Εγκαινιάστηκε προχθές Παρασκευή έκθεση κειμηλίων με τίτλο «Παιδί και οικογένεια».
Αυτή η έκθεση στη Μεγάλη Λέσχη είναι η εκδήλωση με την οποία επανέρχεται ο δραστήριος τοπικός σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας. Πέρασε και αυτός, όπως όλοι οι σύλλογοι, ένα μεγάλο και δύσκολο διάστημα. Πανδημίας κι εξ αυτού του λόγου χωρίς εκδηλώσεις. Τώρα όμως ο σύλλογος ετοιμάζει μια πραγματική «αντεπίθεση» διαδοχικών σημαντικών εκδηλώσεων.
Συνέντευξη με την πρόεδρο Σοφία Τσίγκου
Ερ: Επανέρχεστε στις δραστηριότητες σας έχοντας ως Σύλλογος Μικρασιατών μια έκθεση στη Μεγάλη Λέσχη η οποία θα κρατήσει μέχρι τις 19 Μαΐου.
Απ: Ήταν δυο χρόνια πολύ δύσκολα για όλο τον κόσμο. Και για τον πολιτισμό λόγω της πανδημίας. Υπήρχε μεγάλη απραξία. Το μόνο σημείο αναφοράς ευτυχώς για το σύλλογο μας ήταν το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού. Δεχτήκαμε πολλές επισκέψεις, τηρώντας φυσικά όλα τα μέτρα. Ήταν σημείο αναφοράς γιατί πολλά σχολεία επισκέφτηκαν το χώρο μας, λιγότεροι βέβαια τουρίστες. Εξ αυτού του λόγου δεν ήμασταν τελείως άπραγοι, όλα αυτά τα δυο χρόνια.
Ερ: Έγιναν κάποιες προσπάθειες το Φθινόπωρο του 2020 ή το Φθινόπωρο του 2021 να επανέλθετε ή το είχατε πάρει απόφαση να περιμένετε όσο χρειάζεται;
Απ: Η αλήθεια είναι ότι τουλάχιστον για ένα-δυο μήνες ξεκινήσαμε δειλά κάποια χορευτικά αλλά δυστυχώς πολύ γρήγορα σταμάτησαν αυτά. Πιο πολύ ήταν η επικοινωνία με τα μέλη, με τους χορευτές, με τους χορωδούς μας που είχε χαθεί κατά κάποιο τρόπο. Υπήρχε όμως η λαχτάρα όλων αυτών των ανθρώπων όπως και η δική μας φυσικά να επανέλθουμε. Αυτό μας χαροποιούσε ιδιαίτερα.
Ερ: Οι περισσότεροι σύλλογοι λένε ότι επηρεάστηκαν και οικονομικά. Δεν είχαν δραστηριότητα, δεν είχαν και ταμείο. Δεν είχαν έσοδα.
Απ: Ήταν το μεγαλύτερο επακόλουθο, ένας σύλλογος καταλαβαίνετε στηρίζεται από τις εισφορές των μελών, των χορευτών, των χορωδών και από άλλες δραστηριότητες.
Λογικό είναι να μην υπήρχε όλο αυτό. Φέτος όμως επανερχόμαστε δυναμικά.
Ερ: Κάνατε ένα πρόγραμμα για όλο το καλοκαίρι, μέχρι το Φθινόπωρο;
Απ: Βεβαίως. Ξεκινάμε με την έκθεση κειμηλίων, όπου ο χώρος του μουσείου είναι μεν καλός και ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Καβάλας για αυτό όμως είναι μικρός. Οι θεματικές εκθέσεις γενικώς που κάνουμε με το σύλλογο είναι αφορμή να βγουν προς τα έξω, όλα τα κειμήλια που έχουμε. Αυτή τη στιγμή δηλαδή η έκθεση που είναι αφιερωμένη, στο παιδί, στην οικογένεια και την βάπτιση, γεμίσαμε το χώρο της Μεγάλης Λέσχης που σημαίνει αυτό ότι σε τρεις χώρους μικρούς που έχουμε στο Μουσείο, δεν μπορεί να γίνει. Τώρα αναπτύξαμε όλα αυτά τα κομμάτια , τα κειμήλια που είχαμε από τις πατρίδες της Ανατολής και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Δήμο Καβάλας που είναι αρωγός, βοηθός, συνοδοιπόρος σε όλο αυτό το έργο, το αφιέρωμα που κάνουμε για τα 100 χρόνια μνήμης. Την επόμενη Παρασκευή, ο Δήμος Καβάλας, ο Σύλλογος Μικρασιατών και το Μουσικό Σχολείο Καβάλας θα κάνουν μια μεγάλη συναυλία στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης μας στις 20:00. Είναι μια συνεργασία της χορωδίας μας με τους καθηγητές της παραδοσιακής μουσικής του Μουσικού Σχολείου.
Ερ: Κάποτε τα καλοκαίρια πηγαίνατε εκδρομές, πηγαίνατε σε φεστιβάλ. Φέτος υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο;
Απ: Θα γίνει και αυτό. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη δεν ανοιχτήκαμε με εκδρομές. Στις 2 Ιουλίου έχουμε ένα Πανελλήνιο αντάμωμα των Μικρασιατών το οποίο θα γίνει στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Εκεί θα πάμε. Η 3η Ιουλίου είναι αντάμωμα χορευτικό εδώ στην πόλη μας που διοργανώνει ο Δήμος Καβάλας με προσφυγικούς συλλόγους και όχι μόνο για τα 100 χρόνια μνήμης. Έχουμε και κάτι ακόμη μεγάλο. Στις 5 Ιουλίου στο πλαίσιο του φεστιβάλ Cosmopolis συμμετέχουμε πάνω στο κάστρο με την ορχήστρα του Καβαλιώτη μουσικού, Μάκη Πακλατζή. Η ορχήστρα αποτελείται από 50 άτομα και θα περιλαμβάνει και μουσική από τη Μικρά Ασία. Επίσης θα συνεργαστούμε με το ΔΗΠΕΘΕ μέσω της χορωδίας μας. Στο χώρο του μουσείου μας θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με μνήμες, με μαρτυρίες και με μαγειρέματα. Η παρουσίαση βιβλίου τον Οκτώβριο ενός καθηγητού από τη Μικρά Ασία, παράλληλα στο «Ζέφυρο» προβολές μια μέρα το μήνα μαρτυριών από όλες αυτές που έχουμε πάρει τα τόσα χρόνια. Με συνεντεύξεις ανθρώπων που ήρθαν στην Καβάλα από τη Μικρά Ασία. Παράλληλα θα διαβαστούν ιστορίες από το βιβλίο που εκδίδει ο σύλλογος μας μαζί με το Δήμο Καβάλας με όλες αυτές τις ιστορίες που έχουν μαζευτεί εδώ και τόσα χρόνια.
(Η έκθεση στη Μεγάλη Λέσχη συνεχίζεται μέχρι και τις 19 Μάη).