Ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ν. Καβάλας (πρώην ΝΟΔΕ Καβάλας) κ. Μπάμπης Δράκος μίλησε στην Πρωινή την περασμένη Τετάρτη.
Αφορμή τα 4 χρόνια από την κατάρρευση τμήματος της γέφυρας και το τι έγινε από τότε. Με την ευκαιρία σχολίασε και την λοιπή επικαιρότητα.
Η συνέντευξη
Ερ: Η γέφυρα έπεσε το Νοέμβριο του 2018, είμαστε Νοέμβριος του 2022 και ακόμη μελετάμε το τι θα κάνουμε.
Απ: Είχα πει τότε σε μια σύσκεψη που είχαμε κάνει στο Δήμο, ότι αυτή η γέφυρα θα φάει τρεις Δημάρχους. Τώρα είμαστε στο δεύτερο. Τι να πω; Σε ορισμένα πράγματα είμαστε τραγικοί.
Ερ: Γιατί δεν μπορεί κανείς να τα βάλει με τη γραφειοκρατία;
Απ: Δεν ξέρω. 50 χρόνια ασχολούμαι με αυτά τα πράγματα. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται με αυτό το θέμα. Έχουν γίνει ενέργειες δεν το συζητάω. Ειδικά τα τελευταία 5-6 χρόνια έχουν γίνει άλματα. Βλέπουμε ότι πολλά πράγματα τα οποία χρειαζόμασταν χρόνο, να πάμε να εκδώσουμε πιστοποιητικά, χαρτιά, άδειες, τώρα γίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού.
Ερ: Τα δημόσια έργα πάντως ποτέ δεν γίνονται ποτέ στην ώρα τους. Υπάρχουν εξαντλητικές διαδικασίες.
Απ: Και σωστά υπάρχουν για την προστασία του δημόσιου χρήματος. Βέβαια πολλές φορές είναι τραβηγμένες αυτές οι οδηγίες, αυτές οι προϋποθέσεις. Σίγουρα όμως πρέπει να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να δουλέψουμε και να απλουστεύσουμε τα πράγματα. Να απλουστεύσουμε τα πράγματα για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Διαφορετικά δε γίνεται. Σε τελευταία ανάλυση, όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.
Ερ: Εσείς το ζήσατε στο Δήμο 5 χρόνια, τώρα το ζούνε κάποιοι άλλοι, άλλα είναι το ίδιο. Αυτή η γραφειοκρατία έχει δυναμώσει το ρόλο του υπαλλήλου. Ο υπηρεσιακός παράγοντας είναι πιο μπροστά από τον αιρετό.
Απ: Τα τελευταία χρόνια με τη ψηφιακή παρουσίαση πολλών πραγμάτων, ισχύει το αντίθετο. Έχουν γίνει άλματα προς τα μπρος όσον αφορά τη ψηφιακή αποτύπωση πολλών δικαιολογητικών. Να πάρουμε παράδειγμα την εφορία. Πριν 5-10 χρόνια πηγαίναμε κάθε μέρα. Τώρα κάθε πότε πηγαίνουμε; Δεν είναι εξαίρεση η εφορία. Δείτε στους Δήμους και τα πιστοποιητικά εκεί. Δεν πας πλέον συνέχεια.
Ερ: Μα τα καινούρια διόδια τι θα κάνουμε ; Οι Καβαλιώτες οι οποίοι εργάζονται στα ανατολικά, δικαιούνται να μην πληρώνουν διόδια. Κανείς όμως δεν κάνει τίποτα.
Απ: Έχουν γίνει ενέργειες. Νομίζω ότι θέλει λίγο πίεση ακόμη από την αυτοδιοίκηση, από τα πολιτικά πρόσωπα, από τις παρατάξεις, από τα κόμματα. Πρέπει να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ένα δίκαιο αίτημα , διότι το κόστος ενός ο οποίος είναι κοντά, του Χαλκερού, της Καρβάλης, της Καβάλας θα είναι ένα κόστος το οποίο μπορεί να είναι και καθοριστικό για τη συνέχεια της διαβίωσης του. Όλα αυτά τα πράγματα πρέπει να λυθούν. Θεωρώ ότι σε τελική ανάλυση θα λυθούν. Θα πρυτανεύσει η λογική. Γίνονται πράγματα, απλά δεν φαίνονται.
Ερ: Κάτι νεώτερο για τις εκλογές; Πάμε για την Άνοιξη;
Απ: Έχει πει ο Πρωθυπουργός ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Με το θα μπούμε στον καινούριο χρόνο, είμαστε στο τέλος της τετραετίας και ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε εκλογές. Δεν μπορούν να γίνουν τον Μάιο ή τον Ιούνιο, είναι θέμα σχολείων και πανελληνίων εξετάσεων. Από εκεί και πέρα μέσα στον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο όλα είναι ανοιχτά.
Ερ: Με τις Δημοτικές τι γίνεται; Έχουμε πολλούς ενδιαφερόμενους νεοδημοκράτες για το Δήμο Καβάλας.
Απ: Πολλές φορές δεν έχει σημασία τι λες και τι κάνεις. Νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία ποιος το λέει και ποιος το κάνει. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι τρόποι και τα μέσα δείχνουν και το στίγμα σου. Που θες να φτάσεις και τι στοχεύεις. Έχεις στόχους; Έχεις μέσα; Και αυτούς τους στόχους και τα μέσα πρέπει την κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσεις ή να προχωρήσεις για να κυριεύσεις τη Δημαρχία. Πολύ φοβάμαι ότι κάνουν ενέργειες οι οποίες ενέργειες αποβαίνουν τελείως αντίθετες σαν αποτέλεσμα από αυτό το οποίο θέλουν.
Ερ: Για ποιον το λέτε αυτό;
Απ: Δεν το λέω για κάποιον συγκεκριμένα. Γενικώς μιλάμε για τις εκλογές. Έχω κάνει πάρα πολλές εκλογές και αυτά είναι τα συμπεράσματα τα οποία έχω βγάλει.