Ο νέος κανονισμός στάθμευσης στη συνοικία της Παναγίας εφαρμόζεται περίπου 2 μήνες τώρα.
Αν και η κάθε αρχή είναι δύσκολη, υπάρχουν κάποια συμπεράσματα. Υπάρχουν κάποια θετικά αποτελέσματα και πολλά σημεία όπου αυτός πρέπει να ενισχυθεί. Να αλλάξει (προς το αυστηρότερο) και γενικά να υποστηριχθεί καλύτερα και πιο οργανωμένα.
Συζητήσαμε την πρώτη εμπειρία από την εφαρμογή του με τον πρόεδρο του συλλόγου των κατοίκων. Ο κ. Φώτης Λαζαρίδης στηρίζει πολλά σε μια αστυνόμευση που θα έχει ουσία και διάρκεια. Θα περιλαμβάνει ίσως και πιο αυστηρά μέτρα.
Η συνέντευξη
Ερ: Τι συμπεράσματα έχουν βγει από την εφαρμογή του κανονισμού στάθμευσης εδώ και περίπου 2 μήνες στην Παναγία; Λειτουργεί ο κανονισμός; Βρίσκουν να παρκάρουν οι μόνιμοι κάτοικοι;
Απ: Το μέτρο τις πρώτες μέρες που εφαρμόστηκε έφερε μια αναστάτωση σε όλους. Στους κατοίκους της Παναγίας. Στους επισκέπτες. Όπως επίσης στους ντόπιους. Στους Καβαλιώτες. Σε όσους παρκάριζαν στην Παναγία και χάσανε την εύκολη ρεμίζα. Εννοώ όσους είχαν δουλειά ή μαγαζιά στο κέντρο αλλά παρκάριζαν πάνω στη συνοικία της Παναγίας. Από εκεί και πέρα την αλλαγή δεν την γνώριζαν οι ξένοι. Σήμερα μετά και από τις πρώτες ημέρες ή και εβδομάδες εφαρμογής του κανονισμού υπάρχουν κενές θέσεις για τους μόνιμους κατοίκους. Αν ανέβουμε το πρωί στη συνοικία θα δούμε ότι υπάρχουν κενές θέσεις. Δεν είναι όμως το πρόβλημα αυτό. Είναι στις ώρες αιχμής, το μεσημέρι και απόγευμα… Τότε γίνεται χαμός! Έχουν μάθει ότι μετά τις 20:00 δεν υπάρχει αστυνόμευση και έχουμε μεγάλο πρόβλημα, αφού δεν μπορείς με τίποτα να βρεις θέση κενή!
Ερ: Τι πρέπει να γίνει για να μην υπάρχει αυτή η αναστάτωση; Να έχουμε αστυνομικούς τις ώρες αιχμής;
Απ: Πρέπει να συνειδητοποιήσουν άπαντες ότι αυτές τις ώρες- ειδικά τις ώρες αιχμής- δεν πρέπει να ανεβαίνουμε πάνω στην Παναγία να παρκάρουμε. Είναι αδύνατο να βρουν μέρος να παρκάρουν. Γίνεται χαμός. Δεν υπάρχει αστυνόμευση, γιατί όπως μας λένε δεν υπάρχει προσωπικό. Αυτό μας είπε η Αστυνομία. Δεν υπάρχει και Δημοτική Αστυνομία. Μια παρουσία έχει το πρωί και μια το μεσημέρι. Οι μόνιμοι κάτοικοι δεν μπορούν να παρκάρουν μετά τις 20:00 στην Παναγία. Ούτε στα στενά. Το έχουνε μάθει όλοι ότι δεν υπάρχει αστυνόμευση και ανεβαίνουν πάνω (μετά τις 8 το απόγευμα). Παρκάρουν όλοι ελεύθερα. Έχουμε και τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Οι ξένοι το μέτρο δεν το καταλαβαίνουν. Οι ξένοι δεν ενδιαφέρονται. Αν τους γράψουν (βεβαίωση κλήσης) πετάνε την κλήση και… τελείωσε. Ποια είναι η λύση; Αυτό που εφαρμόζεται και αλλού. Εκτός από το πρόστιμο να βγάλουν τις πινακίδες του οχήματος, να βάλουν… «δαγκάνες». Να γίνεται αφαίρεση πινακίδων στις παράνομες σταθμεύσεις και ειδικά μετά τις 20:00. Οι δικοί μας που παρανομούν και δέχονται κλήση, πληρώνουν το πρόστιμο ενώ οι ξένοι δεν πληρώνουν τις κλήσεις. Είπαμε με τον Δήμο Καβάλας να βάλει κάποιες διαφορετικές πινακίδες κάτω στην είσοδο, ούτως ώστε ο κόσμος να ξέρει. Να ενημερωθούν όλα τα ενοικιαζόμενα ότι δεν υπάρχει πάρκινγκ για τους ξένους (πελάτες τους). Τα ενοικιαζόμενα να ενημερώσουν στους πελάτες τους ότι ναι μπορούν να έρθουν, αλλά με προϋπόθεση να παρκάρουν κάτω…