RAPID ΚΑΙ SELF TEST
Μεγάλη συζήτηση γίνεται για την αξιοπιστία των τεστ για την COVID-19, τόσο των RAPID όσο και των καινούργιων SELF TEST. Τα γρήγορα τεστ έχουν φτιαχτεί για να ανιχνεύουν μεγάλα φορτία ιού.
Αυτό που μας λένε είναι κυρίως αν ο εξεταζόμενος μεταδίδει τον ιό πράγμα που συνήθως δεν συμβαίνει αν είναι στην αρχή ή στο τέλος της νόσου.
Τα μοριακά τεστ γίνονται με τη μέθοδο PCR που πολλαπλασιάζει τον ιό, είναι πιο αξιόπιστα αλλά και αυτά σε ένα ποσοστό 20% δίνουν λανθασμένα αρνητική απάντηση σε κάποιες συνθήκες!
Αντίθετα, τα γρήγορα αντιγονικά (rapid και self) τεστ δεν πολλαπλασιάζουν το δείγμα και έτσι μπορούν να ανιχνεύσουν τον ιό μόνο όταν έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα γεγονός που συμβαίνει συνήθως όταν έχουν αρχίσει τα συμπτώματα και πλέον ο ασθενής μεταδίδει πολύ.
Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι όταν ένα RAPID test βγαίνει αρνητικό σημαίνει είτε ότι όντως ο εξεταζόμενος είναι αρνητικός και δεν έχει μολυνθεί είτε ότι έχει χαμηλό ιϊκό φορτίο και ουσιαστικά δεν μεταδίδει εύκολα τον ιό.
Προφανώς μια αρνητική απάντηση από ένα γρήγορο τεστ δεν μπορεί να είναι οριστική αλλά τα γρήγορα τεστ μπορούν να δώσουν λύσεις καθώς αυτό που έχει σημασία δεν είναι να δούμε ποιος έχει έστω και λίγα ιϊκά καψίδια τις πρώτες ημέρες μετά τη μόλυνση ή στην ανάρρωση που ουσιαστικά η νόσος έχει αποδράμει, αλλά ποιος μεταδίδει ή υπερμεταδίδει τον ιό. Ποιος μπορεί με την κινητικότητα του να θέσει τους συνανθρώπους του σε κίνδυνο.
Επίσης τα γρήγορα τεστ χρησιμοποιούνται επαναλαμβανόμενα κάθε λίγες ημέρες και τότε τα αποτελέσματα τους είναι ακόμα πιο αξιόπιστα.
Όταν ένα γρήγορο τεστ είναι αρνητικό πρέπει να συνεχίσουμε τα μέτρα αποστασιοποίησης και τις μάσκες. Όταν είναι θετικό και έχουμε και συμπτώματα τότε πρέπει να θεωρούμε μετά βεβαιότητας ότι είμαστε μολυσμένοι, όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα καλό είναι να το επιβεβαιώσουμε με PCR.
Όσον αφορά τα SELF TEST που θα χορηγούνται δωρεάν, μπορούμε να τα θεωρήσουμε παρόμοια σε επιδόσεις με τα RAPID μόνο που γίνονται πιο ανώδυνα και χωρίς απαραίτητη παρουσία υγειονομικού.
Λόγω της ευκολίας και της ευρείας διαθεσιμότητας ακόμα και σε αργίες μπορούν να μειώσουν τη διάδοση του ιού. Μοιάζουν με τα τεστ κύησης που γίνονται σπίτι. Μπορούν γρήγορα να δώσουν αποτέλεσμα και να προστατεύσουν μια κύηση τις πρώτες της ημέρες συγκριτικά με μια εγκυμοσύνη που δεν έχει γίνει ακόμα αντιληπτή. Αυτό δεν σημαίνει πως σε θετικό αποτέλεσμα δεν θα απευθυνθεί η γυναίκα σε γυναικολόγο.
Έτσι και με τα self test, εάν βγουν θετικά πρέπει να απευθυνθούμε στο γιατρό μας για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα με PCR και να δηλωθεί στις αρμόδιες αρχές και να ξεκινήσει η ενδεχόμενη θεραπεία της νόσου…