Δεν είναι μια ημέρα γιορτής, ούτε χαράς.
Είναι μια σημαντική ημέρα και η ευκαιρία για ενημέρωση σε όλους όσους υποφέρουν από καρκίνο και στις οικογένειες τους. Μια ημέρα αφύπνισης προς όλους καθώς η έγκαιρη διάγνωση είναι ότι καλύτερο μπορεί να μας συμβεί όταν εμφανιστεί η νόσος.
Η πρόληψη και η θεραπεία του καρκίνου είναι ο βασικός στόχος των ερευνητών παγκοσμίως που έχει την τιμή η Ελλάδα να μετρά μεγάλο αριθμό παιδιών της σ’ αυτόν τον αγώνα με αξιόλογες κατακτήσεις για την καταπολέμηση της νόσου.
Η 4Η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί σαν ημέρα που η σκέψη μας πρέπει να επικεντρωθεί στην ασθένεια του Καρκίνου. Της ασθένειας αυτής που είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη με 2.700.000 νέες διαγνώσεις της νόσου το χρόνο και με 1.300.000 αντίστοιχους θανάτους την κάθε χρονιά.
Τα στοιχεία για την χώρα μας 68.000 διαγνώσεις και 33.000 θάνατοι την ίδια περίοδο (Επίσημα στοιχεία από την ΕΕ για το 2020). Αυτά τα στοιχεία και η δραστήρια πρωτοβουλία της Στέλλας Κυριακίδου της Κύπριας Συμβούλου για την Υγεία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν η αιτία για να ετοιμαστεί ένα πρόγραμμα καταπολέμησης του καρκίνου και να ανακοινωθεί στις 3 Φεβρουαρίου 2021.
Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτήθηκε με 4 Δισεκατομμύρια € και στόχευε στα στοιχεία εκείνα που με επιστημονικά κριτήρια είχαν επιλεγεί για να φέρουν αποτέλεσμα ώστε το 2030 οι παραπάνω αναφερόμενοι αριθμοί να υποβαθμιστούν σε ποσοστό κατά 40%.
Οι δράσεις της στόχευσης αυτής ήταν:
1. Ασυμπτωματική Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση
2. Διάγνωση και Θεραπεία
3. Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής
4. Έρευνα και Τεχνολογία
Η συμμετοχή της χώρας μας στα παραπάνω προγράμματα και η άντληση κεφαλαίων για την υλοποίησή τους εδώ και δύο χρόνια, σχεδόν μηδαμινή. Τον περασμένο χρόνο μόνο εκδόθηκε ο Νόμος 5007/2022 και βάζει κάποιους κανόνες για την οργάνωση της Ανακουφιστικής Φροντίδας μιας υπηρεσίας ανθρωπιάς που είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη.
Μια ομάδα φορέων που ασχολούνται με τον καρκίνο στη χώρα μας όπως η Ένωση Παθολόγων Ογκολόγων, η Ένωσης Πνευμονολόγων, η ΕΛΛΟΚ (Πανελλήνια Ένωση Καρκινοπαθών) και άλλοι, προτείνουν την εφαρμογή κάποιων μηχανισμών και κανόνων που θα μεγιστοποιήσουν την παροχή ικανοποιητικής αντιμετώπισης της αρρώστιας και της παροχής ανθρώπινης και οφειλόμενης υπηρεσίας στους Ογκολογικούς ασθενούς όπως:
1. Η δημιουργία και Ανάπτυξη Μητρώου Νεοπλασιών για να γνωρίσουμε που είμαστε και που πάμε.
2. Εξατομικευμένη Θεραπεία Η φαρμακολογία και η Τεχνολογία δίνουν τη δυνατότητα να αντιμετωπισθεί εξατομικευμένα η ασθένεια και να δημιουργηθεί και το φάρμακο που ταιριάζει στον κάθε άρρωστο. Ο κάθε καρκινοπαθής έχει τον προσωπικό του καρκίνο που χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση και το προσωπικό φάρμακο.
3.Αξιολόγηση και αποζημίωση των Βιοδεικτών γιατί δίχως αυτούς δεν μπορεί να γίνει εξατομικευμένη αντιμετώπιση.
4. Αναγνώριση του οφέλους των κλινικών μελετών και την πρόσκληση Μελετητών που παράγουν τέτοιες μελέτες. Στο Παγκόσμιο πάνθεο της Επιστήμης, στον τομέα αυτό υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες Επιστήμονες που η προσφορά τους είναι μεγάλη και τα αριστεία τους εντυπωσιακά και τιμούν την Πατρίδα μας.
5. Η ραγδαία εξέλιξη της καινοτομίας καθιστά απαραίτητη την εξεύρεση εναλλακτικών μεθόδων χρηματοδότησης. Θα πρέπει λοιπόν να διασφαλιστούν οι οικονομικοί πόροι για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν όλα τα προηγούμενα.
Αυτά προτείνουν οι φορείς αυτοί που αν υλοποιηθούν θα μας οδηγήσουν και εμάς στην ομάδα των κρατών της Ευρώπης που πραγματικά προσφέρουν αυτά που δικαιούνται η ομάδα αυτή των συμπολιτών μας που ταλανίζεται από τον καρκίνο και κουβαλά στην ψυχή της το φόβο του θανάτου.
Ας ευχηθούμε την ημέρα αυτή η Πολιτεία να σκύψει αυτή την φορά με πραγματικό ενδιαφέρον επάνω στους Ογκολογικούς Ασθενείς γιατί τους το οφείλει. Ίσως αν γίνει αυτό δούμε και εμείς να υλοποιείτε το δικό μας όνειρο για τη δημιουργία της Ογκολογικής Κλινικής.
Παναγιώτης Φώτου