Dark Mode Light Mode

Ο Μακρόν, η προσφυγή του σε ιδιώτες και οι ανεμβολίαστοι

Γράφει από το Παρίσι ο Μιχάλης Μαυρόπουλος


Το θέμα του εμβολιασμού επανήλθε τον τελευταίο καρό με την άρνηση των μακρονικών βουλευτών να επαναπροσληφθούν οι ανεμβολίαστοι νοσοκόμοι(μες) στην εργασία τους. Αυτό και οι ύποπτες σχέσεις του Μακρόν με την εταιρία αμερικανικών συμφερόντων παροχής συμβουλών Mckinsey (ΜακΚίνσey), ως επίσης και η παραίτηση της υπουργού της τοπικής αυτοδιοικήσεως, για λόγους υποεκτιμήσεως της κτηματικής της περιουσίας, σχολιάσθηκαν ευρέως στον Τύπο τις τελευταίες ημέρες.

Όσον αφορά την περίπτωση Μακρόν, οφείλω να τονίσω ότι ο Γάλλος πολίτης δεν καταπίνει εύκολα τις διαψεύσεις ενός γεγονότος που του σερβίρουν έστω και αν αυτός είναι οπρόεδρος της Δημοκρατίας. Έτσι, πριν 10 ημέρες στην Ντιζόν, πρωτεύουσα της Βουργουνδίας (περιοχή της κέντρο-ανατολικής Γαλλίας), ο Μακρόν εκλήθη για μια άλλη φορά από τους συμπατριώτες του να δικαιολογήσει τους δεσμούς του με την McKinsey της οποίας οι δραστηριότητες επεκτείνονται σε πολλές χώρες.

Δεσμοί οι οποίοι περιλαμβάνουν και τους όρους απονομής στην Mckinsey μερικών σπουδαίων δημοσίων συμβολαίων, ως επίσης και σε άλλες εταιρίες του είδους που παρείχαν στο Παρίσι «συμβουλές». To όνομα της αμερικανικής εταιρίας εγνώσθη την περασμένη άνοιξη τον Απρίλιο του 2022, όταν σε μια έκθεση αναφοράς της γαλλικής γερουσίας, οι Γάλλοι επληροφορούντο την ύπαρξη ανωμαλιών στην διεξαγωγή της εκλογικής εκστρατείας του Μακρόν για την επανεκλογή του,εν τούτοις η υπόθεση δεν είχε συνέχεια.Από τότε όμως, όπως απεκάλυψε η καθημερινή ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα «Le Parisien», δυο άλλες δικαστικές πληροφορίες επιβεβαίωναν την ύπαρξη σκοτεινών σημείων.

Η μια ανεφέρε το σε υποψίες για «παράνομη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών» του προέδρου το 2017 και το 2022, η δε άλλη για τη ύπαρξη φαβοριτισμού και «αποκρύψεως αυτού». Ο Μακρόν άφησε «φυσικό η δικαιοσύνη να εκτελεί την δουλειά της και να την κάνει ελεύθερα με τέτοιο τρόπο ώστε να χυθεί φως επί του θέματος».

Δυστυχώς όμως για τον πρόεδρο, τρεις ημέρες αργότερα, ο Μπρύνο Λε Μαίρε, ο υπουργός των οικονομικών του, και νούμερο 2 της κυβερνήσεως, έδωσε την γνώμη του επί των γεγονότων κατά τι διαφορετικότερη από τον προïστάμενό του Μακρόν.

Ομιλών σε κανάλι κρατικής ιδιωτικής τηλεοράσεως, ο μέγας κλειδοκράτορας των εθνικών λογαριασμών παρεδέχθη ότι υπήρξε κατάχρηση, όπως και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, στην προσφυγή των διαφόρων υπουργείων σε εταιρίες παροχής συμβουλών όπως η (σ.σ. η αμερικανική ΜακΚίνσεy).

Ανεγνώρισε ότι υπήρξε η «παρέκκλιση στην εφαρμοσθείσα τακτική που πήγε πολύ μακριά εδώ και χρόνια, και αυτό αφορά επίσης και εμάς» (σ.σ.την σημερινή κυβέρνηση). Και μη μπορώντας να αρνηθεί την πραγματικότητα τόνισε: «Πήραμε αναμφισβητήτως την συνήθεια να λέμε ότι η δημόσια διοίκηση δεν είναι ικανή να αναλαμβάνει τέτοιες δουλειές, εξωτερικεύοντας και αναθέτοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις υποθέσεις σε άλλους, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, μη γαλλικές».

Ειρήσθω εν παρόδω ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις δε πλήρωσαν μια δεκάρα φόρου στη Γαλλία από το 2010 αλλά έστελναν όμως τα κέρδη τους σε διαφόρους παραδείσους ειδικευμένους στην φοροδιαφυγή. Εικάζεται ότι αυτές οι διεθνείς ιδιωτικές εταιρίες παροχής συμβουλών των οποίων μερικοί υπάλληλοι «προσέφεραν» δωρεάν τις υπηρεσίες τους στους πολιτικούς κατά την διάρκεια διεξαγωγής των προεκλογικών εκστρατειών, επωφελήθηκαν εν συνεχεία ενός φαβοριτισμού ώστε να τις απονεμηθούν διάφορα δημόσια συμβόλαια.

Στη Ντιζόν, ο Μακρόν διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους στην συγκέντρωσή του ότι «δεν φοβούμαι τίποτα και (…) πιστεύω ότι η καρδιά της έρευνας δεν είναι ο υπηρέτης σας», τουτέστιν ο πρόεδρος. Όπισθεν των υπουργικών δηλώσεων ενός μέλους της κυβερνήσεως είναι σύνηθες να υπάρχει ένα πολιτικό μήνυμα.

Χωρίς να διεκδικώ, όπως ο μάντης Κάλχας, την ερμηνεία των μελλόντων να συμβούν, δεν θα ήταν «παρατραβηγμένο» να υποθέσω ότι η μάχη διαδοχής για την κατάληψη υπευθύνων θέσεων της μακρονικής στελεχώσεως άρχισε ήδη, με απώτερο δε στόχο τις προεδρικές του 2027 στις οποίες ο σημερινός πρόεδρος δεν έχει, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Συντάγματος, το δικαίωμα να συμμετάσχει.

Οι κυβερνώντες ελπίζουν ότι και η αντιπολίτευση θα έχει τα ίδια προβλήματα με τις εταιρίες παροχής συμβουλών. Εξ ού προς το παρόν η ανεξήγητη σιωπή της. Μόνο ο Ζορντάν Μπαρντέλλα, νεοκλεγείς πρόεδρος του κόμματος «εθνικός συναγερμός» της κ. Λε Πεν, προσήψε στον Μακρόν «να έχει εμπιστευθεί την πορεία της Γαλλίας σε διεθνείς εκκαθαριστές λογαριασμών»…

Τις ίδιες ημέρες, στην Βουλή συζητείτο κατόπιν προτάσεως του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία, η επαναπρόσληψη των νοσηλευτικών νοσοκόμων, άνδρών και γυναικών, που απελύθησαν από την δουλειά τους λόγω αρνήσεως να εμβολιασθούν.

Οι βουλευτές της κ. Λε Πεν καθώς και πλείστοι συντηρητικών απόψεων Ρεπουμπλικανοί (LR) ψήφισαν υπέρ της επανόδου των νοσοκόμων στις θέσεις τους. O γενικός γραμματεύς του κομμουνιστικού κόμματος δήλωσε ότι θα ήταν ανυπόφορο για τους μη εμβολιασθέντες να καταψηφισθεί η πρόταση του κόμματος του Μελανσόν.

Οι μακρονικοί που πολλοί ήταν απόντες από το κοινοβούλιο,όντας αποφασισμένοι να εμποδίσουν με κάθε τρόπο την υπερψήφιση του κειμένου, παρέτειναν όπως μπορούσαν την συνεδρίαση. Προς τούτο, επωφελούμενοι της αρνήσεως ενός βουλευτού, ιατρού, του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να ψηφίσει το υποστηριχθέν από το κόμμα του κείμενο, ο υπεύθυνος των Ρεπουμπλικανών τον διέταξε να αλλάξει απόφαση.

Ο αντιτιθέμενος στο κόμμα του προτίμησε να εγκαταλείψει την αίθουσα, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία στους μακρονικούς να υποβάλλουν μια τροπολογία,σχεδόν καθαρή αντιγραφή του κειμένου της Ανυπότακτης Γαλλίας που όμως εμπόδιζε την ψήφισή του.

«Δεν ντρέπεστε λίγο»,τους κατηγόρησε με βαρειές εκφράσεις ο υπεύθυνος των Ρεπουμπλικανών, ο οποίος συνεπικουρούμενος από μια οργισμένη βουλευτίνα της Ανυπότακτης Γαλλίας, εισηγήτρια του κειμένου,η οποία δεν μάσησε τα λόγια της, υπεγράμμισε ότι ένα κοινοβουλευτικό «παραθυράκι», δηλ. η άκαιρη υιοθέτηση, κακώς συντεταγμένη και δημαγωγική τροπολογία αποσκοπούσα στην επιμήκυνση του χρόνου συζητήσεως, συνιστά καταπάτηση των δικαιωμάτων της αντιπολιτεύσεως.

Τελικώς η πρόταση της Ανυπότακτης Γαλλίας για την επαναπρόσληψη των απολυμένων νοσοκόμων δεν ψηφίστηκε λόγω ελλείψεως χρόνου. Σχολιάζων την δημιουργηθείσα ατμόσφαιρα, ο Μακρόν, ζηλεύσας την δόξα του σοφού βασιλέως του Ισραήλ Σολομώντος, υπεστήριξε το γνωστό τροπάριο που τόσο χρησιμοποιεί: «ναι μεν αλλά δε».

Έτσι απεφάνθη ότι η ενσωμάτωση στις θέσεις τους πρέπει να είναι μια αναγνωρισμένη επιστημονικώς απόφαση και όχι πολιτική. Σωστό εκ πρώτης όψεως, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του έθνους, ορθώς πληροφορημένοι, και από τις δυο πλευρές, και από τους υπερασπιστές του εμβολιασμού, και τους αμφιβάλλοντες, θα έχουν μελλοντικώς την ευκαιρία στις αρχές του 2023 να συζητήσουν πλατειά το επίμαχο θέμα που δημιούργησε πρόβλημα σε αρκετούς πολίτες και όχι μόνο στους νοσοκομειακούς…

Προηγούμενο άρθρο

Εύκολη υπόθεση οι 3 βαθμοί για τον ΑΟΚ και 6-0 το ΜΑ Ορφανίου (φωτογραφίες-videos)

Επόμενο άρθρο

7 τρόποι για να μη βάλουμε βάρος στη περίοδο των γιορτών