Στο 1ο Συνέδριο Αγροτικής Ανάπτυξης Ροδόπης, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 24 Ιανουαρίου 2025 στην Κομοτηνή, παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσιου Σταμενίτη, παραβρέθηκε και μίλησε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης.
Ο Περιφερειάρχης κος Τοψίδης ήταν εισηγητής στην ενότητα «Ροδόπη: κλιματική αλλαγή-υποδομές υδροοικονομίας». Το συνέδριο διοργάνωσε η Ένωση Επαγγελματιών Επιχειρηματιών Αγροτών Ροδόπης με την υποστήριξη της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Δήμου Κομοτηνής σε συνεργασία με τους Αγροτικούς Συλλόγους Ροδόπης και τον Συνεταιρισμό Καπνοπαραγωγών Θράκης.
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κος Τοψίδης, αναφέρθηκε, καταρχήν, στις ενέργειες της διοίκησης της Περιφέρειας για την θωράκιση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, όπως η δημιουργία δικτύου drones για την παρακολούθηση πυρκαγιών, ένα καινοτόμο εργαλείο για την προστασία του περιβάλλοντος και η ίδρυση του πρώτου Παρατηρητηρίου Κλιματικής Αλλαγής στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE-IP, μεταξύ άλλων.
Στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης, παρουσίασε μία σειρά από σημαντικά έργα και προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και συνδέονται άμεσα με τον αγροτικό τομέα στην ΑΜΘ: Το έργο DigiAgriFood, ο ευρωπαϊκός ψηφιακός κόμβος καινοτομίας για την αγροδιατροφή, που έχει ως στόχο να προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στην ψηφιακή τεχνολογία σε όλους τους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα.
Το έργο DesirMED που αφορά την προσαρμοστικότητα στην κλιματική αλλαγή. Το έργο RESIST που προσφέρει βιώσιμες λύσεις και πρακτικές για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής. Το έργο Resilient Borders για την αντιμετώπιση των ζωονόσων στη διασυνοριακή περιοχή.
Ειδικά για την ΠΕ Ροδόπης, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κος Τοψίδης, αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών έγγειων βελτιώσεων. Όπως το έργο αποκατάστασης του ταμιευτήρα του ποταμού Κομψάτου, αξίας 120.000 ευρώ.
Ο καθαρισμός και η εκβάθυνση των ταμιευτήρων Νέου Σιδηροχωρίου και Δύμης, με προϋπολογισμό 161.296,88 ευρώ. Η συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων τριών αντλιοστασίων στην περιοχή Σάλπης, με προϋπολογισμό 150.000 ευρώ.
Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κος Τοψίδης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του με το φράγμα Ιάσμου και τις ενέργειες, που έχουν αναληφθεί από την διοίκηση, ώστε να προχωρήσει το εμβληματικό, αυτό, έργο, για τον πρωτογενή τομέα.
«Όταν αναλάβαμε την διοίκηση της Περιφέρειας πήραμε αμέσως πρωτοβουλία για να αναζητήσουμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται το φράγμα Ιάσμου. Σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο διαπιστώσαμε ότι για την επικαιροποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, απαιτείται η διεξαγωγή άλλων μελετών, δεδομένων των ετών που παρήλθαν από την εκπόνησή της.
Για το σκοπό αυτό χρηματοδοτήσαμε, αναθέσαμε, διεξάγονται και πρέπει να παραδοθούν μέχρι το τέλος του 2025:
- Μελέτη ειδικής οικολογικής αξιολόγησης: 24.800 ευρώ
- Επικαιροποίηση υδρολογικής μελέτης και μελέτης λειτουργικότητας ταμιευτήρα: 31.000 ευρώ
- Επικαιροποίηση περιβαλλοντικών παραμέτρων Βιστωνίδας: 20.000 ευρώ.
Εφόσον παραδοθούν οι παραπάνω μελέτες, δηλαδή ολοκληρωθεί το πρώτο, απαραίτητο, στάδιο, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε στην επικαιροποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Φράγματος Ιάσμου με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, την οποία θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να εντάξουμε το έργο σε χρηματοδότηση».
Να σημειωθεί ότι, στο περιθώριο του 1ου Συνεδρίου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Σταμενίτη και εκπροσώπους αγροτών, στην οποία τέθηκαν μία σειρά από ζητήματα που τους απασχολούν και στα οποία η διοίκηση της Περιφέρειας και ο Περιφερειάρχης θα σταθεί αρωγός στην επίλυσή τους, αποδεικνύοντας ότι στηρίζει με πράξεις και έργα, τον πρωτογενή τομέα, βασικό πυλώνα ανάπτυξης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)