Dark Mode Light Mode

O Σωτήρης Σωτηριάδης γράφει για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Χτίζουμε το μέλλον της ισότητας και της συμπερίληψης


H 3η Δεκεμβρίου, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, οφείλει να μας κινητοποιεί όλες και όλους στην κατεύθυνση της οριστικής εξάλειψης των διακρίσεων. Η 3η Δεκεμβρίου, όπως και κάθε ημέρα, υπενθυμίζει με εμφατικό τρόπο το καθήκον μας να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ισοτιμίας, συμπερίληψης και χειραφέτησης χωρίς αποκλεισμούς για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία. Μια κοινωνία που θα μας χωρά όλες και όλους.

Για να το πετύχουμε αυτό οφείλουμε να αγωνιστούμε ο ένας δίπλα στον άλλο για να γεφυρώσουμε τις αποστάσεις και να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες, τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που υπάρχουν, δυστυχώς, ακόμα και σήμερα. Άλλωστε η ποιότητα και ο δείκτης πολιτισμού μιας δημοκρατικής και προοδευτικής κοινωνίας αποτυπώνεται στην ποιότητα της ζωής των ατόμων με αναπηρία. Συνηθίζουμε να λέμε ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι ανάπηρες και οι ανάπηροι από την πολιτεία και την κοινωνία αποκαλύπτει το βαθμό δημοκρατικής και κοινωνικής ενσυναίσθησης.

Τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν πληγεί με πολύ σκληρό τρόπο τόσο από την οικονομική όσο και από την υγειονομική κρίση. Από τα μέτρα λιτότητας που αύξησαν δραματικά τη διαχρονική ανεργία και τη φτώχεια μέχρι και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας όπου βρέθηκαν ξανά στο περιθώριο παρόλο που αποτελούν μέρος της ομάδας υψηλού κινδύνου. Όλα αυτά που βίωσαν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους οδήγησαν σε μεγαλύτερες διακρίσεις.

Η πολιτική αλλαγή του 2015, αλλά και όσα ακολούθησαν, δημιούργησαν νέες συνθήκες για τη χώρα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε υπέρβαση των δημοσιονομικών περιορισμών και δυσκολιών που έθετε το πλαίσιο της επιτροπείας, προχώρησε στη θεσμοθέτηση και υλοποίηση σημαντικών πολιτικών για τα άτομα με αναπηρία, τους χρόνια πάσχοντες και τις οικογένειές τους. Με τον τρόπο αυτό αντιμετώπισε τις επιπτώσεις της κρίσης αλλά και κατοχύρωσε καινούργια δικαιώματα στο πλαίσιο συγκρότησης του νέου Κοινωνικού Κράτους. Συγκεκριμένα:

1) Η ψήφιση του νόμου 4488/2017 που  ενσωμάτωσε στο Ελληνικό Δίκαιο την Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ και το Προαιρετικό Πρωτόκολλο για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

2) Ξεδίπλωσε το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης με σκοπό να προστατεύσει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας συμπεριλαμβανομένων των ΑμεΑ με τη χορήγηση του ΚΕΑ(Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης), του κοινωνικού μερίσματος, του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για τη ΔΕΗ.

3) Στον τομέα της υγείας διασφαλίστηκε η καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων και των ΑμεΑ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ θεσμοθετήθηκε ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού σε ΤΟΜΥ και Κέντρα Υγείας στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

4) Αναβαθμίστηκε η ειδική αγωγή και εκπαίδευση (ΕΑΕ) με στόχο τον ανασχεδιασμό και την ανασυγκρότηση της νομοθεσίας και του θεσμικού πλαισίου με ενταξιακό προσανατολισμό.

5) Στον τομέα της εργασιακής απασχόλησης των αναπήρων, αλλά και των οικογενειών τους με το νόμο 4440/2016 προβλέπεται ποσοστό προσλήψεων 15% μέσω ΑΣΕΠ στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

6) Με τη σταδιακή συγκρότηση του νέου Κοινωνικού Κράτους, τη δημιουργία των 325 Κέντρων Κοινότητας και την ίδρυση του ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης) οικοδομήθηκε η ραχοκοκαλιά του νέου πανελλαδικού δικτύου κοινωνικής προστασίας.

7) Εφαρμόστηκαν προγράμματα αποϊδρυματοποίησης για Άτομα με Αναπηρία.

8) Αναθεωρήθηκε ο ΕΠΠΠΑ (Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας)  και διευρύνθηκε το παράρτημα του πίνακα των μη αναστρέψιμων παθήσεων από τις 43 στις 144 για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον.

Παρ’ όλες τις θετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν για να ξεπεραστούν τα εμπόδια της καθημερινότητας των αναπήρων, ώστε να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση και καθολική προσβασιμότητα.

Το Σεπτέμβριο του 2022 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε από το βήμα της 86ης ΔΕΘ τις έξι μεγάλες εθνικές προτεραιότητες πάνω στις οποίες δομείται το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

α) Η αύξηση του αναπηρικού επιδόματος κατά 20% για 172.000 συμπολίτες μας.

β) Η εξασφάλιση προσωπικού φροντιστή/-ριας ή βοηθού για 70.000 άτομα με αναπηρία και εργαλεία αξιοπρέπειας (τεχνητά μέλη, αμαξίδια, κλπ.) σε όλους τους δικαιούχους χωρίς επιβαρύνσεις.

γ) Η δημιουργία προσβάσιμων γειτονιών σε 20 πόλεις.

δ) Η διευκόλυνση της επικοινωνίας του ανάπηρου με το Δημόσιο, απλοποιώντας και μειώνοντας την περιττή γραφειοκρατία.

Επιπλέον, οφείλουμε να ενισχύσουμε τις ανάπηρες και τους ανάπηρους συμπολίτες μας για να παράγουν και να απολαμβάνουν πολιτιστικά προϊόντα, να μπορούν να αθλούνται, να ταξιδεύουν, να κάνουν διακοπές σε κοινά προγράμματα με μη ανάπηρους. Συγχρόνως, να εξασφαλίσουμε την καθολική προσβασιμότητα στο φυσικό, δομημένο και ψηφιακό περιβάλλον και να αναμορφώσουμε τον τρόπο πιστοποίησης της αναπηρίας, ως συνέχεια και επέκταση της μεταρρύθμισης του ηλεκτρονικού φακέλου του 2018.

Η ανεξάρτητη διαβίωση, με πολλαπλασιασμό των Στεγών Υποστηριζόμενης και Αυτόνομης Διαβίωσης, η συμμετοχή των αναπήρων σε όλα τα όργανα λήψης αποφάσεων και η έμφαση στη δημιουργία κουλτούρας ισοτιμίας στον πληθυσμό, είναι αναπόσπαστα στοιχεία μιας ολιστικής πολιτικής για τα δικαιώματα των αναπήρων.

Μέσα από την υλοποίηση των προτάσεων αυτών σκοπεύουμε να αλλάξουμε την καθημερινότητα των ανθρώπων με αναπηρία, να διασφαλίσουμε το μέλλον τους και να αναθεωρήσουμε τον τρόπο πιστοποίησης και αποκατάστασης της βλάβης. Παράλληλα, να υλοποιήσουμε το σύνθημα του αναπηρικού κινήματος «τίποτα για εμάς χωρίς εμάς». Καμία κοινωνία στην οποία οι Άνθρωποι με Αναπηρία δεν συμμετέχουν ισότιμα, δεν μπορεί να θεωρείται δίκαιη.

Να θυμόμαστε πως η σημερινή ημέρα δεν είναι γιορτή αλλά ημέρα αγώνων, διεκδικήσεων και ενημέρωσης της κοινωνίας.

Αυτή η μέρα δεν πρέπει να είναι παρά μια από τις 365 μέρες του χρόνου με δράσεις για την άρση κάθε εμποδίου.

Πρέπει να γκρεμίσουμε τα τείχη του κοινωνικού αποκλεισμού και του ρατσισμού απέναντι στην κάθε μορφής αναπηρία. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται να γκρεμίσουμε και τα τείχη στα μυαλά των ανθρώπων.

Είμαστε διαφορετικοί και διαφορετικές. Είμαστε ίσοι και ίσες.

 

Σωτήρης Σωτηριάδης

Δημοτικός σύμβουλος «Συμπαράταξη Πολιτών» και μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας

Προηγούμενο άρθρο

Ο Σύλλογος του 18ου ΔΣ Καβάλας ευχαριστεί (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Μείωση στους εμβολιασμούς στο Ν. Καβάλας