Dark Mode Light Mode

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στην εκδήλωση για την Επέτειο του κινήματος του Ναυτικού

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο, το «Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ», στην Μαρίνα Φλοίσβου, για τον εορτασμό της Επετείου από το Κίνημα του Ναυτικού και την ανταρσία του Αντιτορπιλικού «Βέλος», το Μάιο του 1973.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής,  ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, εκπρόσωποι αποστράτων και αντιδικτατορικών οργανώσεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας.

Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας:

«Εξοχοτάτη κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Κυρίες και κύριοι,

Συμπληρώνονται σήμερα 47 χρόνια από το κίνημα ενάντια στη Στρατιωτική Δικτατορία, που έμεινε στην ιστορία ως το «Κίνημα του Ναυτικού». Ένα Κίνημα που ξεπήδησε μέσα από τις τάξεις των Αξιωματικών του Ναυτικού, ως απότοκος της δημοκρατικής τους συνείδησης και των πατριωτικών καταβολών τους.

Στο κίνημα αυτό εκτός από τα πλείστα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, συμμετείχαν και στελέχη του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και ιδιώτες εκφράζοντας το σύνολο των δημοκρατικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων  και του Ελληνικού Λαού κατ’ επέκταση.

Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, το καθήκον, δηλαδή η ηθική υποχρέωση πρέπει να συμβαδίζει με την διαταγή, δηλαδή την νομική επιταγή. Ένας δημόσιος λειτουργός δεν πρέπει να έχει διλήμματα ανάμεσα στα δύο αυτά διότι πολύ απλά θα πρέπει σε σημαντικά τουλάχιστον ζητήματα να συγκλίνουν στον πυρήνα τους. Η σύγκρουση μεταξύ τους, όποτε προκύπτει, είναι σήμα κινδύνου κακής λειτουργίας της πολιτείας και των θεσμών. Αυτή η παθογένεια ήταν συχνότερο φαινόμενο κατά την επταετία.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πίστη στη Δημοκρατία και στο καθήκον τους έναντι του Ελληνικού λαού του οποίου άλλωστε αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι. Οι συμμετέχοντες στο κίνημα του Ναυτικού επέλεξαν το καθήκον βάσει αυτού που τους επέβαλε η δημοκρατική συνείδησή τους. Αυτό ακριβώς είναι το δίδαγμα, το οποίο πρέπει να κρατήσουμε σήμερα από τις εποχές εκείνες, όσο κι φαντάζουν μακρινές.

Εξοχότατη κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι η πίστη στο καθήκον είναι η επιταγή της Πολιτείας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες είναι προσηλωμένες στην αποστολή τους, όπως καθορίζεται από το Σύνταγμα.

Η παρακαταθήκη των αγωνιστών που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού είναι βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση των Ενόπλων Δυνάμεων και γι’ αυτό το λόγο σήμερα αποτίνουμε φόρο τιμής σ’ όλους αυτούς που σε δύσκολους καιρούς δεν δίστασαν να αγωνιστούν για το καλό της Πατρίδας και την προάσπιση της Δημοκρατίας.

Οι εξωτερικές απειλές για τη χώρα μας είναι πάντα υπαρκτές όπως ήταν και κατά τα χιλιάδες χρόνια της Ιστορίας μας. Αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά τόσο στα χερσαία, όσο και στα θαλάσσια και εναέρια σύνορά μας. Το βλέμμα μας, το έργο μας, η συγκέντρωσή μας εστιάζουν στις προκλήσεις που αναδύονται στην περιοχή μας και δεν έχουμε πολυτέλειες για περισπασμούς και παρεκκλίσεις από την αποστολή μας.

Ο στόχος για την διατήρηση και επαύξηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από τη μέριμνα του προσωπικού και την ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του υλικού, κατευθύνει σήμερα όλες τις προσπάθειές μας προκειμένου η Ελλάδα να υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

Κλείνοντας αποτίνω ευλαβικά φόρο τιμής σε όσους συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού διατηρώντας την πεποίθηση ότι ο αγώνας τους αποτελεί φωτεινό φάρο τόσο για εμάς όσο και για τις μελλοντικές γενιές.

Σας ευχαριστώ».

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

Δωρεά ιατρικού εξοπλισμού από τον Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως προς το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης

Επόμενο άρθρο

Τροποποίηση δρομολογίου Aqua Blue για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος