Στο πλαίσιο συνέντευξης του την προηγούμενη εβδομάδα σε εφημερίδα της Κομοτηνής ο πρύτανης του Δημοκρίτειου κ. Φώτης Μάρης επέμενε ότι αυτό δεν πρέπει να αλλάξει όνομα.
Το θέμα τίθεται φυσιολογικά μιας και στο Δ.Π.Θ. εντάχθηκαν πρόσφατα τμήματα από την Ανατολική Μακεδονία.
Αντιγράφουμε από τη συνέντευξη του κ. Μάρη:
«Με την επέκταση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε Καβάλα, Δράμα και Διδυμότειχο και την ενσωμάτωση των εκεί λειτουργούντων Τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, πλέον η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης έχει ένα μόνο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, το ΔΠΘ.
Όμως, η γεωγραφική επέκταση στην Ανατολική Μακεδονία «γεννά» το εύλογο ερώτημα, εάν θα αλλάξει κι η ονομασία του Πανεπιστημίου, που δεν είναι μόνο ένα τυπικό χαρακτηριστικό του, αλλά ένα άκρως ουσιαστικό γεωγραφικό brand 50 ετών.
Το ερώτημα αυτό κλήθηκε να απαντήσει στον «Χ» ο πρύτανης Φώτης Μάρης, ο οποίος ήταν ξεκάθαρος: «Προφανώς το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι ένα brand 50 ετών, είναι αναγνωρίσιμο σε όλα τα σημεία του πλανήτη.
Οπότε δεν πρέπει να αλλάξει. Επίσης, αυτό το brand δίνει τη δυνατότητα, μέσα από τις βιβλιογραφικές αναφορές, να συνεχίσει να υπάρχει στο διηνεκές στην παγκόσμια βιβλιογραφία ο όρος “Θράκη”, τον οποίο πιστά υποστηρίζουν κι οι γειτονικές χώρες με αντίστοιχα Πανεπιστήμια δίπλα μας.
Οπότε, νομίζω ότι και είναι το σωστό και το λογικό να επιμείνουμε σε αυτό. Κι ένας λόγος παραπάνω εθνικός, να υποστηρίζουμε τις αποφάσεις μας». Στο σήμερα τώρα, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης «είμαστε το πιο πλήρες Πανεπιστήμιο μετά το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης» αναφορικά με την κάλυψη επιστημονικών αντικειμένων, σημείωσε ο Φώτης Μάρης.
Τουλάχιστον τρία χρόνια είχε απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο το όραμα της Πρυτανείας -μία Περιφέρεια, ένα Πανεπιστήμιο- που πρώτα κοινοποιήθηκε μέσα από τις σελίδες του «Χ».
Τρία χρόνια μετά, το όραμα έχει μετουσιωθεί σε πράξη, ωστόσο πλέον το ΔΠΘ καλείται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις λειτουργίας σε 7 πόλεις κι ένα τεράστιο γεωγραφικό εύρος.
Στόχος είναι η καλύτερη δυνατή συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τον Φώτη Μάρη, καθώς επίσης η αξιοποίηση των υποδομών όλης της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, που έχει δύο λιμάνια, δύο αεροδρόμια, δύο νησιά, διασυνοριακότητα, αυτοκινητόδρομο κι άλλα πλεονεκτήματα.
(Πηγή εφημερίδα Χρόνος και xronos.gr, κείμενο του Διονύση Βοργιά)