Dark Mode Light Mode

Ο Παναγιώτης Φώτου επιμένει: Να διεκδικηθεί η Ογκολογική κλινική στο Νοσοκομείο

Ο Παναγιώτης Φώτου (φωτογραφία) ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών κατά του Καρκίνου.

Σήμερα είναι απλός πολίτης που πάντα ενδιαφέρεται για τα κοινά. Πολύ περισσότερο για την όσο το δυνατό καλύτερη εξυπηρέτηση των καρκινοπαθών της Καβάλας. Επιμένει, να διεκδικηθεί η λειτουργία στο Νοσοκομείο μιας Ογκολογικής Κλινικής. Αντί του Ογκολογικού Τμήματος σήμερα. Ζητά τη συνδρομή και τη βοήθεια του Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Η συνέντευξη

Ερ: Είστε σταθερός και φανατικός υποστηρικτής για τη μετατροπή του ογκολογικού τμήματος του Νοσοκομείου σε ογκολογική κλινική. Λέτε εδώ και πολύ καιρό ότι πρέπει να γίνει ογκολογική κλινική.

Απ: Ο αγώνας για τον ογκολογική κλινική ήταν μεγάλος και ξεκίνησε το 2018. Τότε που κινδυνέψαμε να χάσουμε ακόμη και το ογκολογικό τμήμα μετά την αποχώρηση του ογκολόγου Δημήτρη Κασαράκη, ο οποίος ήταν αποσπασμένος στην Καβάλα από το Θεαγένειο. Ευτυχώς τότε υπήρξε η συγκυρία να υπηρετεί στο ογκολογικό τμήμα η επικουρική κ. Χαμαλίδου η οποία μας κράτησε το ογκολογικό τμήμα. Με πιέσεις μας τότε προς τον κ. Πλωμαρίτη, ο οποίος ήταν διοικητής περιφέρειας, προσελήφθη δεύτερη επικουρικός.

Ερ: Πρέπει να γίνουν και άλλα πράγματα για να γίνει κλινική.

Απ: Αρχικά ήταν άτυπο τμήμα. Έγινε τμήμα μετά τα στοιχεία που μαζέψαμε από τη λειτουργία του. Τα οποία ήταν συντριπτικά για να γίνει όχι μόνο τμήμα αλλά και κλινική. Τα στοιχεία αυτά πρέπει να τα αναφέρουμε. Ήταν το πλήθος των ασθενών, περίπου 6 με 7 χιλιάδες ογκολογικοί ασθενείς εξυπηρετούνταν στην Καβάλα και σε ετήσια βάση.

Ερ: Γιατί δεν προχώρησε μετά να γίνει κλινική και έχει βαλτώσει;

Απ: Δε ξέρω. Εγώ θα σας πω μέχρι που φτάσαμε. Φτάσαμε ένα βήμα πριν την ογκολογική κλινική. Τα στοιχεία που μαζέψαμε  τα είχαμε στείλει στον τότε υπουργό αλλά είχαμε τη συγκυρία να έρθει εδώ ο Πολάκης και να του τα πούμε. Να του πούμε ότι τα στοιχεία της Καβάλας υπερτερούν ακόμη και των στοιχείων των Χανίων που έχουν ογκολογική κλινική με τρεις ογκολόγους! Επίσης επικοινωνήσαμε με τον Υπουργό Υγείας τότε τον κ. Ξάνθο. Δέχτηκαν και έγινε το τμήμα της Καβάλας τυπικό πλέον, με την πρόσληψη του διευθυντή.

Ερ: Γιατί δεν προχωράει η κλινική; Το αφήσαμε; Το εγκαταλείψαμε; Δεν το πιστεύουμε;

Απ: Φτάσαμε να γίνει. Με συνάντηση μου με τον κ. Κικίλια τυχαία σε ένα συνέδριο, του είπα τα δεδομένα. Μου είπε τότε ότι πράγματι πρέπει να γίνει κλινική στην Καβάλα. Ανακοινώθηκε στη βουλή αγορά πέντε μηχανημάτων ακτινοθεραπείας. Το ανακοίνωσε ο τότε υφυπουργός κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης. Ανακοινώθηκε ότι θα έρθει στην Καβάλα, ένα από τα μηχανήματα αυτά. Τον Ιούλιο του 2021 κάναμε μια διημερίδα εδώ και θα ερχόταν ο κ. Κοντοζαμάνης να μας ανακοινώσει την ίδρυση της κλινικής από τις πληροφορίες που είχαμε. Δεν έγινε όμως η διημερίδα μας αυτή λόγω covid και δυστυχώς άλλαξε η ηγεσία του υπουργείου. Η αλλαγή του υπουργείου είναι το κομβικό σημείο. Στη συνέχεια ήρθε εδώ η κ. Γκάγκα η νέα αναπληρώτρια υπουργός. Δεν είπε τίποτα για την κλινική. Ασκώντας το συνταγματικό μου δικαίωμα της έστειλα μια επιστολή δίνοντας της όλα τα στοιχεία για τη δημιουργία της ογκολογικής κλινικής. Η απάντηση της ήταν απογοητευτική. Μου έγραψε ότι θα λειτουργήσει τμήμα. Μα το τμήμα το ογκολογικό λειτουργεί από το 2010. Δεν ήταν ενήμερη η κ. Γκάγκα. Μας είπε επίσης ότι ο  ογκολογικός σύμβουλος εδώ στην Καβάλα, θα επικοινωνεί με την Αθήνα. Ογκολογικός σύμβουλος στο Νοσοκομείο της Καβάλας δεν υπήρξε και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Ερ: Τι κάνουμε τώρα;

Απ: Τώρα υπάρχει ένα θετικό σημείο. Το θετικό σημείο είναι ότι ο καινούριος οργανισμός λειτουργίας του Νοσοκομείου που είναι έτοιμος για υπογραφή. Σε αυτόν υπάρχει η πρόβλεψη για τη λειτουργία ογκολογικής κλινικής. Ο Υπουργός Άμυνας ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό.

Προηγούμενο άρθρο

Η πρόταση του Κώστα Κουνάκου για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με led

Επόμενο άρθρο

Έργα στη Θάσο αλλάζουν πηγή χρηματοδότησης