Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ν. Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έλαβε, αργά το βράδυ, το λόγο και τοποθετήθηκε επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2019. Στην ομιλία του ο κ. Παναγιωτόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε τα ακόλουθα:
[…] Ο Υπουργός μάς είπε ότι τα κονδύλια του Υπουργείου Δικαιοσύνης στον προϋπολογισμό του 2019 ανέρχονται σε 650 εκατομμύρια ευρώ έναντι 608 εκατομμυρίων για τα έτη 2017 και 2018 και ότι αυτό είναι ποιοτική αλλαγή. Εγώ τη βλέπω ποσοτική αλλαγή. Έχουμε μια αλλαγή στα νούμερα, μεγαλύτερος αριθμός κονδυλίων, περισσότερα λεφτά για το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Πού οφείλεται, όμως, αυτό; Κατ’ αρχήν στην πρόβλεψη για την καταβολή των αναδρομικών σε δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους, σύμφωνα με τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Επομένως, για μια ακόμα φορά το σύνολο στην ουσία του προϋπολογισμού του Υπουργείου κατευθύνεται στην κάλυψη μισθολογικών αναγκών των λειτουργών της Δικαιοσύνης. Ελάχιστα, θα έλεγα, χρήματα απομένουν για οτιδήποτε άλλο.
Ο κ. Καλογήρου ανέλυσε κάποια νούμερα: 5% επιπλέον στους εργαζόμενους, 18% επιπλέον για αγορές αγαθών, 500 χιλιάδες για κάποιες υπερωρίες δικαστικών υπαλλήλων, άλλες τόσες για άδειες και νυχτερινή εργασία. Αυτά τα κονδύλια, ξέρετε, δεν αναβαθμίζουν την ποιότητα απονομής της ελληνικής Δικαιοσύνης ούτε είναι μεταρρύθμιση -ας το πω έτσι- η προμήθεια καυσίμων θέρμανσης ή πετρελαίου στις φυλακές […]
[…] Θα μπορούσε ο κύριος Υπουργός να μας πει κάτι για τη δρομολόγηση της πρόσληψης των εναπομεινάντων επιτυχόντων ειρηνοδικών του διαγωνισμού Δ΄ Τάξης του 2014. Δεν ακούσαμε τίποτα γι’ αυτό ή για την επέκταση της ηλεκτρονικής οργάνωσης της Δικαιοσύνης σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος, που καθυστερεί αδικαιολόγητα. Δεν άκουσα κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, κανένα συγκεκριμένο ποσοστό κάλυψης, καμία συγκεκριμένη στοχοθεσία. Στασιμότητα, λοιπόν […]
[…] Με ό,τι καταπιάνεστε, το επιδεινώνετε. Πάτε να λύσετε προβλήματα και δημιουργείτε περισσότερα.
Η κατάσταση στην οικονομία δεν είναι καλή. Η απόδοση δεκαετούς ομολόγου δείχνει ότι τέσσερις μήνες μετά την υποτιθέμενη καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, δεν έχουμε ακόμη καθαρή έξοδο στις αγορές. Αυτός υποτίθεται ότι ήταν ο στόχος στην έξοδο από τα μνημόνια.
Αυτή τη στιγμή η χώρα δεν έχει πρόσβαση σε καμία χρηματοδότηση. Υπάρχει το «μαξιλάρι» των 26 δισεκατομμυρίων, αλλά αυτό είναι παραγεμισμένο από την υπερφορολόγηση που τσάκισε τη μεσαία τάξη, διότι αυτή ήταν η δική σας απόφαση.
Το αποτέλεσμα είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία. Από 60 δισεκατομμύρια που χρωστούσαν οι φορολογούμενοι το 2014, σήμερα έχουν ανέλθει στα 103 δισεκατομμύρια μέχρι τον Σεπτέμβρη, 43 δισεκατομμύρια παραπάνω χρέος σε απλήρωτους φόρους μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Το τραπεζικό σύστημα παραπαίει και το χρηματιστήριο βρίσκεται σε χαμηλές πτήσεις. Εκεί είναι η πραγματική απεικόνιση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και εσείς στοχοποιείτε όλο και περισσότερους συστηματικά. Στηρίζετε τη φτώχεια, δημιουργώντας περισσότερη φτώχεια, γιατί ποτέ δεν καταλάβατε ή δεν θελήσατε να καταλάβετε, ότι οι χώρες βγαίνουν από τα προβλήματα αυτά παράγοντας πλούτο.
Από εκεί, από το περίσσευμα του πλούτου, κύριοι συνάδελφοι, χρηματοδοτούνται και ασφαλιστικά συστήματα βιώσιμα και βιώσιμο κοινωνικό κράτος. Δυστυχώς αυτά δεν είστε σε θέση να καταλάβετε.
Δεν πάμε καλά, κάτι που ξέρουν οι Έλληνες. Θα μπορούσαν να πάνε καλύτερα τα πράγματα, κάτι που βέβαια προϋποθέτει την αποχώρησή σας από την εξουσία. Θα γίνει και αυτό στις επερχόμενες εκλογές. Προφανώς καταψηφίζω τον προϋπολογισμό».