Dark Mode Light Mode

Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Ν. Καβάλας αναδεικνύει το ζήτημα της υπογεννητικότητας

Φωτογραφία αρχείου

Με την ευκαιρία της γιορτής της «ημέρας της Πολύτεκνης οικογένειας» που η πολιτεία έχει θεσμοθετήσει να εορτάζεται την 1η Κυριακή του Νοεμβρίου και στα πλαίσια του εορτασμού της μνήμης των προστατών μας, Αγίων μαρτύρων Τερεντίου και Νεονίλλης και τα επτά τέκνων τους, κρίναμε σκόπιμο να δημοσιοποιήσουμε στο κοινό του Νομού μας, δια του τύπου, εντελώς επιγραμματικά, ορισμένα στοιχεία οικονομικής και δημογραφικής πολιτικής σε σύγκριση με τα αντίστοιχα κάποιων κρατών της Ε.Ε.

Ο μεγαλύτερος θησαυρός μια χώρα είναι ο πληθυσμός της και κυρίως ο νεανικός. Κατά τα διεθνή δεδομένα ο πληθυσμός μιας χώρας θεωρείται γηρασμένος όταν οι ενήλικες, δηλαδή αυτοί που είναι πάνω από 65 χρονών, ξεπερνούν το 7% στο σύνολο του πληθυσμού.

Στη χώρα μας οι ενήλικες είναι πάνω από 22%, δηλαδή τρεις φορές πάνω από το κανονικό. Γι΄ αυτό λέγεται ότι είμαστε εν κράτος γερόντων. Και η γήρανση αυτή σημαίνει μείωση του εργατικού δυναμικού, μειωμένη παραγωγή, επιβάρυνση του ασφαλιστικού συστήματος κατάρρευση του συνταξιοδοτικού και αδυναμία παροχής ικανοποιητικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Όλοι γνωρίζετε το πως συμβαίνει αυτό. Ένα μέρος των αγοριών και κοριτσιών δεν παντρεύονται για γνωστούς λόγους. Ένα άλλο μέρος μετανάστευσε. Τα ΜΜΕ τους υπολογίζει σε 500.000. Κατόπιν τα νέα ζευγάρια ως επί το πλείστον κάνουν ένα παιδί και το πολύ δύο.

Με αυτή την τακτική δεν αναπληρώνονται οι γενεές και φυσικό είναι ο πληθυσμός να μειώνεται. Για να υπάρξει ανανέωση θα πρέπει να μην υπάρχει μετανάστευση και το κάθε ζευγάρι να έχει πάνω από τα δύο παιδιά.

Οι θάνατοι είναι υπερδιπλάσιο από τις γεννήσεις. Αναφέρουμε μερικά παραδείγματα που αφορούν το έτος 2022:

Σύνολο γεννήσεων

76.541

Σύνολο θανάτων

140.801

Νομός

Γεννήσεις

Θάνατοι

Δράμας 556 1.426
Έβρου 840 2.084
Καβάλας 896 2.176
Ξάνθης 945 1.246

Ο χαμηλότερος αριθμός γεννήσεων στην ιστορία καταγράφηκε το 2022 στη χώρα μας, τη στιγμή που οι θάνατοι είναι αρκετά αυξημένοι. Ακόμη εδώ και χρόνια τα σχολεία των ορεινών και ακριτικών χωριών έκλεισαν από έλλειψη μαθητών, εκεί οι ιερείς τελούν μόνο εξόδιες ακολουθίες.

Ούτε γάμους, ούτε γεννήσεις, ούτε βαπτίσεις. Να σκεφτείτε ότι στη γειτονική χώρα υπάρχει πληθυσμιακή έκρηξη. Εδώ τώρα μειώνονται ανησυχητικά και οι μαθητές των σχολείων των πόλεων.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία στην Κεντρική Μακεδονία για το τρέχον έτος ανεστάλη η λειτουργία 113 σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από τα οποία 70 Νηπιαγωγεία και 47 Δημοτικά.

Γι’ αυτή την θλιβερή κατάσταση οι μόνοι που ανησυχούν, οι μόνοι που αισθάνονται το ζοφερό μέλλον της πατρίδας μας, είναι η εκκλησία και οι Σύλλογοι Πολυτέκνων που επί πολλά χρόνια με το κεντρικό όργανο της ΑΣΠΕ αγωνίζονται να πείσουν τον λαό και τους κυβερνώντες για τον επερχόμενο κίνδυνο.

Εάν στα επόμενα 50 χρόνια οι κυβερνήσεις της Ελλάδας δεν αναχαιτίσουν την υπογεννητικότητα, τότε στην πατρίδα μας θα υπάρχουν το 2050 περίπου 7.500.000 Έλληνες. Λύση υπάρχει. Και αυτή είναι η πολυτεκνία.

Για να φτάσει όμως η ελληνική οικογένεια στην πολυτεκνία πρέπει προηγουμένως να στηριχθεί και να ενισχυθεί οικονομικά με ειδικά μέτρα όπου μέχρι στιγμής δεν περνούν από το μυαλό των υπευθύνων.

Γι’ αυτό η Συνομοσπονδία και οι Σύλλογοι δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια. Αρθρογραφούν, υποβάλλουν υπομνήματα, ζητούν ακροάσεις και απαιτούν να σταματήσουν οι κυβερνητικοί παράγοντές να πολιτεύονται αντιοικογενειακά, αντισυνταγματικά και αντιπολυτεκνικά.

Αναφέρουμε μερικά μέτρα που θα ανακούφιζαν την πολύτεκνη οικογένεια, αν τα εφάρμοζε η Ελληνική Πολιτεία.

  1. Να διορίζονται χωρίς κριτήρια στις διάφορες θέσεις , αναλόγως βέβαια με τα ποσόντα που διαθέτουν
  2. Να έχουν δικαίωμα μετεγγραφής τα τέκνα των πολύτεκνων στη διάρκεια των σπουδών τους.
  3. Να προηγούνται στις μεταθέσεις
  4. Οι δήμοι και η Πολιτεία να ενισχύσουν οικονομικά τις πολύτεκνες οικογένειες με επιδόματα και συντάξεις.
  5. Οι πολύτεκνοι να εξαιρεθούν από τον ΕΝΦΙΑ.
  6. Να θεσπισθεί ως αφορολόγητο το όριο φτώχειας, όπως το καθορίζει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (15.500€)
  7. Εξαίρεση των πολυτέκνων από τα κριτήρια πολυτελούς διαβίωσης. Οι πολύτεκνες οικογένειες, εξαιτίας πολλών παιδιών, είναι υποχρεωμένες να αγοράζουν αυτοκίνητα πολλών θέσεων.
  8. Επαναφορά της ισόβιας σύνταξης στην πολύτεκνη μητέρα.

 

Οι πολύτεκνοι γονείς θυσιάζουν την ωραιότερη περίοδο της ηλικίας τους, την προσωπική τους ζωή και διασκέδαση στα παιδιά τους, δηλ, στην Ελλάδα, γιατί Ελλάδα είναι τα παιδιά μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος     Ο Γεν. Γραμματέας
Ιωάννης Βοΐδης   Κωνσταντίνος Χίζαρης

 

Προηγούμενο άρθρο

Ανοιχτή επιστολή Εβραίων συγγραφέων

Επόμενο άρθρο

Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας συνιστά τους μαζικούς εμβολιασμούς κατά της Covid-19 και της εποχικής γρίπης