Dark Mode Light Mode

Ο Μιχάλης Αμοιρίδης στηρίζει την απόφαση για την διακομματική επιτροπή μόνο για τη Θράκη

Η συζήτηση μας με τον περιφερειακό σύμβουλο Ξάνθης- πολιτικό μηχανικό- Μιχάλη Αμοιρίδης ξεκίνησε από τον κορωνοϊό. Λόγω του ότι και η Καβάλα έχει τις τελευταίες ημέρες πολλά κρούσματα.

Όπως η Ξάνθη. Συνεχίστηκε με το ζήτημα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής που θα ασχοληθεί με την ανάπτυξη μόνο της Θράκης. Επί του συγκεκριμένου θέματος ο κ. Αμοιρίδης στήριξε πλήρως την απόφαση κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κι όπως προέκυψε, επιχείρησε να δικαιολογήσει μέσω εθνικών ζητημάτων το διαχωρισμό της Ανατολικής Μακεδονίας από τη Θράκη.

Η συνέντευξη του Μιχάλη Αμοιρίδη

Ερ: Πάμε να σας μοιάσουμε στην Ξάνθη από πλευράς κρουσμάτων κορωνοϊού, μπορεί και να σας ξεπεράσουμε…

Απ: Ελπίζω όχι, αλλά είναι κάτι το οποίο σε όλο το προηγούμενο διάστημα εμείς εδώ στην Ξάνθη, είχαμε την εντύπωση ότι τα μέτρα εκτός Ξάνθης είχανε  λίγο ατονήσει λόγω  της μείωσης   ατομικής ευθύνης. Δεν ακολουθούσανε οι πολίτες αυτά που έπρεπε.

Ερ: Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο εμείς στην Καβάλα να σας ξεπεράσουμε στην πορεία…

Απ: Εμείς είχαμε πολύ ειδικά ζητήματα τα οποία ξέφυγαν κάποια στιγμή. Ήταν πληθυσμιακές ομάδες που ερχόταν από το εξωτερικό, ήταν κάποιες γιορτές που είχαμε όπως τα Καρναβάλια, κάτι πρέπει να έγινε και εκεί.  Αυτά οδήγησαν την Ξάνθη να έχει υψηλό αριθμό κρουσμάτων ακόμη και σήμερα. Στην Καβάλα η δική μου εντύπωση είναι ότι ο κόσμος το τελευταίο διάστημα δεν ακολουθούσε όπως έπρεπε τα μέτρα ασφαλείας. Χαλάρωσε πολύ και το βλέπαμε. Στην Ξάνθη κρατάμε μια απόσταση ο ένας από τον άλλον, στην Καβάλα είστε πιο δεκτικοί. Αγκαλιές, φιλιά κτλ.  Το λέω αυτό από προσωπική εμπειρία. Προσπαθούσα να κρατήσω αποστάσεις και αισθανόμουν κάπως άβολα. Ο κόσμος έπαιρνε τη δική μου τη στάση, κάπως διαφορετικά.  Στην Ξάνθη επειδή είχαμε αυτό το φαινόμενο προσέχαμε ακόμη και στα εμπορικά καταστήματα, φροντίζαμε ο καθένας να κρατάει τις αποστάσεις. Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, το έκανε.

Ερ: Είμαστε μια περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και εδώ και λίγες  μέρες υπάρχει μια διακομματική  επιτροπή μόνο για την ανάπτυξη της Θράκης. Τι λέτε;

Απ: Το φαινόμενο και το πρόβλημα που υπάρχει για τη Θράκη είναι πολύ συγκεκριμένο. Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά και εγώ μπορώ από τη θέση που είμαι να μιλήσω ανοιχτά.  Το αναπτυξιακό πρόβλημα της Θράκης δεν μπορεί να συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλο πρόβλημα σε άλλη περιοχή. Αυτό γιατί υπάρχει η μουσουλμανική μειονότητα.  Πρέπει να δούμε πως μπορεί αυτή η μειονότητα  μετά από τόσο καιρό να μην έρμαιο των ορέξεων της γείτονας χώρας ή μεθόδων που έχουν για να μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη πορεία ως περιοχή. Συστημικά απ` ότι είδα  και από την πρώτη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής, επικεντρώνεται σε δυο ζητήματα. Το ένα είναι το οικονομικό και το άλλο είναι το θεσμικό που έχει να κάνει με τις λειτουργίες της εκπαίδευσης κτλ. Συνεπώς δεν πρέπει να το βλέπουν στην Καβάλα και στη Δράμα που είναι η Ανατολική Μακεδονία, το υπόλοιπο μισό της δικής μας περιφέρειας. Πρέπει να το δούμε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο ουσιαστικό   ζήτημα το οποίο πρέπει να βρει τη λύση του. Είναι πολύ ξεχωριστό να μιλάμε για την ανάπτυξη όλης της Περιφέρειας αλλά και πολύ ξεχωριστό να μιλάμε για τα συστημικά προβλήματα τα οποία υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια.

Ερ: Μήπως πρέπει να χωρίσουμε τη Περιφέρεια μας; Αυτό θα είναι καλύτερο; Πρέπει να είναι συνολική η προσέγγιση εφόσον διοικητικά έχει αποφασιστεί η Ανατολική Μακεδονία θα ανήκει σε μια ευρύτερη περιφέρεια που θα λέγεται Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Απ: Δεν πρέπει να στεκόμαστε σε αυτού τους είδους τις  λογικές. Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε κάνει ένα αναπτυξιακό συνέδριο στην περιφέρεια μας. Δεν ξέρω αν θυμάστε εσείς  ή αν σας έχει μείνει κάποιο αποτέλεσμα ή αν είδατε κάποια ενέργεια, κάποια δράση από το αναπτυξιακό συνέδριο ενώ έχουν περάσει και δυο χρόνια. Δεν αρκεί να λέμε ότι κάνουμε μόνο  αναπτυξιακά συνέδρια. Να σας θυμίσω ότι εδώ υπάρχει και ένας αναπτυξιακός νόμος που αφήνει το μισό νομό Ξάνθης, το παραλιακό κομμάτι και σχεδόν όλη την Καβάλα εκτός από ένα μικρό κομμάτι εκτός των επιπλέων κινήτρων που υπάρχουν για τις επαρχιακές πόλεις.

Ερ: Αν η Ξάνθη με την επιτροπή αυτή πετύχει τον στόχο της, θα δημιουργηθεί μεγάλη , μεσαία ενδοπεριφερειακή ανισότητα. Αυτό πως θα αντιμετωπιστεί στη συνέχεια;

Απ: Διαφορετικό είναι ο αγρότης της Καβάλας το που πουλάει και πως πουλάει την παραγωγή του, απ` ότι είναι στην Ξάνθη. Είπαμε να μιλήσουμε ανοιχτά. Υπάρχει μια διείσδυση Τουρκικών συμφερόντων στο επιχειρηματικό κομμάτι, στη Θράκη συγκεκριμένα και με αυτό τον τρόπο δεν προσπαθούν κάποιοι επιχειρηματίες να κάνουν μια επιτυχημένη επιχειρηματική κίνηση αλλά κρύβεται από πίσω μια προσπάθεια οικονομικού ελέγχου πληθυσμιακών ομάδων.

Ερ: Ακόμη και αυτά να ισχύουν, τι θα πείραζε η επιτροπή να δει όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ;

Απ: Είναι πολύ συγκεκριμένο να μιλάς για κάποια ζητήματα τα οποία  αφορούν πληθυσμιακές ομάδες που μπορούν να ελεγχθούνε  οικονομικά. Στην Καβάλα οικονομικά δεν μπορεί να ελεγχθεί  οικονομική ομάδα.

Ερ: Ο Έβρος δεν έχει τέτοιο πρόβλημα με αυτή την έννοια. Το πρόβλημα είναι σε Ξάνθη και Ροδόπη.

Απ: Έχει ένα μικρό κομμάτι, κάποια χωριά που είναι στο Βόρειο Έβρο. Κάποια πομακοχώρια κτλ. Υπάρχει οικονομική διείσδυση στη Θράκη , κακά τα ψέματα. Έχει γραφεί, είναι κοινό μυστικό.  Τα σταφύλια της Καβάλας όλα,  ελέγχει οικονομικά ας πούμε τον αγροτικό πληθυσμό  και ένα κομμάτι στην Καβάλα. Αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα στην Καβάλα αλλά στην Ξάνθη, στην Ροδόπη και σ` ένα μικρό κομμάτι του Έβρου  δημιουργεί. Να θυμίσω επίσης, όχι μόνο τώρα αλλά και από παλαιότερα, σε κάποια κρίσιμα ψηφίσματα του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι μουσουλμάνοι συνάδελφοι αποφεύγουν να παραστούν που σημαίνει όχι ότι διαφωνούν  αλλά φοβούνται. Δυστυχώς η Ελλάδα ως μια Ευρωπαϊκή χώρα και εμείς οι Έλληνες πολίτες έχοντας Ευρωπαϊκή νοοτροπία η οποία είναι πολύ διαφορετική από την νοοτροπία που έχουν οι Τούρκοι πολίτες και το Τουρκικό κράτος, έχουμε φερθεί πάρα πολύ ανέμελα. Δεν είναι έτσι. Δίπλα μας έχουμε ένα γείτονα που προσπαθεί κάθε φορά να κάνει διάφορα πράγματα, είτε αφορούν τα ιστορικά μνημεία που έχουμε εκεί, είτε τις διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο και στο υπόλοιπο κομμάτι της Μεσογείου, είτε  ακόμη την παρουσία τους σε εμπόλεμες περιοχές με πολεμικές ομάδες.

 

Προηγούμενο άρθρο

Πεντακάθαρη και έτοιμη για τη σημερινή γιορτή η ιερά μονή του Αγίου Σίλα

Επόμενο άρθρο

28 Σεπτέμβρη αρχίζουν τα μαθήματα στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας