Σύσκεψη προεκλογικών εντυπώσεων και όχι πολιτικής προστασίας… Η χθεσινή σύσκεψη στο Ζυγός για την πολιτική προστασία ήταν μία χρήσιμη σύσκεψη. Άργησε όμως 4 χρόνια και δυστυχώς φαίνεται πως ήταν μέρος του προεκλογικού σχεδιασμού της κ. Δήμητρας Τσανάκα και όχι του σχεδιασμού πολιτικής προστασίας του Δήμου… 4 χρόνια η διοίκηση του Δήμου δεν οργάνωσε καμία τέτοια σύσκεψη σε κανένα χωριό του Δήμου ούτε φυσικά στις γειτονιές της Καβάλας. Η Καβάλα δεν χρειάζεται την πύρινη καταστροφή στην Αττική για να πάρει μαθήματα. Η Καβάλα έχει ζήσει τη δική της πύρινη τραγωδία το 1985, όταν καταστράφηκε το περιαστικό δάσος και κινδύνεψαν οι Καβαλιώτες. Αυτό δεν έγινε μάθημα στις διοικήσεις του Δήμου, 33 χρόνια μετά. Από την πρώτη στιγμή της καταστροφής στην Αττική (και όχι μία εβδομάδα μετά…), τονίσαμε ότι το επίπεδο πρόληψης είναι χαμηλό και η ενημέρωση των πολιτών ανύπαρκτη. Οι δημότες μας κυριολεκτικά δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε τέτοιες καταστάσεις… Εδώ και 4 χρόνια, ζητάμε από τη διοίκηση του Δήμου να κάνει καλύτερη και έγκαιρη οργάνωση στα θέματα πολιτικής προστασίας, να έχει σχεδιασμό για όλα και να υλοποιεί όσα πρέπει. Αποτέλεσμα; «Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα», όπως αποδείχθηκε εξάλλου στην κακοκαιρία του Ιανουαρίου του 2017. Σε κάθε περίπτωση η Δημοτική Αρχή πρέπει να πάρει άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα:
– να δώσει βάρος στην αναβάθμιση και στελέχωση του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας. Δεν επιτρέπεται ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας να έχει άλλες 7 παράλληλες αρμοδιότητες και να μην μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Δεν επιτρέπεται το έκτακτο προσωπικό του Τμήματος Καθαριότητας να απασχολείται σε εκδηλώσεις ή να είναι στα γραφεία και μην κάνει τη δουλειά του. Ακριβώς επειδή είναι έκτακτο προσωπικό χρειάζεται κάθε χρόνο εκπαίδευση σε θέματα πολιτικής προστασίας.
– να φροντίζει για την ετοιμότητα του προσωπικού, του εξοπλισμού και των υποδομών που αφορούν την αντιμετώπιση έκτακτων κρίσεων. Ως πότε θα βλέπουμε στα δασάκια της πόλης κατεστραμμένες πυροσβεστικές φωλιές και πυροσβεστικούς κρουνούς που δεν λειτουργούν;
– να φροντίζει κάθε χρόνο για την επικαιροποίηση α) των σχεδίων αντιμετώπισης καταστροφών και β) των μνημονίων ενεργειών, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να γνωρίζουν τους ρόλους και τις θέσεις τους. Χρειαζόμαστε συντονισμό με όλους τους φορείς και κυρίως με την Πυροσβεστική και το Δασαρχείο.
– να κάνει ασκήσεις πολιτικής προστασίας με τη συμμετοχή και φορέων και πολιτών και να επενδύει συνεχώς στην εκπαίδευση υπαλλήλων και εθελοντών.
– να ενημερώσει (με ειδικά φυλλάδια, ειδικές διαδικτυακές εφαρμογές και ειδικό σχέδιο συνεργασίας με τα ΜΜΕ) όλους τους δημότες για τα σχέδια διαφυγής, δηλ. για το τι πρέπει να κάνουν σε περιπτώσεις πυρκαγιάς ή άλλης καταστροφής, ώστε να αποφεύγεται ο πανικός.
– να ασχολείται συστηματικά με τον καθαρισμό του αστικού κέντρου και των χωριών από τα επικίνδυνα χόρτα και τα σκουπίδια μέσα στα δάση.
– να ασχοληθεί επιτέλους με το έργο της Περιμετρικής και τον πολεοδομικό σχεδιασμό που αφορά θέματα προσβασιμότητας.
– να κάνει παρεμβάσεις σε εγκαταλειμμένα και επικίνδυνα κτίσματα στην Καβάλα και στα χωριά, ώστε να μειώσει την επικινδυνότητά τους.
Δυστυχώς, ακόμη και τώρα, η Δήμαρχος Καβάλας συνεχίζει να «παίζει» με τα θέματα πολιτικής προστασίας. Εμείς, ως η επόμενη διοίκηση του Δήμου, θα βάλουμε τις εξής προτεραιότητες: σωστή οργάνωση και σχέδιο, προετοιμασία και ετοιμότητα, εκπαίδευση, ενημέρωση.
( δελτίο τύπου )