Dark Mode Light Mode

Ο σύλλογος Μικρασιατών ταξίδεψε στη Σύρο, χόρεψε σε φεστιβάλ

Την Τρίτη επέστρεψε από την Σύρο η μεγάλη αποστολή του συλλόγου των Μικρασιατών.

Ταξίδι πολιτιστικού και τουριστικού περιεχομένου, συμμετοχή σε φεστιβάλ στο όμορφο νησί. Αποστολή εξετελέσθη! Οι χοροί της Μικράς Ασίας παρουσιάστηκαν στο φεστιβάλ και όχι μόνο.

Σε όλο το ταξίδι και σε κάθε ευκαιρία η παρέα επηρέαζε θετικά με το κέφι και τη ζωντάνια της. Με τους χορούς της ακόμη και στο πλοίο προς τη Σύρο. Κουρασμένη από το ταξίδι αλλά χαρούμενη από την επιτυχία του μίλησε στην Πρωινή η πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών Σοφία Τσίγγου.

Η συνέντευξη

Ερ: Ο σύλλογος των Μικρασιατών βρέθηκε πρόσφατα στη Σύρο για πολιτιστικούς λόγους, συμμετοχής σε εκδήλωση. Δώστε μας περισσότερες λεπτομέρειες από το ταξίδι σας…

Απ: Γυρίσαμε το πρωί της Τρίτης (10/9), «φορτωμένοι» εμπειρίες, εικόνες, ομορφιά με «άρωμα» Μικράς Ασίας. Συμμετείχαμε στο 1ο Symposium International, καλεσμένοι από τον τοπικό σύλλογο – Παραδοσιακό εργαστήρι «Άρωμα Παράδοσης» της Σύρου. Συμμετείχαν επίσης σύλλογοι από άλλες χώρες (Βουλγαρία, Αγγλία, Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία). Υπήρξε δηλαδή ένα «πάντρεμα» πολιτισμών και είμασταν τυχεροί που το ζήσαμε. Παράλληλα, επισκεφθήκαμε και ορισμένα ιδιαίτερα -γι’ εμάς- μέρη, όπως το ορφανοτροφείο της Σύρου, που γκρεμίστηκε το 1935. Το 1922 η ανθρωπιστική οργάνωση Near East Relief το έκτισε για να στεγάσει χιλιάδες ορφανά προσφυγόπουλα που κατέφυγαν στο νησί.

Ερ: Γίνεται αντιληπτό πως η Σύρος σχετίζεται άμεσα με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

Απ: Βεβαίως. Να σας πω επίσης πως στο εν λόγω ορφανοτροφείο είχαν καταφύγει τότε και δύο οικογένειες, των οποίων τα κειμήλια στεγάζονται στο μουσείο μας. Οι άνθρωποι αυτοί μας διηγήθηκαν και την ιστορία τους. Πλέον, στο χώρο του ορφανοτροφείου υπάρχει στρατόπεδο, που όμως έχει ένα χώρο -μικρό μουσείο- που στεγάζει εικόνες και κειμήλια του ορφανοτροφείου.

Ερ: Από πόσα άτομα αποτελούνταν η ομάδα σας και πώς ήταν η γενικότερη εμπειρία του ταξιδιού;

Απ: Πήγαμε 46 άτομα, 14 εκ των οποίων ήταν χορευτές. Είχαμε πολλούς συνοδούς και χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν στις εκδρομές μας έρχονται άνθρωποι για πρώτη φορά, που γνωρίζουν το σύλλογο και μετέπειτα τον μεγαλώνουν, γίνοντας μέλη του. Μ’ αυτόν τον τρόπο γινόμαστε μεγαλύτερη ως Μικρασιάτικη οικογένεια. Ήταν πολύ όμορφα, οι διοργανωτές ήταν καταπληκτικοί. Ζήσαμε ωραίες εμπειρίες. Η Σύρος είναι πανέμορφη, αρχοντική. Άξιζε αυτή η τουριστική απόδραση -με την πολιτιστική αφορμή- στην «αρχόντισσα» Σύρο.


Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου ημέρα Εθνικής Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος, θα τελεστεί μνημόσυνο στις 10.00 πμ. στον Άγιο Παύλο, υπέρ των θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον της πόλης.

Προσκαλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου να μας τιμήσουν με την παρουσία τους!! ( Οι εκδηλώσεις Μνήμης τελούν υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας).

Επίσης το απόγευμα της Κυριακής στις 8.00 με πρωτοβουλία της κ. Σοφίας Νεοχωρίτου θα ξεκινήσει πομπή από την παραλία της πόλης μας που θα καταλήξει στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού. Καλούμε τα μέλη μας να ακολουθήσουν την πορεία με κεριά στα χέρια που θα μείνουν αναμμένα σε χώρο μπροστά από το Μουσείο μας εις Μνήμην των προγόνων μας!

Προηγούμενο άρθρο

Αναστασία Μιρλή: «Στο τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναβρεί την ισορροπία του»

Επόμενο άρθρο

Εκδρομή με τους συνταξιούχους της ΒΦΛ