Dark Mode Light Mode

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης στο 2ο Southeast Europe Connectivity Forum στη Θεσσαλονίκη

Η γεωστρατηγική θέση της Περιφέρειας ΑΜΘ την καθιστά σημαντικό κέντρο εμπορίου, μεταφορών και ενέργειας


O Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, συμμετείχε το απόγευμα της Τρίτης 22 Οκτωβρίου 2024 στο 2ο Southeast Europe Connectivity Forum στη Θεσσαλονίκη και απάντησε στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου Μαρίας Σαμολαδά, για το αναπτυξιακό προφίλ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τα έργα που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται και αναδεικνύουν τον ευρύτερο γεωστρατηγικό ρόλο της περιοχής, καθιστώντας την ένα σημαντικό κέντρο εμπορίου, μεταφορών και ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στην παρέμβασή του ο κος Τοψίδης υπογράμμισε ότι τα τρία λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας – Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης – μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά, δημιουργώντας υπεραξία για την περιοχή, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός σημαντικού κέντρου εμπορευματικής κίνησης, πέραν του αμυντικού εξοπλισμού.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι ένας διεθνής μεταφορικός κόμβος, με δύο αεροδρόμια, δύο λιμάνια, την Εγνατία Οδό και σιδηροδρομικό δίκτυο, στο οποίο η κυβέρνηση επενδύει με μεγάλα έργα, όπως η σύνδεση με το λιμάνι Καβάλας και η σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολης – Σβίλεγκραντ.

Ο Περιφερειάρχης ανέδειξε την σημασία της Περιφέρειας ΑΜΘ και ως ενεργειακό κόμβο, με τη λειτουργία των αγωγών φυσικού αερίου TAP και IGB, την έναρξη από 1η Οκτωβρίου της εμπορικής λειτουργίας του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ενώ έκανε γνωστό ότι συζητείται να γίνει και δεύτερος σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή.

«Όλα αυτά διαμορφώνουν νέες οικονομικές δυνατότητας, αναπτυξιακή δυναμική και αναβαθμίζουν τον ενεργειακό ρόλο της Περιφέρειας μας, καθιστώντας την παράγοντα ενεργειακής σταθερότητας για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη», τόνισε.

Τέλος, για τα αναπτυξιακά κίνητρα για την Περιφέρεια ΑΜΘ και αν το πρόγραμμα «Έβρος μετά» ενδυναμώνει την οικονομία της περιοχής, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημείωσε ότι «η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης θα δώσει σημαντική αναπτυξιακή ώθηση και πολλαπλασιαστικά θα ενισχύσει σημαντικά την οικονομία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Πρόκειται για μία δέσμη μέτρων, συνολικού ύψους 2,8 δις ευρώ, που διαμορφώνονται σε τρεις άξονες. Τα 19 μεγάλα έργα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα έργα υποδομών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και το πρόγραμμα «Έβρος μετά».

Στο πρόγραμμα «Έβρος Μετά» συμπεριλαμβάνονται οι 47 προτάσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ύψους 280 εκ., εκ των οποίων τα 30 εκ. ευρώ είναι από χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας μας. Οι πρώτες προσκλήσεις από πλευράς Περιφέρειας θα είναι έτοιμες εντός του Δεκεμβρίου και το πρώτο τρίμηνο του 2025 θα έχουν ολοκληρωθεί οι προσκλήσεις για το σύνολο των 30 εκ. ευρώ.

Η Περιφέρεια έχει θέσει σε εφαρμογή μία νέα αναπτυξιακή στρατηγική και τα αποτελέσματά της θα είναι πολύ σύντομα ορατά σε όλους τους πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

Συμμετοχή του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Migration Conference της Βιέννης

Επόμενο άρθρο

Απόστρατοι αστυνομικοί στη γιορτή του Αγίου Αρτεμίου