Ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Αντωνιάδης ρωτήθηκε από την Πρωινή για την καθυστέρηση που διαπιστώνεται σε όλα σχεδόν τα δημόσια έργα.
Του δημοσίου, της Περιφέρειας και των Δήμων. Γιατί όλα αργούν; Επί του κρίσιμου αυτού ζητήματος δίνει μια εξήγηση. Αναμενόμενη και σχετική με τη γραφειοκρατία. Τις υπηρεσίες και τους υπερβολικούς φόβους υπαλλήλων. Η συζήτηση μας μαζί του επεκτείνεται και σε άλλα θέματα. Σχετικά με την Περιφέρεια ΑΜΘ.
Η συνέντευξη
Ερ: Το συμπέρασμα σας για τα εκτελούμενα έργα; Γιατί αργούν σχεδόν όλα;
Απ: Δεν είμαστε στη δεκαετία του `70 και του `80 όταν με μια απλή υπογραφή του εκάστοτε Κυβερνήτη, του Νομάρχη ή του Υπουργού μπορούσε να εκτελεστεί κάποιο έργο. Αυτό το βλέπουμε σε άλλα καθεστώτα σε μη δημοκρατικά, που σε σύντομο χρονικό διάστημα γίνονται έργα. Στις σύγχρονες δημοκρατίες, στις αστικού τύπου τις Ευρωπαϊκές, υπάρχουν διαδικασίες. Απλώς στη χώρα μας αυτές οι διαδικασίες ισχύουν υπέρ του δέοντος, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. Οι καθυστερήσεις οφείλονται στις πολλές υπηρεσίες που εμπλέκονται. Να σας πω ένα παράδειγμα, το οποίο το έζησα. Αφορά το Ελληνικό οδικό δίκτυο και το αν εμπλέκεται ως αρμόδια η Εγνατία Οδός, αν εμπλέκεται η Περιφέρεια ή οι Δήμοι. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Πρέπει να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες. Σε κάποια στιγμή να μη φοβούνται οι υπάλληλοι να βάζουν την υπογραφή τους. Δυστυχώς ζούμε σε μια περίοδο όπου κάθε υπάλληλος φοβάται να βάλει την υπογραφή του, μήπως και βρεθεί την επόμενη μέρα κατηγορούμενος. Κατά τη γνώμη μου αυτές είναι οι αιτίες για την καθυστέρηση των έργων. Εμπλέκονται πάρα πολλές υπηρεσίες και δυστυχώς η δημόσια διοίκηση καθυστερεί να βάλει την υπογραφή της.
Ερ: Παίζει ρόλο και σε τι ανάδοχο θα τύχεις; Ποιος θα κάνει το έργο…
Απ: Φυσικά, αυτό είναι το λεπτό σημείο. Το είδαμε και αυτό. Αυτές όμως οι περιπτώσεις είναι λίγες. Το είδαμε με το έργο στην κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και ύδρευσης στον Αμυγδαλεώνα. Εκεί ο ανάδοχος δημιούργησε τεράστια προβλήματα. Νομίζω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να βρούμε μια λύση. Να φτάσουμε να δημοπρατήσουμε ένα έργο στην τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται μεγάλη υπομονή και μεγάλο ρίσκο.
Ερ: Πως πάει η αντιπολίτευση; Είναι νωρίς ακόμη;
Απ: Είμαστε στην αντιπολίτευση αλλά έχουμε αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη στη νέα διοίκηση από σημαντικά έργα που είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε έχουν συμβασιοποιηθεί, είτε βρίσκονται στη διαδικασία του διαγωνισμού. Αυτά είναι έργα της διοίκησης Μέτιου. Μη ξεχνάμε ότι η διοίκηση Μέτιου το 2019 έπεσε πάνω σε μια μεγάλη υγειονομική κρίση με τον κορωνοϊό αλλά και σε μια νέα οικονομική, ενεργειακή κρίση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παρόλα αυτά καταφέραμε και ολοκληρώσαμε το ΕΣΠΑ 2019-2020. Χρηματοδοτήσαμε πολλά δημόσια έργα και δράσεις της επιχειρηματικότητας. Η νέα διοίκηση έχει ένα στρωμένο τραπέζι και από εκεί και πέρα είναι πραγματικά στη δική τους διαχείριση αν μπορέσουν να ολοκληρώσουνε όσο το δυνατό πιο γρήγορα τα έργα. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους και όπου μπορούμε να τους βοηθήσουμε, θα τους βοηθήσουμε. Βέβαια θα ασκήσουμε αντιπολίτευση, αν δούμε ότι υπάρχουν παραλείψεις και καθυστερήσεις.
Ερ: Βλέποντας τους καινούργιους διοικούντες εδώ και 10 μέρες, είναι ενωμένοι, είναι ομάδα. Εσείς προεκλογικά ως εκπρόσωποι της διοίκησης Μέτιου δεν είχατε αυτή την ενότητα…Κάνουμε λάθος; Έπαιξε ρόλο;
Απ: Η ομάδα της διοίκησης Τοψίδη είναι ενωμένη αλλά είμαστε στην αρχή. Αυτήν την ερώτηση θα μπορούσατε να την κάνετε μετά από 4,5 χρόνια. Όταν είσαι στην αντιπολίτευση είναι λογικό να υπάρχει μια ενότητα αφού θέλεις να γίνεις διοίκηση. Όταν είσαι διοίκηση υπάρχουν διάφοροι ανταγωνισμοί/συναγωνισμοί και ούτω καθεξής. Δεν ήταν νομίζω το ζητούμενο η ενότητα. Όλοι οι υποψήφιοι που συμμετείχανε στην προεκλογική περίοδο στην παράταξη του κ. Μέτιου, ήταν εξαιρετικά παιδιά και δώσανε τον καλύτερο τους εαυτό. Την πρώτη Κυριακή είχαμε μια τεράστια νίκη, χάσαμε τις εκλογές στο δεύτερο γύρο. Από εκεί και πέρα κάναμε και εμείς τον απολογισμό μας. Είδαμε τις παραλείψεις μας, είδαμε τα λάθη μας και βάλαμε μυαλό σε κάποια πράγματα. Νομίζω ότι γίναμε πιο σοφότεροι, κάτι που θα μας βοηθήσει στη συνέχεια για να σκεφτούμε καλύτερα τις θέσεις μας.