Με αφορμή τις τραγικές συνέπειες της πρόσφατης θεομηνίας που έπληξε τη δυτική Αττική αλλά και τη μεγάλη συζήτηση που διεξάγεται από εκείνη τη μέρα για την αναζήτηση των ευθυνών και των υπευθύνων γι’ αυτή την τραγωδία, ένας συμπολίτης μας που είχε στο παρελθόν θητεύσει επί πολλά χρόνια στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, καταθέτει τις απόψεις του και επικεντρώνει την κριτική του στην οργάνωση της αυτοδιοίκησης με το σχέδιο «Καλλικράτης» που έγινε νόμος του κράτους επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και Γιώργου Παπανδρέου με αρμόδιο –τότε- υπουργό τον Γιάννη Ραγκούση.
Ο συμπολίτης μας σημειώνει επιγραμματικά τα παρακάτω:
- «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»: Η πλέον αποτυχημένη διοικητική μεταρρύθμιση, στην εφαρμογή της και μάλιστα με εμπνευστή έναν υποτίθεται καθ’ ύλην αρμόδιο όπως υπήρξε ο Γιάννης Ραγκούσης ως δήμαρχος Πάρου.
- Ο «Καλλικράτης» στέρησε τον ανταγωνισμό των Νομών για το ποιος απ’ όλους θα εντάξει πρώτος έργα στα Ευρωπαϊκά προγράμματα.
- Ο «Καλλικράτης» πρόβλεψε υπηρεσίες, στα χαρτιά, χωρίς προσωπικό και αρμοδιότητες (π.χ. πολεοδομίες σε Δήμους)
- Ο «Καλλικράτης» απομάκρυνε τον πολίτη από τον τοπικό φυσικό του ηγέτη, τον νομάρχη που είχε και τις ανάλογες αρμοδιότητες
- Ο «Καλλικράτης» στέρησε τον Νομό από τη δυνατότητα αυτόνομης οικονομικής ανάπτυξης. (εισπράξεις προστίμων κ.λ.π που μεταβιβάστηκαν στην Περιφέρεια)
- Με τον «Καλλικράτη» σταμάτησε ο τοπικός σχεδιασμός για έργα υψηλού επιπέδου (Αυτά υπάρχουν πλέον μόνο στις συνεντεύξεις τύπου)
- Ο «Καλλικράτης» μετέφερε πολλές αρμοδιότητες στους δήμους (σε μερικές περιπτώσεις ορθώς) χωρίς όμως αυτοί να μπορούν όπως αποδεικνύεται να αναλάβουν το βάρος των ευθυνών.
- Σχεδίασαν «πολιτικάντικα» τον «Καλλικράτη» ανάλογα με τις πολιτικές φιλοδοξίες των κομματικών ιθυνόντων.
- Οι κάθε είδους διεκδικήσεις από τους τοπικούς άρχοντες και κατ’ επέκταση από τις τοπικές κοινωνίες δεν βρίσκουν πλέον ανταπόκριση από την κεντρική κυβέρνηση αφού το κέντρο ασχολείται μόνο με τις Περιφέρειες.
- Ο «Καλλικράτης» στέρησε την δυνατότητα ομάδων πολιτών να διεκδικούν λύσεις από τους νομάρχες και τις νομαρχίες για μικρά τοπικά προβλήματα. Μια μικρή γέφυρα π.χ., μια γεώτρηση, τον ηλεκτροφωτισμό ενός δρόμου ή ενός οικισμού κ.ο.κ.
- Ο «Καλλικράτης» δημιούργησε χάος στην εξυπηρέτηση του πολίτη που αν δεν υπήρχε και η σχετική βοήθεια από τα ΚΕΠ, θα έπρεπε να απευθύνεται σε δέκα υπηρεσίες πριν φτάσει στην ενδέκατη η οποία είναι τελικά η αρμόδια για να του λύσει το πρόβλημα.
- Ο «Καλλικράτης» αποστέρησε την δυνατότητα των «τύποις» διοικούντων να ασκήσουν έστω και την ελάχιστη κοινωνική πολιτική και να προσφέρουν λίγα μπουκάλια νερό σε κάποιους διψασμένους συμπολίτες μας. Μέχρι να έλθει η έγκριση από την Περιφέρεια ο διψασμένος μπορεί νκαι να πεθάνει από αφυδάτωση.
- Για την πρόσφατη τραγωδία στη Μάνδρα Αττικής δεν ακούσαμε καμιά «συγγνώμη» από κανένα «γελαστό» παιδί – υποστηρικτή του «Καλλικράτη» κι ας έχουν περάσει επτά χρόνια από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται.
Είκοσι δύο άτομα σκότωσε η αστοχία του συστήματος, για έναν «Καλλικράτη» θα ζητήσουν συγγνώμη. «Φταίει», λένε, «ο δήμος, φταίει η Περιφέρεια, φταίει το υπουργείο, το δασαρχείο, ο Ποσειδώνας, ο Άγιος Πέτρος…
Οι παραπάνω επισημάνσεις, ισχυρίζεται ο συμπολίτης μας, αποτελούν το συμπέρασμα από όσα παρακολουθούμε αυτές τις μέρες με την τραγική εικόνα που παρουσιάζει το κράτος στη Μάνδρα, τη Σύμη, την Πιερία και αλλού.
Και πάντα βέβαια φταίνε οι άλλοι. Ποτέ εμείς…