Dark Mode Light Mode
"Κατέβηκαν" οι λύκοι στον Αμυγδαλεώνα;
Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης σε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Raffaele Fitto
Ανακοινώσεις για τη σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το δρομολόγιο Λαύριο - Άγιος Ευστράτιος - Λήμνος - Καβάλα

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης σε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Raffaele Fitto

«Η πολιτική συνοχής είναι το κλειδί για την ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας ΑΜΘ»


Σε συνάντηση στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα με τον αντιπρόεδρο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.Raffaele Fitto, συμμετείχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Στη συνάντηση έγινε εκτενής ενημέρωση για το ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και την Πολιτική Συνοχής, βασική επενδυτική πολιτική της Ε.Ε., με τίτλο: «Ευρώπη με πολιτική Συνοχής: Ο ρόλος του ΕΣΠΑ στην κοινωνία του Μέλλοντος», ενώ μίλησε και η γενική γραμματέας Εταιρικού Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) Βασιλική Παντελοπούλου. Ακολούθησε συνάντηση του αντιπροέδρου με τους Περιφερειάρχες της χώρας, υπό τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ.Γιώργο Χατζημάρκο.

Στη διάρκεια αυτής ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κος Τοψίδης ανέπτυξε την Πολιτική Συνοχής στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, «η πολιτική συνοχής αποτελεί βασικό εργαλείο για την ισόρροπη ανάπτυξη και τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, διασφαλίζοντας ότι όλες οι περιοχές, ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης ή οικονομικών δυνατοτήτων, έχουν ίσες ευκαιρίες προόδου.

Για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η πολιτική συνοχής είναι κρίσιμη, καθώς βρίσκεται σε μια στρατηγική αλλά ταυτόχρονα ευάλωτη γεωγραφική θέση, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ιδιαίτερες αναπτυξιακές προκλήσεις.

Για να διασφαλίσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη λειτουργική πολιτική συνοχής, απαιτούνται δράσεις που βασίζονται σε τρεις στρατηγικούς άξονες:

  1. Ισχυρή Διασύνδεση με την Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής

Η Περιφέρεια ΑΜΘ πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, όπως το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Συνοχής και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ώστε να στηρίξει κρίσιμες υποδομές, να ενισχύσει την απασχόληση και να προωθήσει την καινοτομία.

  1. Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση και Διατομεακή Συνεργασία

Η Περιφέρεια πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών που την αφορούν, προωθώντας συνεργασίες με δήμους, επιμελητήρια, πανεπιστήμια και φορείς της κοινωνίας των πολιτών. Παράλληλα, η επαναλειτουργία του γραφείου της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες ενισχύει τη φωνή της Περιφέρειας στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

  1. Ενίσχυση της Εδαφικής Συνοχής και των Διασυνοριακών Συνεργασιών

Η Περιφέρεια ΑΜΘ βρίσκεται σε μια κομβική γεωγραφική θέση και έχει μεγάλες δυνατότητες ως πύλη σύνδεσης με τα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο. Η ανάπτυξη διασυνοριακών συνεργασιών μέσω πρωτοβουλιών όπως το INTERREG, η ενίσχυση των μεταφορών και η διευκόλυνση του εμπορίου μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες ανάπτυξης. Παράλληλα, η εδαφική συνοχή πρέπει να ενισχυθεί με τη βελτίωση των υποδομών, όπως η Εγνατία Οδός, οι σιδηροδρομικές συνδέσεις και τα λιμάνια».

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

"Κατέβηκαν" οι λύκοι στον Αμυγδαλεώνα;

Επόμενο άρθρο

Ανακοινώσεις για τη σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το δρομολόγιο Λαύριο - Άγιος Ευστράτιος - Λήμνος - Καβάλα