Το Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο δια αντιπροσωπείας του ήταν στην Καβάλα το απόγευμα της Τετάρτης. Στο κτίριο του Επιμελητηρίου διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση για την προοπτική εξαγωγών στις ΗΠΑ. Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει μέσω συγκεκριμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Την εκδήλωση παρακολούθησε ικανοποιητικός αριθμός εκπροσώπων τοπικών επιχειρήσεων. Κάποιοι μάλιστα παρόντες προέρχονταν από τη Δράμα. Κυρίως από τα τρόφιμα αλλά και από τον χώρο των μαρμάρων. Οι εισηγήσεις δεν ήταν σύντομες. Ξαφνικά οι συμμετέχοντες στη συνάντηση «φορτώθηκαν» με έναν μεγάλο όγκο πληροφοριών, ίσως και να μπερδεύτηκαν με τα πολλά που άκουσαν.
Αυτός ήταν ο λόγος της ενδιαφέρουσας παρέμβασης του επιχειρηματία Κώστα Μάστορα. Ο κ. Μάστορας συνδέει την Ελλάδα με τις ΗΠΑ, στην οποία κατά κύριο λόγο δραστηριοποιείται. Κατάγεται από την Καβάλα, εδώ υπάρχουν τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ που είναι δική του επιχειρηματική πρωτοβουλία. Αμέσως μετά την ομιλία του η διαδικασία της εκδήλωσης «διορθώθηκε» αφού έγινε διάλογος. Υπήρξαν πολλές ερωτήσεις και φυσικά απαντήσεις.
Ο Κώστας Μάστορας σε ένα διάλλειμα των εισηγήσεων και του προγράμματος πήρε τον λόγο. Παρατήρησε το λάθος της διαδικασίας (με ευγενικό είναι αλήθεια τρόπο) κι «έσπρωξε» τη συζήτηση στην ουσία της. «Η Ελλάδα παράγει τα καλύτερα προϊόντα στον κόσμο. Πλέον δεν μιλάμε για τη μεσογειακή διατροφή, μιλάμε για την ελληνική διατροφή. Γιατί κάποια από τα ελληνικά προϊόντα δεν είναι προϊόντα, είναι φάρμακα» είπε αρχικά. Μεταφέροντας την εμπειρία του από την αγορά της Αμερικής όπου υπάρχουν πολλά ελληνικά προϊόντα (τρόφιμα) σημείωσε ότι οι κάτοικοι των ΗΠΑ «… αγοράζουν τα ελληνικά προϊόντα γιατί ταυτόχρονα αγοράζουν υγεία. Κι η ελληνική γη βγάζει πολλά τέτοια προϊόντα». Ο κ. Μάστορας με παραδείγματα αναφέρθηκε στην επιτυχία στις ΗΠΑ του ελληνικού γιαουρτιού, στη μαστίχα της Χίου κτλ. Κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: « Σαν Νομός Καβάλας πρέπει να βρούμε το προϊόν στο οποίο έχουμε πλεονέκτημα. Σε αυτό μπορούν να μας βοηθήσουν κονδύλια της Ε.Ε. Πρέπει να βρούμε το πλεονέκτημα μας. Να ανακαλύψουμε το προϊόν που μπορεί να απευθυνθεί σε όλον τον κόσμο. Κι αν δεν μπορούμε να εξάγουμε προϊόν, ας εξάγουμε τεχνογνωσία». Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Δέμπας αναρωτήθηκε αν αυτό το προϊόν μπορεί να είναι το μέλι της Θάσου.
Συγκινημένος ο κ. Μάστορας θυμήθηκε ότι πριν 50 περίπου χρόνια βρίσκονταν στο κτίριο του Επιμελητηρίου και ο ίδιος αλλά κυρίως ο πατέρας του Γιάννης. Ο Γιάννης Μάστορας ήταν ο πρόεδρος στο σωματείο των κουρέων της Καβάλας. Η εύστοχη παρέμβαση του Κώστα Μάστορα έγινε αφορμή ώστε το Επιμελητήριο να σκεφθεί σε επόμενη εκδήλωση του να έχει αυτόν ομιλητή αφού οι γνώσεις και η εμπειρία του πρέπει να βοηθήσουν τις τοπικές επιχειρήσεις, ειδικά αυτές στον κλάδο των τροφίμων.