Έμπειρος και άριστος γνώστης του θέματος ο συμπολίτης ιδιώτης γιατρός Μιχάλης Σωτηρόπουλος, σχολίασε τα γεγονότα των ημερών. Την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Πρότεινε ταυτόχρονα όλα όσα πρέπει κατά τη γνώμη του να γίνουν.
Η συνέντευξη
Ερ: Θέλουμε την πρόβλεψη σας, για πού πάει η κατάσταση.
Απ: Είναι ανάλογα το πώς θα συμπεριφερθούμε εμείς. Αυτό είναι το θέμα. Κυρίως εξαρτάται από μας. Να μπορέσουμε να κρατήσουμε την κανονική απόσταση, να τηρούμε τα μέτρα. Από την άλλη θα πρέπει να γίνει και κάποια ιχνηλάτηση στην Καβάλα. Έως ένα βαθμό το πιστεύω αλλά έχω και τις επιφυλάξεις μου. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει δυσκολία στα τεστ. Είναι μια πολύ ακριβή εξέταση, χρονοβόρα, χρειάζεται μεγάλο μέρος να δουλευτεί και με το χέρι. Οι δυνατότητες της χώρας εξαντλούνται για τεστ με τόσα πολλά που γίνονται στα σύνορα. Κανονικά πρέπει να γίνει ότι έγινε στην Ξάνθη πριν μερικούς μήνες. Πρέπει να γίνει το ίδιο.
Ερ: Τι σημαίνει ότι οι δυνατότητες της χώρας εξαντλούνται;
Απ: Οι δυνατότητες της χώρας σύμφωνα με τις υποδομές που έχει είναι περίπου περί 10.000 τεστ την ημέρα. Σας λέω είναι χρονοβόρα, είναι τα τεστ που μπορούν να γίνουν στα συγκεκριμένα εργαστήρια. Έχει αυξηθεί, έχει τριπλασιαστεί, έχει τετραπλασιαστεί εδώ και μερικούς μήνες αλλά με τα τεστ που γίνονται στα σύνορα οι καταστάσεις τις τελευταίες εβδομάδες είναι 8.500- 9.000.
Ερ: Δεν είναι και λίγα 10.000 τη μέρα.
Απ: 10.000 τεστ την ημέρα σε όλη την Ελλάδα, δεν φτάνουν. Οπότε υπάρχει μια στενότητα. Πάντως απ` ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω γίνονται προσπάθειες για να γίνουν περισσότερα τεστ στην περιοχή μας. Πρέπει να δούμε το μέγεθος του προβλήματος. Αν δεν δούμε το μέγεθος του προβλήματος δεν μπορώ να πω ότι έχει τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο. Καλό είναι να υπάρχει μια αισιοδοξία και ότι όλα πάνε καλά. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά, αυτό εξαρτάται από μας αλλά και να δούμε το μέγεθος του προβλήματος. Στην Ξάνθη πριν από ένα μήνα η δυο αν θυμάμαι καλά, είχαν γίνει απανωτά lockdown σε περιοχές, γιατί μπορούσε να γίνει. Στην Καβάλα δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα. Δεν είμαστε ορεινός Εχίνος, εδώ. Οι άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί, είναι ζωντανοί άνθρωποι, είναι κοινωνικοί άνθρωποι, έχουν ασχολίες, έχουν πάρε δώσε, έχουν κοινωνική ζωή. Προφανώς μπορεί να υπάρξει και διασπορά. Είναι άλλες οι συνήθεις των ανθρώπων εκεί πάνω στην ορεινή Ξάνθη. Είναι πιο εύκολο έως ένα βαθμό να τους περιορίσεις. Η Καβάλα είναι τουριστική πόλη, δεν μπορείς να κλείσεις εδώ, δεν πρόκειται να γίνει lockdown άρα είμαστε αντιμέτωποι με τον ιό.
Ερ: Λέγανε οι γνωρίζοντες και οι γιατροί ότι ρόλο παίζει ο τουρισμός για την αύξηση των κρουσμάτων στην Καβάλα και το ότι χαλαρώσαμε.
Απ: Ο τουρισμός έφερε τα κρούσματα γιατί τον Μάιο και τον Ιούνιο όλη η χώρα ήταν σχεδόν Covid free. Οπότε ήρθαν τα κρούσματα από το τουρισμό, αυτά περιορίστηκαν έως ένα βαθμό πλέον. Τα κρούσματα που έρχονται απ` έξω στα σύνορα έχουν ελαχιστοποιηθεί. Εμείς με τη χαλαρότητα που είχαμε και το καταλαβαίνω γιατί όταν τόσες εβδομάδες, τόσους μήνες έχει σχεδόν μηδενικά κρούσματα, όσο και να γίνεται χαλαρώνεις. Δεν μπορείς να το κρατήσεις. Καλοκαίρι έχουμε, είναι δύσκολο η τήρηση των μέτρων. Εδώ χαλαρώσανε οι Άγγλοι που έχουν και 50.000 θανάτους.
Ερ: Πότε η Καβάλα ως περιφερειακή ενότητα και οι υπό ποιες προϋποθέσεις θα μηδενίσει τα νούμερα των κρουσμάτων της;
Απ: Όταν εφαρμόσουμε τα μέτρα και όταν περιχαρακώσουμε τα κρούσματα και όταν μπορέσουμε και ιχνηλατήσουμε περισσότερο. Υπάρχουν περιοχές στην Καβάλα και κοντά στην πόλη της Καβάλας, που πιθανολογώ ότι επειδή εκεί μένανε οι περισσότεροι εκ των υπαλλήλων της βιομηχανίας πιθανώς να υπάρχει μια τοπική έξαρση. Αυτό πρέπει να περιχαρακώσουμε και κυρίως για μένα πρέπει να περιχαρακώσουμε τις συνάξεις και στις εκκλησίες που όπως έχει αποδειχτεί υπάρχει μεγάλη διασπορά. Έχουμε ήδη τρεις γάμους που έχουνε μεταδώσει πάρα πολύ τον ιό, και στις Σέρρες, και στη Θεσσαλονίκη και στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό δείχνει μια τάση. Επειδή είμαστε κοινωνικοί άνθρωποι και όταν μαζευόμαστε σε συνάξεις είμαστε πολύ εκδηλωτικοί, σίγουρα υπάρχει μετάδοση του ιού. Επίσης πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και στη διασκέδαση μας.