τα ονομάζουνε. Γιατί εδώ γίνεται το μεγάλο μπέρδεμα της υπόθεσης. Τα άλλα είναι τα μη ενεργά όπως τα ονομάζουνε ή μη ηλεκτροδοτούμενα όπως λέγονται εκ των οποίων δεν εισπράττει ο Δήμος. Αυτό το οποίο επέμενα και είναι το εξής. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2020 έληξε η τελευταία διορία που είχε δώσει ο σχετικός νόμος του 2018 όπου οι πολίτες θα έπρεπε να δηλώσουν στους Δήμους τα επιπλέον.
Εδώ όμως υπάρχει μπέρδεμα. Δυο ημερομηνίες λήξανε στις 30 Σεπτεμβρίου, η μια έχει να κάνει με το να δηλώσουμε τα τετραγωνικά τα οποία έχουμε τα καινούρια μετά από τακτοποιήσεις που κάναμε στους αυθαίρετους χώρους και μια δεύτερη ημερομηνία που έληξε, είναι η προθεσμία που είχε δοθεί για να δηλώσουν οι πολίτες στους Δήμους αν έχουνε κτίρια τα οποία δεν ηλεκτροδοτούν προκειμένου να απαλλαγούν.
Η μια είναι για να τακτοποιηθείς από αυθαίρετα και άρα την αύξηση που έχουμε αλλά ταυτόχρονα έληξε και η άλλη προθεσμία όπου οποιοσδήποτε πολίτης όποτε και να είχε κόψει το ρεύμα του τα τελευταία 5 χρόνια, να προσέλθει στο Δήμο να το δηλώσει.
Επειδή κατά το παρελθόν υπήρχαν πολλά προβλήματα το 2018 βγήκε ένας καινούριος νόμος.
Ερ: Η δουλειά που πρέπει να γίνει για να συγκλίνουν οι δυο αυτές προτάσεις και απόψεις είναι δουλειά που πρέπει να γίνει από την υπηρεσία.
Απ: Θέλει χρόνια γιατί θα πρέπει ο κάθε πολίτης που έχει κάνει διακοπή ηλεκτροδότησης σε οποιοδήποτε κτίριο κατέχει αν δεν πάει να το δηλώσει στο Δήμο παρότι έκανε τη διακοπή στη ΔΕΗ, σύμφωνα με το νόμο πρέπει να πληρώσει δημοτικά τέλη. Δε θεωρείτε μη ενεργό παρότι δεν ηλεκτροδοτείται το κτίριο και πρέπει να πληρώσει.
Ερ: Αυτό που λέει ο κ. Κουνάκος ότι τώρα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός και θα πάμε με αυτά τα δεδομένα, πως το κρίνεται εσείς;
Απ: Εδώ ο καθένας θεωρεί ότι έχει το δίκαιο με το μέρος του. Εγώ δεν θα το έλεγα, οποιαδήποτε στιγμή όπως το γνωρίζετε και εσείς, είναι κάτι το οποίο έχει λεχθεί στο δημοτικό συμβούλιο, οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να υπάρχει αναμόρφωση πάνω στον προϋπολογισμό.
Ερ: Ενώ ήσασταν στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη, δεν ήσασταν στο δημοτικό συμβούλιο. Γιατί δεν ήσασταν στο δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της Τετάρτης;
Απ: Να σας θυμίσω ότι είχα αποχωρήσει και στην πρώτη συνεδρίαση τη σχετική με το θέμα, λέγοντας μάλιστα επί λέξει, ότι υπάρχει πρόβλημα και στις δυο προτάσεις οι οποίες έχουν παρουσιαστεί. Δεν έχει αλλάξει η άποψη μου.
Θεωρώ ότι και η πρόταση της διοίκησης υπάρχει πάσχει αλλά και η πρόταση η εναλλακτική που κατέβηκε πάσχει. Έχουν πρόβλημα και οι δυο και δεν μπορώ να ψηφίσω κάτι που το θεωρώ λάθος. Ενημέρωσα και την κ. Τσανάκα, έφυγα λίγο πριν ξεκινήσει το δημοτικό συμβούλιο.
Ήμουν μαζί με την κ. Τσανάκα στη συζήτηση που έγινε, προσπαθώντας να δώσω να καταλάβουν όλοι τι ακριβώς συμβαίνει και ποιο είναι το πρόβλημα.
Η οικονομική υπηρεσία πρέπει να δει τι στοιχεία έχει από τους πολίτες που πήγαν και δηλώσαν με υπεύθυνη δήλωση όντως έχουν διακόψει την παροχή του ρεύματος στο ακίνητο τους και μόνο αυτά να αφαιρέσει ότι δεν θα καταβάλουνε δημοτικά τέλη. Όλα τα υπόλοιπα πρέπει να βεβαιώνονται κανονικά έσοδα.
Ερ: Έχουμε την εντύπωση και από αυτή τη συζήτηση που κάναμε αλλά και από πολλές προηγούμενες, ότι έχετε μέλλον στην αυτοδιοίκηση όπως βέβαια παρόν και παρελθόν.
Απ: Θα έλεγα ότι αυτός ο χώρος είναι κινούμενη άμμος. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί την επόμενη μέρα. Αν δεν έχεις μεράκι δεν μπορείς να αφιερωθείς και να κινηθείς. Είναι κάτι που θα το δείξει το μέλλον. Δεν μπορούμε να προδικάσουμε το παραμικρό.