Dark Mode Light Mode

Ο καπετάνιος Χρήστος Τζανάκος προτείνει εργασίες εκβάθυνσης του κεντρικού λιμανιού

Η διαδικασία συνηθισμένη για όσους ξέρουν.

Παράξενη για όλους τους υπόλοιπους. Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν το κρουαζιερόπλοιο έδενε εντός του λιμένα όπως τόσα άλλα. Δεν το έκανε λόγω μεγάλου βυθίσματος. Χρησιμοποιήθηκαν οι λάντζες που προγραμματισμένα έφεραν τον κόσμο στη στεριά. Μίλησαν με τον κάπτεν Χρήστο Τζανάκο. Μεγάλη η εμπειρία του, χρήσιμη η άποψη του.

Η συνέντευξη

Ερ: Είδαμε τις λάντζες να φέρνουν στο λιμάνι τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου την Τρίτη. Αισθανθήκαμε ότι είναι κάτι παράξενο, επικίνδυνο και όχι καλό. Εσείς που το είδατε, με την εμπειρία που έχετε, τι λέτε;

Απ: Αυτό είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Αν δεν υπάρχουν προβλήτες και το λιμάνι δεν είναι ασφαλές για να μπει μέσα ένα καράβι, υπάρχουν οι μηχανοκίνητες βάρκες. Οι οποίες είναι πιστοποιημένες από την Ελληνική αρχή για μεταφορά επιβατών. Παλιά εγώ θυμάμαι πάρα πολύ καλά σε όλα τα νησιά στα οποία δεν υπήρχαν ακόμη οι προβλήτες, δεν υπήρχαν τα λιμάνια, τα καράβια αγκυροβολούσανε και κατέβαζαν τον κόσμο μέσα από τις βάρκες.

Ερ: Δεν είναι υποτιμητικό για τις υποδομές του λιμανιού της Καβάλας; Εμείς λέμε «ελάτε κρουαζιερόπλοια» αλλά αυτό δεν μπόρεσε να μπει μέσα.

Απ: Αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Εγώ σαν πλοηγός που ήμουν στην Καβάλα, έχω κάνει επανειλημμένως αναφορές για την ανάγκη εκβάθυνσης του λιμανιού. Είπα να γίνει στα 9 μέτρα το βύθισμα του λιμανιού, νομίζω ότι είναι αρκετό. Το λιμάνι σήμερα είναι γύρω στα 8,5 μέτρα. Δεν είναι μόνο αυτό. Ύστερα από τις τόσες αφίξεις και αναχωρήσεις πλοίων, οι προπέλες δημιουργούν λοφίσκους στον πυθμένα. Οι οποίοι μπορεί να μειώνουν ελαφρώς το βάθος. Όταν ένα καράβι έχει 8,30 το βύθισμα του, δεν μπορεί να το ρισκάρεις να το βάλεις μέσα στο λιμάνι όταν η δυνατότητα του λιμανιού είναι στα 8,5 μέτρα. Ο καπετάνιος έχει τον τελευταίο λόγο και αυτός παίρνει τις αποφάσεις. Πολύ καλά έκανε προχθές και δεν το έβαλε μέσα το κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι. Να καταλάβει ο ΟΛΚ ότι πρέπει κάτι να κάνει για αυτό το λιμάνι. Να φέρουν μια βυθοκόρο και να καθαρίσουν το λιμάνι, να γίνει εκβάθυνση.

Ερ: Είναι κάτι απλό;

Απ: Δεν είναι καθόλου απλό. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Αν θέλουμε να έχουμε στο λιμάνι κάποιες υποδομές σωστές και να θέλουμε να φέρνουμε τα μεγάλα καράβια, αυτό πρέπει να γίνει οπωσδήποτε.

Προηγούμενο άρθρο

Διήμερη εθελοντική αιμοδοσία στη Λέσχη Αξιωματικών

Επόμενο άρθρο

Δωρεές και μισθώσεις κυλικείων η καθημερινότητα των Σχολικών Επιτροπών