Ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας και δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μουρτασάγας προχώρησε σε καταγγελία από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ αναφορικά με τη διαδικασία των προσλήψεων στο έργο κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ. Επί του συγκεκριμένου θέματος ο κ. Μουρτασάγας μας είπε:
«Η καταγγελία προέρχεται από πολλά άτομα και σύμφωνα με τα λεγόμενά τους κατά μήκος του αγωγού, από την περιοχή Έβρου έως την έξοδο του αγωγού από την Ελλάδα, έχουν δημιουργηθεί διάφορα “γραφεία ευρέσεως εργασίας”. Αυτά είναι αλισβερίσια ανάμεσα στους μεγαλοκαρχαρίες και στους κατά τόπους πολιτικάντηδες.
Πέρασαν αρκετοί από αυτά τα γραφεία. Κάποιοι αρνήθηκαν να εργαστούν για 550 ευρώ άλλοι όμως παρακαλούν για μεροκάματο. Προκειμένου να δικαιολογήσουν την υπόθεση, υποστηρίζουν ότι τα γραφεία δε στήθηκαν για να βρίσκουν δουλειά αλλά για να τους βοηθήσουν στη συμπλήρωση του βιογραφικού τους σημειώματος προς την εταιρεία. Ανάλογο γραφείο δημιουργήθηκε και στην περιοχή μας και ειδικότερα στα χωριά της δημοτικής ενότητας Φιλίππων, από όπου προέρχονται και οι καταγγελίες.
Τι θα γίνει όμως με τους άνεργους; Ποιος είναι ο ρόλος του ΟΑΕΔ; Αν η εταιρεία πράγματι επιθυμούσε να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο γιατί δεν απευθύνεται στον ΟΑΕΔ ζητώντας τα βιογραφικά των ανέργων; Τα γραφεία υπόσχονται στους άνεργους βοήθεια έστω κι αν δεν το παραδέχονται επισήμως, παρά χρησιμοποιούν τη δικαιολογία ετοιμασίας των βιογραφικών. Εάν η εταιρεία πράγματι ενδιαφερόταν για την καταπολέμηση της ανεργίας θα απευθύνονταν στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ζητώντας ειδικότητες. Ποιο ρόλο έχουν τα γραφεία διαμεσολάβησης σ’ αυτή την υπόθεση;
Θα πρέπει κάποια στιγμή το αλισβερίσι να πάψει. Θα πρέπει κάποια στιγμή και οι συμπολίτες μας να εναντιωθούν και να φωνάξουν ότι φτάνει στους Γκόρτσους. Γιατί θα πρέπει να αναπαράγεται το φαινόμενο του μπάρμπα από την Κορώνη; Πρέπει επιτέλους αυτό το απόστημα να σπάσει γιατί κακοφορμίζει εδώ και σαράντα χρόνια».
Ερωτώμενος για τη συνεργασία τη συνεργασία της νομαρχιακής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ με τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές, ο Νίκος Μουρτασάγας διευκρίνισε: «Η συνεργασία μας είναι άψογη σε όλα τα επίπεδα και με όλα τα όργανα του κόμματος, καθώς και με τα μέλη. Στα ίδια γραφεία συνυπάρχει η επιτροπή και οι βουλευτές, άρα δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα. Ορισμένα από τα τοπικά αιτήματα ιεραρχούνται και θα επιλυθούν από τα αντίστοιχα υπουργεία. Η σιδηροδρομική σύνδεση δηλαδή του λιμανιού με τους Τοξότες εκκρεμεί επί δεκαετίες πιστεύω όμως ότι θα προωθηθεί από το αντίστοιχο υπουργείο. Έχει επίσης δρομολογηθεί η προκήρυξη για την αντιπλημμυρική μελέτη των Τεναγών. Παρόμοια ουσιώδη θέματα θα πρέπει να συντομεύσουν.
Με το πρόβλημα της ΒΦΛ για παράδειγμα ασχολούνται υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, οι κ.κ. Δραγασάκης και Φλαμπουράρης. Η λύση στο πρόβλημα είναι μία, να κηρυχθεί έκπτωτος ο Λαυρεντιάδης ώστε να περάσει το εργοστάσιο στα χέρια της τράπεζας και μέχρι να βρεθεί νέος επενδυτής. Οι εργαζόμενοι μπορούν να αναλάβουν τη λειτουργία του εργοστασίου αρκεί να πάρει η τράπεζα την απόφαση. Εξάλλου, σήμερα οι τράπεζες συνεχίζουν και υφίστανται βασιζόμενες στα χρήματα του ελληνικού λαού. Υπάρχουν κάποιοι που κρύβονται πίσω από τη νομιμότητα αλλά εκείνοι που τόσα χρόνια λειτουργούσαν τη βιομηχανία ήταν οι εργαζόμενοι και όχι οι επενδυτές».
Επί της ευκαιρίας, ζητήσαμε από το Νίκο Μουρτασάγα να κρίνει και τη διοίκηση του δήμου Καβάλας, για τα πεπραγμένα της οποίας παρατήρησε: «Διαφορετική είναι η αντίληψη που διατηρούμε εμείς από εκείνη που υποστηρίζει η διοίκηση. Αυτό μοιραία επιφέρει την αντίθεση. Πολλές φορές λοιπόν χρειάστηκε να δημοσιοποιήσουμε την αντίθεσή μας για κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα όπως για παράδειγμα εκείνο των διμηνιτών.
Η αναγκαιότητα της ύπαρξης των διμήνων είναι δεδομένη επειδή όμως ακούγονται πάρα πολλά εμείς ζητήσαμε τη δημιουργία διαπαραταξιακής ομάδας, όπου φυσικά η διοίκηση θα διατηρήσει την πλειοψηφία, προκειμένου να πάψουν τα σχόλια του κόσμου. Κοντολογίς, εμείς ζητούμε πιο ανοιχτές διαδικασίες ακόμη και για την πρόσληψη των διμηνιτών συμβασιούχων.
Διαφορετική αντίληψη επίσης διατηρούμε και για την αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου, αφού υποστηρίζουμε την κοινωφελή χρήση και όχι την επιχειρηματική εκμετάλλευση. Σχετικά με τη διοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων, παραδεχόμαστε ότι αυτές ενθάρρυναν τους δημότες να βγουν από τα σπίτια τους. Υπήρξαν και εκδηλώσεις που επιχορηγήθηκαν με χρηματικά ποσά τα οποία ωστόσο θα μπορούσαν να δοθούν άμεσα στον τελικό προορισμό των εσόδων.
Η φιλοξενία για παράδειγμα κάποιων ατόμων από ένα σύλλογο δε χρήζει χρηματοδοτήσεως. Προσωπικά πάντως αντιτίθεμαι στη χρηματοδότηση αδιακρίτως όλων των συλλόγων. Υπάρχουν πράγματι σύλλογοι που προσφέρουν επί χρόνια στον πολιτισμό, δεν υπάρχει όμως λόγος για την ύπαρξη αμέτρητων συλλόγων όσων μετοίκισαν από άλλες πόλεις λες και βρισκόμαστε στο εξωτερικό. Κάθε συνοικία της πόλης έχει δημιουργήσει το δικό της σύλλογο του οποίου η μεγαλύτερη προσφορά είναι η οργάνωση ενός πανηγυριού».
=