Dark Mode Light Mode

Ο Ιωσήφ Μεβοράχ αναφέρεται στη σημαντική πρωτοβουλία αξιοποίησης του αρχείου Νίκου Ρουδομέτωφ

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου προ λίγων ημερών ανακοινώθηκε επίσημα η συνεργασία του Βίκτωρα Ρουδομέτωφ (γιου του αξέχαστου Νίκου Ρουδομέτωφ) με τον Δήμο Καβάλας.

Αντικείμενο της συνεργασίας το πολύτιμο αρχείο Ρουδομέτωφ. Ο κ. Ιωσήφ Μεβοράχ έκανε αθόρυβα όλη τη δουλειά που προηγήθηκε. Μαζί με τη συμφωνία. Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον κ. Μεβοράχ, να μάθουμε τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι συμφώνησε με την οικογένεια Ρουδομέτωφ ο Δήμος Καβάλας;

Απ: Καταρχήν είναι πολύ σημαντικό να ακουστεί ότι είναι μια πολύ μεγάλη στιγμή μας. Για την πόλη μας. Το γεγονός ότι ο Δήμος Καβάλας τίμησε τον Νικόλαο Ρουδομέτωφ. Κάτι που έπρεπε να γίνει εν ζωή, σύμφωνα με την προσωπική μου άποψη. Άνθρωποι σαν τον Ρουδομέτωφ με αυτό το τεράστιο  λαογραφικό αρχείο, θα πρέπει να παραμένουν πάντα στην ιστορία και να τιμούνται εν ζωή. Αυτό που συμφωνήθηκε και ανακοινώθηκε στη συνέντευξη τύπου είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που έχω κάνει εδώ και πολύ καιρό με τον γιό του. Το αρχείο Ρουδομέτωφ το ζητούσαν πολλοί. Ακόμη και οργανισμοί. Με τη συμφωνία μας παίρνει τη θέση του εκεί που πρέπει. Εκεί που του αξίζει. Είναι η αίθουσα «Νικολάου Ρουδομέτωφ» που θα δημιουργηθεί. Ήταν μια αγωνία και του συγχωρεμένου Νικολάου Ρουδομέτωφ. Αυτή η αίθουσα θα δημιουργηθεί σε πρώτη φάση στην Καπναποθήκη στην Πλατεία Καπνεργάτη. Η δωρεά θα υλοποιηθεί σε τρεις διαφορετικούς χρόνους. Σε τρία στάδια. Το πρώτο κομμάτι του αρχείου θα είναι οι τοπικές εφημερίδες, το οποίο διατηρούσε ο Νικόλας Ρουδομέτωφ. Από την εποχή αμέσως μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μέχρι το 1979. Δεν είναι το αρχείο που υπάρχει ήδη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, είναι άλλα πράγματα. Είναι οι 11 εφημερίδες που κυκλοφορούσαν το διάστημα εκείνο. Η Καβάλα ήταν μια από τις πόλεις με το μεγαλύτερο τοπικό τύπο. Το πρώτο στάδιο θα ξεκινήσει τον Ιούνιο με τις εφημερίδες, θα ψηφιοποιείται. Το δεύτερο στάδιο είναι οι φωτογραφίες. Οι προσωπικές φωτογραφίες που έχει καταγράψει ο κ. Ρουδομέτωφ και είναι φωτογραφίες μοναδικές. Οι οποίες δεν έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τώρα. Τις είχε αρχειοθετήσει μέσα σε τόμους. Είναι φωτογραφίες του ιδίου σαν ερασιτέχνης φωτογράφος. Π.χ. δυο μέρες πριν κλείσουν τα παλιά ψαράδικα στο κεντρικό λιμάνι είχε πάει ο ίδιος ο Ρουδομέτωφ και τράβηξε φωτογραφίες. Και δίπλα, στο μανάβικο της Ρίτας που λέγαμε εμείς οι παλιοί Καβαλιώτες κτλ. Όλη την περιοχή.

Ερ: Αυτή η υποχρέωση που αναλαμβάνει ο Δήμος Καβάλας είναι μεγάλη. Χρειάζεται κόσμος, χρειάζεται δουλειά. Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά;

Απ: Στη συνέντευξη τύπου και σε όσα είπαμε ήμασταν πάρα πολύ προσεκτικοί. Δε σας κρύβω ότι στη διάρκεια αυτού του 1,5 χρόνου που συζητούσαμε προσωπικά με τον κ. Βίκτωρα Ρουδομέτωφ υπήρχαν αρκετοί προβληματισμοί. Θα σχηματιστεί μια ομάδα τοπικών ιστορικών ανθρώπων, οι οποίοι υπάρχουν στην πόλη μας ευτυχώς. Σαν διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε ο ίδιος ο κ. Βίκτωρας Ρουδομέτωφ, ο οποίος σιγά-σιγά θα προσφέρει αυτά τα αρχεία. Αφού πρώτα τα ψηφιοποιούμε. Το τελευταίο κομμάτι της δωρεάς είναι το ιστορικό αρχείο. Σε αυτό γίνεται μια τεράστια καταγραφή από μοναδικά πράγματα. Ένα πολύ σημαντικό γεγονός μ` έφερε κοντά στην οικογένεια Ρουδομέτωφ. Εννοώ ότι ο Νικόλαος Ρουδομέτωφ και η μητέρα του, ήταν οι μοναδικοί άνθρωποι της Καβάλας που είχαν δει από κοντά τότε στην Καπναποθήκη τους Καβαλιώτες Εβραίους που φορτώσανε τότε στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Τους είχαν δει πριν αναχωρήσουν για να μεταφερθούν στο Ολοκαύτωμα.

Ερ:  Όταν μιλάμε για το υπόλοιπο  αρχείο Ρουδομέτωφ, τι περιλαμβάνει αυτό;

Απ: Αυτό είναι καταγραφή η οποία υπάρχει σε τόμους πάλι. Υπάρχουν και τα στοιχεία. Τα πάντα γραμμένα στο κομπιούτερ. Ένα πολύ απλό παράδειγμα. Όταν εγώ έγραφα το δικό μου το βιβλίο, ήταν Ιούνιος του 2017 (ο Νικόλαος Ρουδομέτωφ πέθανε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους) στις τελευταίες συνεντεύξεις για το λόγο που σας προανέφερα, του πήρα μια συνέντευξη, η οποία -ατόφια- καταγράφεται στο βιβλίο μου. Ακριβώς αυτά που μου είπε, υπήρχαν και υπάρχουν μέσα στον υπολογιστή του. Αντιλαμβάνεστε το τι λεπτομέρειες υπάρχουν σε αυτό το αρχείο.

Προηγούμενο άρθρο

Απαλλάσσονται από τέλη τραπεζοκαθισμάτων όσοι θίγονται από τα δημοτικά έργα

Επόμενο άρθρο

Το τοπικό συμβούλιο Αμυγδαλεώνα ευχαριστεί το ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ