Ο αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Παππάς παραβρέθηκε την Τρίτη στη λαϊκή συνέλευση στο Ζυγό.
Δέχεται ότι η συμμετοχή των κατοίκων ήταν μικρή. Διαφωνεί στο ότι η συμμετοχή ήταν πάρα πολύ μικρή. Αυτή ωστόσο είναι η αρχή της συζήτησης μαζί του. Και ως πιθανός υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Καβάλας, παρατηρεί μικρή διάθεση συμμετοχής σε όλες τις επόμενες εκλογές. Είναι κάτι που τον ενοχλεί αλλά ισχύει.
Η συνέντευξη
Ερ: Τι έγινε το απόγευμα της Τρίτης στη λαϊκή συνέλευση του Ζυγού; Από τις φωτογραφίες φαίνεται ότι απουσίαζε ο κόσμος.
Απ: Ήμασταν γύρω στα 60 άτομα. Από τα οποία οι 20 ήμασταν φιλοξενούμενοι, είτε αιρετοί, είτε υπηρεσιακοί παράγοντες, είτε τρίτοι. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι κάτοικοι του Ζυγού δεν ήταν πάνω από 35-40 άτομα. Βέβαια ήταν ενημερωμένοι, έκαναν ερωτήσεις, έκαναν τοποθετήσεις αλλά μπορώ να πω εγώ ότι από αυτά που άκουσα και από τον πρόεδρο και από τους ενδιαφερόμενους κατοίκους του Ζυγού, ότι έγιναν αρκετές παρεμβάσεις αυτή την τριετία στο Ζυγό. Σε βαθμό που ο πρόεδρος άσχετα αν ο πρόεδρος στις δημοτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος με άλλο συνδυασμό, ήταν αρκετά ευχαριστημένος. Βέβαια είπε στο Δήμαρχο ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει και περισσότερα. Έχουν προγραμματιστεί και έχουν απαιτηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο πολλά περισσότερα.
Ερ: Φαίνεται πάντως καθαρά στις λαϊκές συνελεύσεις ότι ο κόσμος δεν τις έχει σε προτεραιότητα.
Απ: Δεν τις έχει σε προτεραιότητα. Ο κόσμος έχει τα προβλήματα του, έχει τη καθημερινότητα του. Καλώς ή κακώς το τελευταίο αυτή τη στιγμή που σκέφτεται είναι η συμμετοχή σε τέτοιες διαδικασίες. Τις ζητάμε μεν. Τις θεωρούμε σημαντικές αλλά στην κρίσιμη στιγμή η καθημερινότητα υπερτερεί και δεν συμμετέχει ο κόσμος. Θεωρώ όμως και είναι πολύ σημαντικό το ότι δεν υπάρχουν φλέγοντα και πολύ σοβαρά ζητήματα. Αν υπήρχε ένα ζήτημα πολύ σοβαρό στο Ζυγό το οποίο ήταν στάσιμο, το οποίο αφορούσε όλους τους πολίτες θα ήταν πολύ μεγαλύτερη η συμμετοχή. Μάλιστα με τη βοήθεια του προέδρου, ο οποίος είναι πολύ δραστήριος.
Ερ: Υπάρχει γενικά προβληματισμός για τη συμμετοχή των πολιτών. Την περασμένη Κυριακή είχε εκλογές ο ιατρικός σύλλογος και ψήφισε μόνο το 37% των γιατρών.
Απ: Θα σας πω και εγώ που κινούμαι, επειδή ενδιαφέρομαι να είμαι υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, ότι είναι περιορισμένο το ενδιαφέρον του κόσμου αυτή τη στιγμή. Αυτό που μου κάνει έκπληξη και το συναντάω είναι ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών ανεξάρτητα κομματικής και πολιτικής τοποθέτησης, οι οποίοι αν δεν έχουν ένα πολύ σοβαρό κίνητρο, μια γνωριμία, μια φιλία, μια υποχρέωση, μια συγγένεια, κάτι το διαφορετικό με κάποιο πολιτευόμενο πρόσωπο, μπορεί να μην πάνε καθόλου. Να μην συμμετάσχουν στις εκλογές. Παρά το ότι οι εθνικές εκλογές αφορούν εντελώς τη καθημερινότητα μας, την ακρίβεια, την ενέργεια, τα καύσιμα και αυτά που τους πολίτες τους ενδιαφέρουν άμεσα. Παρά ταύτα το ενδιαφέρον για τις εκλογές είναι πάρα πολύ περιορισμένο. Έτσι εξηγείται το πολύ υψηλό ποσοστό αποχής που βλέπουμε σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες. Αυτό είναι ευθύνη κυρίως των πολιτικών αλλά και των πολιτών. Γιατί αν δεν συμμετάσχουν οι πολίτες, μετά διαμορφώνεται μια άλλη κατάσταση και αναρωτιόμαστε γιατί βγήκε αυτό το αποτέλεσμα. Γιατί προέκυψε αυτή η εικόνα. Θέλει λοιπόν συμμετοχή. Πολλές φορές είναι εύλογο και το καταλαβαίνω, οι πολίτες απογοητεύονται από τις συμπεριφορές, από τις πολιτικές, από τα επαναλαμβανόμενα λάθη. Είναι κατανοητό. Άρα λοιπόν την κυρίαρχη ευθύνη την έχουν οι πολιτικοί. Γιατί η συμμετοχή είναι και ένα κατεξοχήν ζήτημα δημοκρατίας. Είναι πρόβλημα να μην έρχονται οι πολίτες στα κοινά, να μην έρχονται στις λαϊκές συνελεύσεις, να μη συμμετέχουν στα συνδικαλιστικά τους όργανα, να μη ψηφίζουν στις εκλογές. Είναι σίγουρα πρόβλημα.
Ερ: Οδεύουν οι εθνικές εκλογές σύμφωνα με τον Αθηναϊκό τύπο τον φιλοκυβερνητικό, για μια από τις τρεις Κυριακές τέλος Μαρτίου του 2023 με αρχές Απριλίου του 2023. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Είστε ουδέτερος; Τι λέτε;
Απ: Θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός. Αυτός έχει και το καρπούζι, αυτός έχει και το μαχαίρι. Δεν μπορείς να βρεις αντιπολιτευόμενη εφημερίδα των Αθηνών. Σχεδόν όλες είναι φιλοκυβερνητικές όπως και τα λοιπά ΜΜΕ. Οπότε δεν έχει σημασία σε ποια εφημερίδα γράφτηκε. Αυτό είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Έχω την αίσθηση ότι αφού μπαίνουμε στο χειμώνα, δεν θα διακινδυνέψει ο Πρωθυπουργός να έχουμε εκλογές κοντά στο χειμώνα. Εγώ θεωρώ ότι θα μπει ο Απρίλης και τότε θα γίνουν. Το πρόβλημα θα είναι πάρα πολύ έντονο τον χειμώνα. Δε θέλω να γίνομαι απαισιόδοξος και να περνάω μηνύματα ότι θα έρθουν δύσκολες, πρωτόγνωρες καταστάσεις αλλά το φοβάμαι. Θα υπάρχει τρομακτική ακρίβεια, θα υπάρχει αδυναμία των πολιτών να ζεσταθούν το χειμώνα. Οπότε πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός θα θέλει να πάει όσο πιο κοντά μπορεί στην ελπίδα της έλευσης του καλοκαιριού και του τουρισμού.
Ερ: Λένε ότι μπορεί να πάνε ένα χρόνο πίσω οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Ακόμη και τέτοια πράγματα, έχουμε διαβάσει.
Απ: Πολλά ακούγονται. Το θεωρώ δύσκολο. Δεν το θεωρώ και συμφέρον και για τους εν ενεργεία Δημάρχους. Αυτό είναι η άποψη μου. Ένας χρόνος επιπλέον προσθέτει φθορά, προσθέτει γκρίνια και παράπονα. Αυτό συνέβη από το 2014 έως το 2019. Δεν τους συμφέρει. Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα θα ήταν αν οι τοπικές εκλογές να προηγούνταν των βουλευτικών. Οι εν ενεργεία βουλευτές ιδίως του κυβερνώντος κόμματος θα έπρεπε να πάρουν θέση. Ιδίως στους μεγάλους Δήμους, όπου υπάρχουν αντάρτικα ψηφοδέλτια ή πολλά ψηφοδέλτια. Εφόσον οι βουλευτικές εκλογές προηγούνται των τοπικών εκλογών, δεν υπάρχει κανένα θέμα, τα ψηφοδέλτια κατατίθενται στις 31/8, οι εκλογές είναι τον Οκτώβριο, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα.