O Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε σήμερα στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Κατά τις εργασίες της Συνόδου, ο Υπουργός χαιρέτισε την Ανάλυση Απειλών που συντάχθηκε από το αρμόδιο όργανο της Ε.Ε. και τόνισε ότι επιτελέσθηκε το πρώτο αποφασιστικό βήμα που οδηγεί σε μια Στρατηγική Πυξίδα, υπογραμμίζοντας ότι μέσω της διαδικασίας αυτής θα μπορέσει να επιτευχθεί συναντίληψη των Κρατών -Μελών ως προς τις απειλές που αντιμετωπίζει η Ένωση, μεταβαίνοντας έτσι σταδιακά σε μια κοινή ευρωπαϊκή κουλτούρα ασφάλειας και άμυνας.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος κάλεσε τους ομολόγους του να επιδείξουν ισχυρή πολιτική βούληση με στόχο την επίτευξη στρατηγικής συναίνεσης σε βασικούς τομείς, όπως την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας και της ανθεκτικότητας της Ε.Ε., της ανάπτυξης ικανοτήτων των Κρατών-Μελών και της οικοδόμησης της μεταξύ τους συνεργασίας για την προώθηση του ρόλου της Ένωσης όχι μόνον ως αξιόπιστου παρόχου ασφάλειας, ικανού να διασφαλίσει την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, στηρίζοντας τους εταίρους του, αλλά πρωτίστως προστατεύοντας το έδαφος και τους πολίτες των Κρατών – Μελών από εξωτερικές απειλές.
Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην ανάγκη για επίδειξη αλληλεγγύης από πλευράς των Κρατών – Μελών και ανάπτυξη των αμυντικών τους δυνατοτήτων ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του επιπέδου φιλοδοξίας της Ε.Ε., αναδεικνύοντας την Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) ως «όχημα» προς το στόχο αυτό.
Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει της Στρατηγικής Αναθεώρησης PESCO, επεσήμανε τη μέγιστη σημασία που αποδίδει η χώρα μας σε αυτή την αμυντική πρωτοβουλία καθώς και το γεγονός ότι και τα 5 ελληνικά προγράμματα PESCO συμπεριλαμβάνονται στα 26 (από τα 47 που υφίστανται συνολικά) που πρόκειται να επιτύχουν Πλήρη Επιχειρησιακή Ικανότητα έως το 2025.
Παράλληλα, χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας στο ευαίσθητο θέμα συμμετοχής τρίτων κρατών σε προγράμματα PESCO, στην οποία ελήφθησαν υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας όλων των Καρτών – Μελών.
Στα υπόλοιπα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις, ο κ. Παναγιωτόπουλος, με αφορμή το περιστατικό του σκάφους «Royal Diamond 7» και την άμεση συμβολή της χώρας μας, κατέδειξε τη σπουδαιότητα της επιχείρησης IRINI, καλώντας ταυτόχρονα τα Κράτη – Μέλη για ενεργότερη συμμετοχή.
Επιπρόσθετα, τόνισε την ύπαρξη κοινού συμφέροντος των Κρατών – Μελών για την επίτευξη σταθερότητας στο Σαχέλ και την ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, υποστηρίζοντας τη σταδιακή επανέναρξη των δραστηριοτήτων Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας στο Μάλι ως αναπόσπαστο μέρος της περιφερειακής στρατηγικής της Ε.Ε.
Επισημαίνεται τέλος ότι πριν τη Σύνοδο διεξήχθη η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας κατά την οποία ο κ. Υπουργός τόνισε ότι η επίτευξη συναντίληψης στον αμυντικό σχεδιασμό παραμένει ουσιαστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση των στρατιωτικών ελλείψεων στο πλαίσιο της Ε.Ε. και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των Κρατών – Μελών.
Νωρίτερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος έλαβε μέρος στη συνεδρίαση των Υπουργών Άμυνας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.
(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)