Dark Mode Light Mode
Λύθηκε το πρόβλημα θέρμανσης του Δικαστικού Μεγάρου
O Οικονομολόγος που έστειλε τα πετρώματα του Παγγαίου μέχρι την Χαβάη ! – Αφιέρωμα στον ΑΚΡΟΛΙΘΟ
O sole mio ...

O Οικονομολόγος που έστειλε τα πετρώματα του Παγγαίου μέχρι την Χαβάη ! – Αφιέρωμα στον ΑΚΡΟΛΙΘΟ

Ακρόλιθος: Η επιχείρηση από την Καβάλα που στέλνει πέτρα και… χτίζει πατώματα σε πέντε ηπείρους. Το ξεκίνημα, η πορεία και οι μελλοντικοί στόχοι.

Κατά τις αρχαίες ελληνικές και λατινικές γραφές, το Παγγαίο όρος, το οποίο εκτείνεται γεωγραφικά στους νομούς Καβάλας και Σερρών, ήταν ιδιαίτερα γνωστό για τα ορυχεία αργύρου και χρυσού, αλλά και για τον πλούτο ορυκτών πετρωμάτων.

Μία ατομική επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1979, με την επωνυμία, Xατζησάββας Γ., επρόκειτο να αποτελέσει πρόδρομο της σημερινής εταιρείας, η οποία εξάγει και στις πέντε ηπείρους του κόσμου, αντλώντας τη δύναμή της από τα σχιστολιθικά πετρώματα του Παγγαίου. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, το 2008, η Ακρόλιθος, κατάφερε να αντιστρέψει την αναλογία των πωλήσεών της, καθώς αποτέλεσαν προτεραιότητα οι εξαγωγές, έναντι των πωλήσεων στην εσωτερική αγορά. Αντικείμενό της είναι η προμήθεια πρώτων υλών σε μηχανικούς και αρχιτέκτοντες, καθώς και η εξόρυξη και επεξεργασία πετρωμάτων, τα οποία χρησιμεύουν για πλακόστρωτα, επενδύσεις χώρων εστίασης, ξενοδοχείων, κτιριακών εγκαταστάσεων.

Όπως λέει στη Voria.gr, ο ιδρυτής της, Γιώργος Χατζησάββας, η Aκρόλιθος ξεκίνησε από μία μικρή αποθήκη: «Κάναμε την αρχή μαζί με ένα φίλο μου, δημιουργώντας ένα εργαστήριο επεξεργασίας πέτρας, δεδομένου ότι η περιοχή στην οποία ζούμε, παράγει σημαντικές ποσότητες σχιστόλιθου και βλέπαμε ευρεία προοπτική ανάπτυξης στο αντικείμενο».

Από το λογιστήριο της κρατικής ραδιοφωνίας στη δική του επιχείρηση

«Ήταν μία περίοδος, αμέσως μετά το τέλος των σπουδών μου. Παράλληλα εργαζόμουν στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Καβάλας, συμπληρώνοντας το εισόδημά μου, καθότι έχοντας ολοκληρώσει οικονομικές σπουδές, με προσέλαβαν στο λογιστήριο. Στα βασικά μου καθήκοντα ήταν η κατάρτιση της μισθοδοσίας και η ευθύνη του ταμείου. Σε μία εποχή που οι μισθοδοσίες έβγαιναν χειρόγραφα, πάνω σε μία μακροσκελή λίστα με ονόματα εργαζομένων. Φεύγοντας από το ραδιοφωνικό σταθμό, εργάστηκα στο λογιστήριο μίας εταιρείας, η οποία εμπορευόταν μάρμαρα, και στη συνέχεια ίδρυσα το δικό μου εργαστηρίου επεξεργασίας, μαζί με το συνέταιρό μου».

Αντιλαμβανόμενος τις προοπτικές που είχε ο σχιστόλιθος, παραιτήθηκε από το λογιστήριο της εταιρείας μαρμάρων, για να αφοσιωθεί αποκλειστικά στη δική του επιχείρηση.

«Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, οι δρόμοι μας με το συνέταιρό μου χώρισαν. Εκείνος δημιούργησε το δικό του εργαστήριο πέτρας και εγώ το δικό μου. Στην πορεία, εξαγόρασα και το δικό του εργαστήριο, καθότι εκείνος διέκοψε την ενασχόλησή του μετο αντικείμενο», λέει ο κύριος Χατζησάββας.

Από τα 14… στα 100 στρέμματα

Το επόμενο βήμα ήταν η μετεγκατάσταση της εταιρείας, ανεγείροντας τις παραγωγικές και αποθηκευτικές της εγκαταστάσεις σε ένα χώρο με έκταση 14 στρέμματα. Σήμερα ο συνολικός χώρος, στον οποίο στεγάζει τις εγκαταστάσεις του ο Ακρόλιθος ανέρχεται στα 100 στρέμματα, στεγάζοντας περίπου 8.000 τετραγωνικά μετρα κλειστών χώρων, όπου φιλοξενείται το εκθεσιακό κέντρο της εταιρείας και το εργοστάσιο επεξεργασίας πέτρας.

Πώς προέκυψε η ονομασία «Ακρόλιθος»

Αναφερόμενος στην ονομασία της εταιρείας, ο κύριος Χατζησάββας εξηγεί ότι η φύση της λέξης ακρόλιθος είναι διττή. «Επιθυμία μου ήταν να χρησιμοποιήσω ένα όνομα, το οποίο θα ήταν περισσότερο εύηχο, σε σχέση με την αρχική επωνυμία της επιχείρησης, που ήταν Χατζησάββας Γιώργος. Έτσι προέκυψε μετά από πολλή σκέψη, η λέξη Ακρόλιθος, η οποία είναι σύνθετη, προερχόμενη από τις λέξεις άκρο και λίθος. Μάλιστα η λέξη “άκρο” έχει ιδιαίτερη σχέση για εμένα, καθότι συνδέεται με το Ακροβούνι Καβάλας, ενώ η λέξη ακρόλιθος χαρακτηρίζει την αιχμή του λίθου».

Οι πρώτες εξαγωγές

Οι πρώτες εξαγωγές ήταν αρκετά περιορισμένες και σποραδικές, αρχής γενομένης περίπου από το 1986. «Θυμάμαι ότι είχαμε πραγματοποιήσει μία εξαγωγή στην Αυστρία, στη Γερμανία, ενώ είχαμε κλείσει και μία πολύ καλή δουλειά στη Χονολουλού της Χαβάης, για τη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων ενός ξενοδοχείου. Στη συνέχεια οι εξαγωγές μας αναπτύχθηκαν, καταλαμβάνοντας σταδιακά μεταλύτερο ποσοστό σε σχέση με το σύνολο των πωλήσεών μας».

Φτάνοντας το 75% του τζίρου σε εξαγωγές

Ενδεικτικό της φιλοσοφίας που ανέπτυξε από την έναρξη της κρίσης, το 2008, η Ακρόλιθος, είναι το γεγονός ότι έως και τότε το μερίδιο εξαγωγών της επί του τζίρου ήταν στα επίπεδα του 25%, ενώ το υπόλοιπο 75% αφορούσε σε πωλήσεις εντός Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, την ευθύνη των εξαγωγών ανέλαβε ο Γιάννης Χατζησάββας, γιος του ιδρυτή της Ακρόλιθος, ο οποίος εντάχθηκε στην επιχείρηση, και τα δεδομένα σταδιακά μεταβλήθηκαν. Η εταιρεία, προκειμένου να κερδίσει το χαμένο έδαφος, καθότι οι πωλήσεις της στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν σημαντικά, έφτασε σήμερα στο σημείο, να εξάγει το 75% των πωλήσεών της, διαθέτοντας το υπόλοιπο 25% στην ελληνική αγορά.

Oι πιο ισχυρές εξαγωγικές αγορές για την Ακρόλιθος είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, διαθέτει τα προϊόντα της στη Βόρεια Αφρική, στην Ασία (Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ), η Αυστραλία, η Αμερική (ΗΠΑ και Νότια Αμερική).

Εν αναμονή αδειών για τέσσερα ακόμα λατομεία

Ο κύριος Χατζησάββας εξηγεί ότι η παραγωγική δραστηριότητα της εταιρείας, πραγματοποιείται στο Παγγαίο, όπου η Ακρόλιθος διατηρεί αυτή τη στιγμή τέσσερα ενεργά λατομεία, ενώ αναμένει την έκδοση των αδειών, οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα λειτουργίας σε ακόμα τέσσερα.

Στόχος ανάπτυξη καταστήματος στην Αττική και αποθηκών στο εξωτερικό

Στόχος της επιχείρησης από την Καβάλα, είναι να ενισχύσει εκ νέου την παρουσία της στην ελληνική αγορά, όπου όπως λέει ο επικεφαλής της έχει απωλέσει ένα σημαντικό μέρος των πωλήσεών της λόγω της οικονομικής κρίσης. «Αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε τη δημιουργία καταστήματος στην Αθήνα, με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς. Πέρα από αυτό όμως, εξετάζουμε τη δημιουργία αποθηκών στο εξωτερικό, σε χώρες όπως η Αμερική».

Επενδύσεις πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της κρίσης – Επενδυτικό πλάνο 5 εκατ. ευρώ

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η εταιρεία, πραγματοποίησε σημαντικές επενδύσεις προ κρίσης αλλά και κατά τη διάρκειά της διευρύνοντας την παραγωγή της και τη γκάμα των προϊόντων της, προκειμένου να αναπτύξει τη δραστηριότητά της στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, η Ακρόλιθος ξεκίνησε τον τελευταίο ενάμισι να υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα, με στόχο να επεκτείνει το showroom, να δημιουργήσει νέες αποθήκες υλικών και να αναβαθμίσει τις παραγωγικές της εγκαταστάσεις, φέρνοντας στην αγορά νέα προϊόντα. Η συγκεκριμένη επένδυση θα ολοκληρωθεί εντός του 2020.

H Aκρόλιθος σε αριθμούς

Εξαγωγές σε περίπου 90 χώρες

Κύκλος εργασιών 2018: ~12 εκατ. ευρώ (+10%)

Κύκλος εργασιών 2019(εκτ.): +20%

Πηγή: https://www.voria.gr/article/o-ikonomologos-pou-estile-ta-petromata-tou-pangeou-eos-ke-ti-chavai

Προηγούμενο άρθρο

Λύθηκε το πρόβλημα θέρμανσης του Δικαστικού Μεγάρου

Επόμενο άρθρο

O sole mio ...