Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του συντοπίτη μου Βασίλη Βασιλικού, του εμβληματικού λογοτέχνη με παγκόσμιο κύρος.
Το λογοτεχνικό του έργο και η προσφορά του στα ελληνικά γράμματα είναι αναμφίβολα μεγάλη. Βιβλία του μεταφράστηκαν σε 33 γλώσσες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Βασίλης Βασιλικός δεν ξεχνούσε ποτέ την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καβάλα, όπου γεννήθηκε και τη Θάσο, απ’ όπου κατάγονταν οι γονείς του.
Συνέβαλε με κάθε τρόπο στην προβολή του τόπου μας, και ενίσχυσε κάθε προσπάθεια για την ανάδειξη του στους τομείς των γραμμάτων και των τεχνών. Όμως είναι γνωστοί και οι αγώνες του ενάντια στη δικτατορία αλλά και η πίστη του στη δημοκρατία την οποία υπηρέτησε από τα έδρανα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Σήμερα η Ελλάδα του πνεύματος έγινε φτωχότερη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.
ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, μόλις πληροφορήθηκε το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Βασίλη Βασιλικού, πρώην Προέδρου της Εταιρείας Θασιακών Μελετών και επίλεκτου του συλλόγου μας, συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε:
1. Να εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος.
2. Να διατεθεί στη μνήμη του εκλιπόντος, αντί στεφάνου, χρηματικό ποσό υπέρ του «Συλλόγου Υποστηρικτών του Κέντρου Υγείας Πρίνου Θάσου».
Καβάλα, 30 Νοεμβρίου 2023
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Τσιλογεώργης Νικόλαος
Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, για την απώλεια του Βασίλη Βασιλικού
“Σήμερα, φεύγοντας ο Νοέμβρης, πήρε μαζί του έναν από τους πιο καταξιωμένους Καβαλιώτες, γεμίζοντας θλίψη τα εκατομμύρια των αναγνωστών του, οι οποίοι μέσα από αφηγήσεις και μυθοπλασίες, έμαθαν κομμάτια της Ιστορίας και της καθημερινότητας που άλλοι θέλησαν να κρύψουν ή να σβήσουν.
Σήμερα, έφυγε από κοντά μας ίσως ο πιο διάσημος Καβαλιώτης, ο Βασίλης Βασιλικός. Σπουδαίος, πολυβραβευμένος, πολυμεταφρασμένος, έφτασε τον λόγο της γραφής του μέχρι τα πέρατα του κόσμου, πλήρωσε τούς αγώνες του για τη Δημοκρατία με εξορία, πλούτισε την ελληνική τηλεόραση με τις εκπομπές του και, ως πολιτικό ον που ήταν πάντοτε, αξιώθηκε να γίνει και βουλευτής Επικρατείας.
Ο Δήμος μας, αναγνωρίζοντας την προσφορά του στα Γράμματα, τίμησε τον Βασίλη Βασιλικό εν ζωή, δίνοντας το όνομά του, το 2012, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, σκαλίζοντας ανεξίτηλα τη μνήμη του στο πιο εμβληματικό δημοτικό κτήριο της γνώσης.
Ενός κτηρίου, τα ράφια του οποίου, μέχρι τελευταία, τα γέμιζε αδειάζοντας τη δική του βιβλιοθήκη. Πέραν τούτου, στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν περαιτέρω εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη του. Εκπροσωπώντας όλους τους Καβαλιώτες, στέλνω τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του”.
πηγή: Δήμος Καβάλας