Dark Mode Light Mode

Ο Παναγιώτης Φώτου γράφει για τον ΟΤΕ και τη δυναστεία του στην ελληνική κοινωνία

Πολλές φορές φίλοι και γνωστοί όταν η κουβέντα έρχεται για την χρήση του τηλεφώνου και για τον ΟΤΕ  και όταν προσπαθώ να δικαιολογήσω   τον Οργανισμό που  δούλεψα για πάνω από τριανταπέντε   χρόνια ,  εκσφενδονίζουν μύδρους  για την ταλαιπωρία που ο Οργανισμός αυτός λένε  ότι  φόρτωσε τόσα χρόνια τους Έλληνες πολίτες ,  δίχως να παραλείψουν και εμένα στις κατηγορίες τους  ,δηλαδή το προσωπικό του ΟΤΕ σαν συμμέτοχους στην καταδυνάστευση του Ελληνικού Λαού   .  Ετσι είναι όμως τα πράγματα ; Πρώτα πρέπει να δεχθούμε ότι η τηλεπικοινωνία ήταν μια ανάγκη του ανθρώπου από την εμφάνισή του σ αυτόν τον Πλανήτη .Αφού λοιπόν έχει ορισθεί και είναι  ανάγκη  τότε η ικανοποίησή της καθορίζεται σαν  οικονομικό αγαθό που δυστυχώς δεν είναι ελεύθερο ,άρα έχει κόστος παραγωγής  .

Το κόστος λοιπόν αυτό θα πρέπει να το πληρώσει αυτός που απολαμβάνει το προαναφερόμενο αγαθό στην πραγματική του αξία . Για μεν την αναλογική τεχνική που μέχρι σχεδόν το 1990 ήταν η βάση στην οποία εδράζονταν γενικά οι Τηλεπικοινωνίες στην χώρα μας ,ήταν στο μεγαλύτερο τους ποσοστό κόστος υλικού

Μεγάλες κτηριακές υποδομές για να γίνουν οι εγκαταστάσεις   ,πανάκριβα μηχανήματα εγκαταστάσεων κέντρων  και αστικό δίκτυο  από τόνους χαλκού  που είναι θαμμένο   στο υπέδαφος των αστικών  οικισμών .Θα πρέπει να κάνουμε σαφές ότι για να μπορέσει να μεταδοθεί μια πληροφορία μεταξύ δύο ανθρώπων σε οποιοδήποτε σημείο της γης  ,θα έπρεπε  να συνδεθούν με δύο σύρματα χαλκού και για να μπορέσει να έχει την σωστή ποιότητα η  επικοινωνία θα πρέπει να περάσει από διατάξεις κέντρων  που θα ενισχύσουν αυτό το σήμα με τις μικρότερες δυνατές αποσβέσεις του .Σε μερικά  Αστικά Τλφ.  Κέντρα  υπήρχαν όργανα που στις επαφές τους  είχαν χρυσό ή πλατίνα για τον παραπάνω λόγο  .Όλα αυτά τα στοιχεία ήταν η αιτία που περιόριζαν  την εύκολη παροχή των τηλεφ  Συνδέσεων  και ανέβαζαν το κόστος χρήσης και λειτουργίας της παρεχόμενης   υπηρεσίας .

Ποια ήταν η προσφορά του ΟΤΕ στην Ελληνική Κοινωνία την περίοδο αυτή από την ίδρυση του  μέσα στην αναλογική τεχνική  ; Ο ΟΤΕ ιδρύετε  το 1949 με τον Ν1049/49 . Αποσπάτε από τα τρία  ΤΤΤ και αυτόνομος με ένα ιδιαίτερο Νομικό καθεστώς μιας Ανώνυμης Εταιρίας με μια μόνο μετοχή που ανήκει στο Κράτος ξεκινά  ένα τιτάνιο έργο αποκατάστασης τον Τηλεπικοινωνιών  σε μια κατεστραμμένη χώρα που βγήκε από δύο εξοντωτικούς πολέμους σε ανθρώπους και υποδομές  . Η υπεραστική  δικτυακή υποδομή μηδενική και η αστική στα σπάργανα . Σε δεκαπέντε χρόνια κατόρθωσε να συνδέσει και τον μικρότερο  συνοικισμό της χώρας με τηλεφωνική γραμμή και να αρχίσει δυναμικά η παροχή αστικών τηλεφώνων σε ρυθμούς εφάμιλλους των πλέον αναπτυγμένων τηλεπικοινωνιακά κρατών της εποχής εκείνης   Το 1966 έχουμε την αυτοματοποίηση της υπεραστικής τηλεφωνίας  και η Ελλάδα είναι μέσα στις επτά πρώτες Ευρωπαϊκές  χώρες που αυτοματοποιεί τις υπεραστικές  και διεθνείς κλήσεις  .

Το 1969 ο ΟΤΕ έχει την πρώτη δορυφορική κεραία στις Θερμοπύλες και την  επικοινωνία με τα Ελληνικά πλοία που πλέουν στον Ατλαντικό και αργότερα με τις δύο ακόμη  τεράστιες  κεραίες , σε όλες τις θάλασσες του κόσμου και με χώρες της Αμερικής ,του Καναδά και της Αυστραλίας .Με Η/Μ εγκαταστάσεις και προσωπικό που  εγκαθιστά  στις κορυφές των βουνών   των περισσότερων νησιών του Αιγαίου παρέχει  τηλεπικοινωνία σε κάθε βράχο του Αρχιπελάγους που υπάρχει επάνω του έστω και μια οικογένεια .   Για την ασφάλεια της χώρας δημιουργήθηκαν παράλληλες συνδέσεις ,υπόγειες ,εναέριες και ραδιοεπικοινωνίες  που συνέδεαν το Πρωτεύον Κέντρο με  τα Κύρια Κέντρα τηλεπικοινωνιών , ιδίως των ευαίσθητων  περιοχών της Μακεδονίας και της Θράκης που δεν θα έμεναν  δίχως επικοινωνία  οι  αρχές και οι  πολίτες μετά από  πολεμικές ενέργειες ενάντια στην χώρα μας   . Το 1974 στην επιστράτευση που ακολούθησαν τα γεγονότα στην Κύπρο ,οι μονάδες που διασκορπίστηκαν σύμφωνα με τα σχετικά σχέδια επιστράτευσης  βρήκαν στον τόπο διασποράς του μέχρι μεγέθους Διμοιρίας τηλεφωνική γραμμή προς χρήση . Όλα αυτά έγιναν από ένα προσωπικό που είχε άριστη εκπαίδευση από σχολές που ίδρυσε  ο ίδιος ο Οργανισμός  πρώτης και δεύτερης βαθμίδας  των οποίων το επίπεδο ήταν υψηλό . Τις Σχολές αυτές είχαν επιλέξει και φοίτησαν  σπουδαστές από άλλες χώρες ιδίως  της Β. Αφρικής .Όλα αυτά μέχρι λίγο την Μεταπολίτευση . Από εκεί και μετά η Κομματικοποίηση που εισέβαλε σε όλες τις μορφές της κοινωνικής ζωής εισέβαλε και στον ΟΤΕ .

Οι κυβερνήσεις που ανέλαβαν την εξουσία και ο κομματικός συνδικαλισμός  θεώρησαν  τον Οργανισμό προίκα τους και άρχισαν να τοποθετούνται ημέτεροι σε όλες τις  υπηρεσίες . Η αξιοκρατική  ιεραρχία του παρελθόντος ξηλώθηκε και κομματικά όργανα ανέλαβαν  να διοικήσουν  τον ΟΤΕ με κύριο προσόν τους την κομματική ταυτότητα και με ελάχιστα προσόντα  και προσφορά εργασίας  .Έτσι η πειθαρχία κατέρρευσε  και πολλές φορές μόνο τα κρεμασμένα σακάκια στις καρέκλες υπήρχαν και οι εργαζόμενοι ασχολούνταν με τα αλλότρια συνήθως εκτός της υπηρεσίας . Οι δυνάμεις αδρανείας  του παρελθόντος και το ήθος και το φιλότιμο μερικών υπαλλήλων κρατούσαν ακόμη τον ΟΤΕ σε πορεία θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων όπως θετικά ήταν τα αποτελέσματα και η μια μετοχή του κράτους απολάμβανε ένα θετικό ποσοστό που δεν έπεσε ποτέ κάτω από 17% των καθαρών του κερδών μέχρι την ημερομηνία πώλησης του στον αντίστοιχο  Κρατικό ΟΤΕ της Γερμανίας την Deutsche  Telecom .

Παναγιώτης Φώτου

Προηγούμενο άρθρο

Από την επίσκεψη του Γιάννη Διακογιάννη στην Καβάλα το 1996 (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Σάρωσε τα μετάλλια στην Αδριανούπολη η ομάδα Masters του ΝΟΘΑΚ(φωτογραφίες)