Dark Mode Light Mode
Υποψήφιος πρόεδρος στο ΤΕΕ ΑΜ ο Απόστολος Παυλίδης
Ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας γιορτάζει τα 100 χρόνια του λιμανιού με μια πρωτότυπη υπαίθρια έκθεση
Κύπελλο  Ελλάδας: Ο ΑΟΚ με ΠΑΕ Χανιά και ο Αετός Οφρυνίου με Απόλλωνα Λάρισας

Ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας γιορτάζει τα 100 χρόνια του λιμανιού με μια πρωτότυπη υπαίθρια έκθεση

Στις 3 Νοεμβρίου 1929, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος αποβιβάζεται στην Καβάλα, για να παραστεί στην τελετή θεμελίωσης του νέου λιμανιού. Με την παρουσία του σηματοδοτεί την έναρξη κατασκευής ενός πολύ σημαντικού αναπτυξιακού έργου, όχι μόνο για την πόλη της Καβάλας, αλλά για όλη την περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας και των νοτιοανατολικών Βαλκανίων.

Η πόλη, σε λίγα χρόνια, θα αποκτούσε σταδιακά τις πρώτες ολοκληρωμένες λιμενικές υποδομές και ταυτόχρονα έθετε τις βάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής που από την αρχαιότητα ακόμα βασίστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό στη θάλασσα.

Η θάλασσα και το λιμάνι της Καβάλας, στην όποια μορφή του, από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα για την ευημερία του τόπου και των ανθρώπων της.

Από τα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ., οπότε οι Θάσιοι εποίκισαν την Καβάλα (αρχαία Νεάπολη τότε), δημιουργώντας ένα φυσικό όρμο, μέχρι τα μέσα του 1ου αιώνα μ.Χ., με την άφιξη του Αποστόλου Παύλου, που μετέφερε το μήνυμα της νέας θρησκείας κι από την έναρξη του εξαγωγικού εμπορίου τον 16ο αιώνα μέχρι την άνθιση της καπνεργασίας και του καπνεμπορίου στα μέσα του 19ου αιώνα που έκαναν τα καπνά της Καβάλας (ποικιλία μπασμά) φημισμένα σε όλη την Ευρώπη ή την άφιξη των προσφύγων το 1922 μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, η Καβάλα έχει ταυτιστεί απόλυτα με την εξέλιξη του λιμανιού της που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του οικιστικού ιστού της.

Αυτή τη μακρόχρονη και πολυσήμαντη ιστορική διαδρομή, που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια, αποφάσισε να γιορτάσει ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας (ΟΛΚ Α.Ε.). Ταυτόχρονα, θέλησε να τιμήσει τους ανθρώπους εκείνους που με τα έργα και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν στο διάβα της ιστορίας συνέβαλαν καθοριστικά, ώστε το λιμάνι να γίνει όχι μόνο μοχλός ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου αλλά και σημείο αναφοράς για την ιστορική διαδρομή και εξέλιξη μιας ολόκληρης γεωγραφικής περιοχής.

Μια υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας και ιστορικών στοιχείων

1919 – 2019. Εκατό χρόνια από τη δημιουργία του πρώτου Λιμενικού Ταμείου Καβάλας. Εκατό χρόνια από την έναρξη των προσπαθειών να αποκτήσει η πόλη ένα νέο, σύγχρονο και λειτουργικό λιμάνι ικανό να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες τις εμπορικής δραστηριότητας που συνεχώς μεγάλωνε χάρη στο καπνεμπόριο και όχι μόνο. Ήταν πλέον επιτακτική ανάγκη η κατασκευή ενός λιμανιού και δικαίως το αίτημα αυτό αποτέλεσε μια από τις βασικές διεκδικήσεις όλων των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων από τις αρχές ακόμα του 20ου αιώνα. Και αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, λόγω της μορφολογίας και του ανάγλυφου της πόλης. Αρκεί να δει κάποιος φωτογραφίες της Καβάλας πριν και μετά την κατασκευή του λιμανιού για να αντιληφθεί το μέγεθος του έργου που επιτελέστηκε και μάλιστα σε εποχές δύσκολες και από τεχνικής άποψης και οικονομικής.

Ο Οργανισμός Λιμένος Καβάλας αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της επετείου των 100 χρόνων και θέλοντας να κάνει όλους τους πολίτες κοινωνούς αυτής της κοινής ιστορικής προσπάθειας, αποφάσισε να της προσδώσει έναν μάλλον εκπαιδευτικό χαρακτήρα, δημιουργώντας κατασκευές που έχουν εκπαιδευτικό ρόλο ώστε όλοι να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο και να ζήσουν εκείνες της στιγμές.

Κατά μήκος της παραλιακής ζώνης τοποθέτησε φωτιζόμενες επιδαπέδιες επιγραφές (σε δυο γλώσσες) όπου σε κάθε μια πλευρά υπάρχει μια ιστορική αναφορά, μια στιγμή μέσα στο χρόνο, με κάποιο σημαντικό γεγονός από την εκατόχρονη πορεία της προσπάθειας για την κατασκευή του λιμανιού της Καβάλας.

   Μήνυμα συλλογικής προσπάθειας και κοινών αγώνων

Με κεντρικό τίτλο «100 χρόνια ρότα ανάπτυξης» ο ΟΛΚ στέλνει ένα μήνυμα συλλογικής προσπάθειας και κοινών αγώνων, που υπηρέτησαν με πίστη όλες οι διοικήσεις είτε του Λιμενικού Ταμείου είτε αργότερα το Οργανισμού Λιμένος, αλλά και οι διοικήσεις στον πρώτο και δεύτερο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι τοπικοί βουλευτές. Ο καθένας από τη θέση που κατείχε πίεσε, διεκδίκησε, απαίτησε κι επιχειρηματολόγησε, ώστε η Καβάλα να μπορέσει να περηφανεύεται σήμερα ότι διαθέτει δυο μεγάλα λιμάνια, ένα επιβατικό – τουριστικό, το «Απόστολος Παύλος», μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης κι ένα εμπορικό, το «Φίλιππος Β’», λίγο πιο έξω στην περιοχή της Νέας Καρβάλης.

Ο πρόεδρος του ΟΛΚ, Χρήστος Ηλιάδης, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ υπογραμμίζει με έμφαση, «θα τολμούσα να πω ότι ο σκοπός μας επιτεύχθηκε. Οι πολίτες, οι επισκέπτες μέσα από αυτό το σχεδιασμό για τα 100 χρόνια του λιμανιού έμαθαν την ιστορία του. Προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε σε αυτές τις επιγραφές τις σημαντικότερες στιγμές αυτής της δύσκολης διαδρομής, να αναδείξουμε κάποιους από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Θέλαμε όλοι οι Καβαλιώτες να γνωρίσουν την ιστορία του λιμανιού και χαιρόμαστε γιατί αυτό το εγχείρημα πέτυχε. Είναι σαν μια υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας και ιστορικών στοιχείων που ο κόσμος πραγματικά βλέπει με ενδιαφέρον και μαθαίνει αρκετά στοιχεία».

Πέρα από τις φωτιζόμενες επιγραφές, ο ΟΛΚ τοποθέτησε μεγάλα επετειακά μπάνερ στις τέσσερεις άκρες του λιμανιού, δημιούργησε ένα ενδιαφέρον επετειακό βίντεο με τους σημαντικότερους σταθμούς της κατασκευής του λιμανιού, ενώ τύπωσε αυτοκόλλητα και έντυπο πληροφοριακό υλικό που διατίθεται μέσω του επιβατικού σταθμού σε όλους όσους χρησιμοποιούν το λιμάνι της Καβάλας για τις μετακινήσεις τους προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και όχι μόνο.

   Νέοι στόχοι και όραμα ανάπτυξης

Ο κ. Ηλιάδης υπογραμμίζει ότι οι εορτασμοί των 100 χρόνων θα κορυφωθούν στα τέλη του έτους και μέσα σε αυτούς περιλαμβάνεται η διοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας, στη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν οι στόχοι του Οργανισμού και ταυτόχρονα το όραμα για την ανάπτυξη του λιμανιού. Επιδίωξη της διοίκησης του ΟΛΚ και προσωπικά του κ. Ηλιάδη είναι η συγκεκριμένη ημερίδα να έχει ένα ουσιαστικό χαρακτήρα ώστε μέσα από αυτή να εξαχθούν συμπεράσματα, προτάσεις και λύσεις για όλα τα μείζονος σημασίας θέματα που σχετίζονται με το λιμάνι. Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, πρόθεσή του είναι στη διάρκεια αυτής της ημερίδας να θέσει σε διαβούλευση στον κόσμο και τους φορείς της πόλη δυο σημαντικές προτάσεις για το μέλλον της περιοχής. Η πρώτη αφορά τη χωροθέτηση ενός νέου τουριστικού λιανού και η δεύτερη την κατασκευή ενός νέου λιμανιού, εκτός οικιστικής ζώνης, στην Κεραμωτή, που εξυπηρετεί την εμπορική και επιβατική κίνηση από και προς το νησί της Θάσου.

Μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου μεγάλου έργου, αυτού της κατασκευής των πλωτών εξεδρών, οι οποίες ανέδειξαν ακόμα περισσότερο τον τουριστικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα του λιμανιού, το λιμάνι της Καβάλας συνεχίζει να βαδίζει σε έναν νέο δρόμο εκσυγχρονισμού, προσφέροντας συνεχώς νέες υπηρεσίες και υλοποιώντας έργα, τα οποία μελλοντικά θα συμβάλουν στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου και η μετατροπή του παλιού κτιρίου, στο πιο προνομιακό μέρος της παραλίας, όπου σήμερα στεγάζεται ο ΟΛΚ και το Κεντρικό Λιμεναρχείο, σε ένα σύγχρονο ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών.

Πηγή : ΑΠΕ
Προηγούμενο άρθρο

Υποψήφιος πρόεδρος στο ΤΕΕ ΑΜ ο Απόστολος Παυλίδης

Επόμενο άρθρο

Κύπελλο  Ελλάδας: Ο ΑΟΚ με ΠΑΕ Χανιά και ο Αετός Οφρυνίου με Απόλλωνα Λάρισας