Dark Mode Light Mode

Ο Μάκης Παπαδόπουλος για τη μετεγκατάσταση προσφύγων

Απουσίασαν οι βουλευτές και οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο δημαρχείο με θέμα τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και η οποία τελικά αποδείχθηκε άκαρπη. Από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο επικεφαλής της ομάδας «Ο τόπος της ζωής μας» Μάκης Παπαδόπουλος παρατήρησε ότι θα ήταν προτιμότερο εάν ο χρόνος προετοιμασίας της δημοτικής αρχής ήταν επαρκέστερος και εάν παρουσίαζε συγκεκριμένη πρόταση.

Έτσι, έκρινε ο κ. Παπαδόπουλος, θα είχαν και οι φορείς το περιθώριο μέσω των υπηρεσιών τους να εξετάσουν περισσότερες πιθανές λύσεις. Όλα αυτά είναι αδύνατο να συμβούν μέσα σε τρεις μόνο ώρες. Η δημοτική ομάδα του κ. Παπαδόπουλου πάντως είναι προετοιμασμένη αφού το προσφυγικό πρόβλημα δεν είναι πρόσφατο γι’ αυτό και διαθέτει προτάσεις. Στην εσπευσμένη σύσκεψη της Δευτέρας ούτε εισήγηση εκ μέρους της δημοτικής αρχής υπήρχε ούτε κάποιο αποτέλεσμα αναδείχθηκε.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάκης Παπαδόπουλος: «Το μόνο που κατάφερε η δήμαρχος ήταν να φέρει σε δύσκολη θέση τους φορείς οι οποίοι δεν είχαν επαρκή χρόνο προετοιμασίας. Ωστόσο, η δήμαρχος οφείλει να κατανοήσει ότι οι πολίτες δεν επιθυμούν την οργάνωση άκαρπων συσκέψεων αλλά απαιτούν άμεσες λύσεις.

Τη Δευτέρα δώσαμε κι ένα λανθασμένο μήνυμα για τις προτεραιότητες του δήμου. Την ώρα που οι μονάδες της ΒΦΛ κλείνουν και κινδυνεύουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, εμείς επιλέξαμε να στρέψουμε την προσοχή μας σε άλλο πρόβλημα το οποίο θα μπορούσε να συζητηθεί την προκαθορισμένη ημερομηνία, δηλαδή στις 13/6. Η δική μας παράταξη άκουσε το πρόβλημα, συζήτησε με τους εργαζόμενους και εκδηλώσαμε πρωτοβουλίες».

Εξειδικεύοντας τις δηλώσεις του για το μέγιστο πρόβλημα της ΒΦΛ και των πρόσφατων εξελίξεων, ο Μάκης Παπαδόπουλος σημείωσε: «Το πρόβλημα του εργοστασίου είναι ένα από τα σοβαρότερα που απασχολεί σήμερα την τοπική κοινωνία. Η δημοτική αρχή δεν έχει το περιθώριο να κάνει πολλά για το θέμα, ωστόσο μπορεί να διαδραματίσει ρόλο διαιτησίας. Δεν μπορεί ο δήμος να μένει αμέτοχος στο πρόβλημα αυτό. Ας αναλογιστούμε ποιες θα είναι οι συνέπειες στην τοπική κοινωνία εάν αύριο η ΒΦΛ κλείσει».

Συμπληρώνοντας τις σκέψεις του για το θέμα μετεγκατάστασης των προσφύγων, ο Μάκης Παπαδόπουλος επεσήμανε: «Σήμερα υπάρχει χρόνος να διορθωθεί η λανθασμένη επιλογή του Εσκί Καπού, που πρότεινε η δήμαρχος και αποδέχθηκε το υπουργείο άμυνας. Η λύση των άδειων σπιτιών όμως που ανήκουν στην ιδιοκτησία της αποκεντρωμένης διοικήσεως απαιτούν υψηλό κοστολόγιο για την αποκατάστασή τους.

Εμείς ως παράταξη κρίνουμε ότι ο δήμος θα μπορούσε να συνεργαστεί με την Ύπατη Αρμοστεία και να ζητήσει την ένταξη στο πρόγραμμα προσωρινής παραμονής όσων προσφύγων απέμειναν στην Καβάλα. Όπως συνέβη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου οι πρόσφυγες διαμένουν σε σπίτια ενοικιαζόμενα και σιτίζονταν από την Ύπατη Αρμοστεία.

Επίσης, ο δήμος μπορεί να συνάψει προγραμματική σύμβαση με την Ύπατη Αρμοστεία ώστε να υλοποιήσει δικό του πρόγραμμα προσωρινής διαμονής προσφύγων, τα έξοδα των οποίων θα καλύπτονται από την Αρμοστεία μέσω της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Η συνεργασία επομένως που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μίσθωση κατοικιών εντός της πόλης θα προσφέρει τόνωση της οικονομίας και χρηματοδότηση των ιδιοκτητών της τάξεως των πεντακοσίων έως εξακοσίων χιλιάδων ευρώ ετησίως.

Μια ακόμη λύση θα ήταν η παραχώρηση δημοτικής εκτάσεως στο κράτος ώστε να τοποθετηθούν προκατασκευασμένες κατοικίες για προσωρινή φιλοξενία. Δυστυχώς, τα μηνύματα για την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία δεν είναι ενθαρρυντικά κι έτσι οι προσφυγές ροές αρχίζουν να αυξάνονται. Αυτό σημαίνει ότι ο σημερινός αριθμός των 270 προσφύγων μπορεί να αυξηθεί και τότε θα απαιτηθεί επαρκής χωρητικότητα για τη στέγασή τους».

Προηγούμενο άρθρο

Η Ένωση Αιμοδοτών γίνεται Σύλλογος

Επόμενο άρθρο

Διπλή διαρροή (πάλι) στην οδό Ζαλόγγου