«Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια»: Στο τέλος του έτους είδαμε τις δημόσιες δηλώσεις και αποφάσεις για την επιδότηση τουριστικών επιχειρήσεων από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, με πόρους τόσο του υπουργείου όσο και των περιφερειών. Πανηγυρικές δηλώσεις ένθεν και ένθεν για μία δράση που θεσμοθετήθηκε προ ετών και λειτουργούσε ικανοποιητικά. Είναι όμως άξιο πανηγυρισμών το γεγονός ή αυτή τη φορά υπάρχουν σημεία που πρέπει να αντιμετωπισθούν με σκεπτικισμό;
-Καθυστέρησε πολλά χρόνια μέχρι να προκηρυχθεί, κρατώντας σε μία ιδιότυπη ομηρία χιλιάδες εν δυνάμει επενδυτές και σε αδράνεια εκατομμύρια ευρώ που θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν την τοπική οικονομία νωρίτερα της προεκλογικής περιόδου.
-Είναι χιλιάδες αυτοί που δεν εντάσσονται παρά την οικονομική δυνατότητα και διάθεση τους, στερώντας από την τοπική αγορά επιπλέον χρήματα και θέσεις εργασίας.
-Για μία ακόμη φορά ένα χρηματοδοτικό εργαλείο του κράτους δεν αντιμετωπίζει ανισότητες ετών μεταξύ των περιφερειών.
-Για μία ακόμη φορά δεν αντιμετωπίζει ικανοποιητικά τη διασύνδεση της τοπικής οικονομικής και παραγωγικής πυραμίδας.
-Για πρώτη φορά τίθενται ζητήματα αδιαφάνειας διότι δεν ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες ώστε να γνωρίζουν όλοι τη πραγματική θέση τους. Τα ερωτηματικά είναι πολλά, η δυσαρέσκεια έντονη και οι φήμες για παρεμβάσεις προς όφελος ”ημετέρων” οργιάζουν.
Να θυμίσω ότι όταν ο Καίσαρας ρωτήθηκε από το δικαστήριο γιατί χωρίζει αφού δεν βρέθηκαν αποδείξεις, είπε «Ότι την εμήν ηξίουν μηδ’ υπονοηθήναι», δηλαδή, «αξιώνω από τη γυναίκα μου να είναι υπεράνω υποψίας» …
Επιτακτική η ανάγκη λοιπόν, να ενταχθούν οι περισσότερες αν όχι όλες οι επενδυτικές προτάσεις που υποβλήθηκαν και αφορούν την ΠΑΜΘ και για αυτό θα πρέπει να υπάρξει η ανάλογη φροντίδα από το αρμόδιο υπουργείο αξιοποιώντας τους πόρους του.
*Ο Μιχάλης Αμοιρίδης είναι πρώην αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ, ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος