Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το 2000 καθιέρωσε την 4η Φεβρουαρίου σαν την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου.
Φέτος 21 χρόνια μετά γιορτάζουμε την ημέρα αυτή μέσα σε ένα πρωτόγνωρο κλίμα ανησυχίας και ανασφάλειας, με αιτία τον Covid-19 και την πανδημία που επακολούθησε. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της κοινωνίας των ανθρώπων παγκόσμια από την πανδημία, είναι τεράστια.
Έτσι και στην χώρα μας πολλά πράγματα πήγαν πίσω σε όλους τους τομείς, αλλά και στον κλάδο της υγείας, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τομέα.
Για τους Ογκολογικούς Ασθενείς, όπως αναφέρει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ), από στατιστικές μελέτες που έγιναν στην Κίνα, υπάρχουν δεδομένα που μας δηλώνουν ότι Ογκολογικοί Ασθενείς έχουν πληγεί πολλαπλά.
Πρέπει πρώτα πρώτα να συμπεριληφθούν άμεσα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού απέναντι στον ιό.
Αυτό είναι απόλυτα ακριβές γιατί όταν ένας ογκολογικός ασθενής υποβάλλεται σε θεραπείες (χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες) μειώνονται οι άμυνες του οργανισμού του και είναι δύσκολο να αντιπαλέψει τις λοιμώξεις.
Σε όλο αυτό το διάστημα που ο Covid-19 ταλάνισε τις ζωές μας, οι Ογκολογικοί Ασθενείς δεν είχαν την προβλεπόμενη ποιότητα παροχής της θεραπείας όπως τους οφείλεται. Έτσι πολλές χειρουργικές επεμβάσεις δεν έγιναν στην ώρα τους και πολλές ακτινοθεραπείες ακυρώθηκαν ή μετατέθηκαν σε μεταγενέστερους χρόνους.
Όλα αυτά μπορούσαν να ήταν επιβαρυντικά για την εξέλιξη της νόσου, την επιβάρυνση της υγείας των ασθενών και τον κίνδυνο ακόμη για την ζωή τους. Επικεντρώθηκε όλο το σύστημα της υγείας στην αντιμετώπιση του Covid-19 αλλά ο καρκίνος είναι εδώ και μας απειλεί.
Είναι εδώ και πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας. Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει ότι καθημερινά έχουμε 190 νέα περιστατικά καρκίνου και 92 θανάτους από την νόσο αυτή στην Πατρίδα μας. Τρομεροί αριθμοί!! Οι κάτοικοι μιας πόλης χάνονται κάθε χρόνο από τον καρκίνο!!
Παρά τα καταπληκτικά επιτεύγματα της επιστήμης, τα στατιστικά στοιχεία είναι άκρως αποκαρδιωτικά. Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, στην Ελλάδα, έχουμε κάθε χρόνο 67.000 κρούσματα 67.000 Έλληνες μπαίνουν στην βάσανο της νόσου, μπαίνουν στο πόνο, στην ανασφάλεια για την ζωή τους.
Μπαίνουν στην ταλαιπωρία των οικογενειών τους και στην οικονομική αφαίμαξη τόσο των οικογενειών όσο και στις αντοχές του Ασφαλιστικού συστήματος γιατί τα αντικαρκινικά φάρμακα είναι πανάκριβα.
Οι θάνατοι από καρκίνο φτάνουν τον αριθμό 32.000 τον χρόνο. Πόσος πόνος και τι μεγάλη απώλεια, γιατί ο καρκίνος δεν κάνει επιλογή σε ηλικίες. Χτυπά ανελέητα όπου βρει.
Από βρέφη, παιδιά, νέους και γέρους. Για το λόγο αυτό η απώλεια είναι οδυνηρή όπως κάθε απώλεια άλλωστε. Με τον Covid-19 χάσαμε 6000 συνανθρώπους μας σε ένα χρόνο και μας πονάει, για να σκεφθούμε αυτούς που έφυγαν από τον καρκίνο και τον πόνο των δικών τους ανθρώπων!!!
Το οικονομικό κόστος για το κράτος, το ασφαλιστικό σύστημα και την οικογένεια του ασθενούς είναι τεράστιο γιατί όπως είπαμε, τα αντικαρκινικά φάρμακα είναι πανάκριβα. Τα προαναφερόμενα στοιχεία μας δίνουν την βεβαιότητα ότι ένας στους πέντε ανθρώπους θα νοσήσει από καρκίνο στη διάρκεια της ζωής του.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε οικογένεια θα επηρεαστεί από αυτήν την νόσο. Θα επηρεαστεί οικονομικά αλλά κυρίως ψυχολογικά και αυτό το βάρος είναι δυσβάστακτο και μένει. Όταν νοσεί ένα μέλος μιας οικογένειας από καρκίνο συμπάσχουν και υποφέρουν και επηρεάζονται όλα τα μέλη της.
Για τον λόγο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος γιατί είναι ένα πρόβλημα σε εξέλιξη και πρέπει να βρεθούν λύσεις .
Υπάρχουν όμως και καλά νέα για την υπόθεση καρκίνος.
Πρώτα από όλα τα επιτεύγματα της επιστήμη. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να αλλάξουν στην αντιμετώπιση του καρκίνου και η επιστήμη και η τεχνολογία δίνει τα μέσα και αυτό σημαίνει δύο πράγματα.
Πρώτα πιο εστιασμένη θεραπεία και μετά πιο αποτελεσματική πρόληψη.Έχει βρεθεί ότι ένα 30% των καρκίνων που εκδηλώνονται είναι δυνατόν να μη εμφανιστούν αν ληφθούν κάποια προληπτικά ασυμπτωματικά μέτρα.
Βασικό στοιχείο που εμείς σαν Σύλλογος τονίζουμε και εφαρμόζουμε στο μέτρο του εφικτού πάντοτε και το βασικό σύνθημα μας είναι «ότι η πρόληψη σώζει ζωές» .
Όσον αφορά τις θεραπείες, είναι η εποχή που έχει εντοπισθεί από τους ερευνητές, ότι ο κάθε καρκίνος δεν είναι ίδιος έστω και για το ίδιο όργανο. Είμαστε στην εποχή της εξατομίκευσης. Ο κάθε καρκίνος έχει διαφορετικό προφίλ και την δική του ιστορία και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Η εποχή που για κάθε καρκινοπαθή θα υπάρχει το δικό του εξατομικευμένο φάρμακο δεν είναι μακριά.
Όσο αφορά για την πρόληψη πάμε τώρα στον ασυμπτωματικό έλεγχο και τις αποτρέψιμες αιτίες καρκίνου που ο Σύλλογος μας έχει ενστερνισθεί όπως προαναφέραμε και εφαρμόζει εδώ και χρόνια με προσφορές στους συμπολίτες μας τέτοιων ελέγχων δωρεάν.
Η ασυμπτωματική πρόληψη ενάντια στον καρκίνο δίνει την δυνατότητα αν υπάρξει το πρόβλημα να αντιμετωπισθεί στην γένεσή του και εκεί ο καρκίνος νικιέται.
Η βασική εξατομικευμένη πρόληψη σχετίζεται ακόμη στην αντίληψη ότι κάθε άτομο ανήκει σε ένα ευρύτερο ανομοιογενές σύνολο και έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τόσο γενετικά όσο περιβαλλοντολογικά και τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο στάδιο αυτό των α συμπτωματικών εξετάσεων.
Στην φάση αυτή αυτό που επιδιώκεται είναι η μη εμφάνιση του καρκίνου ή τουλάχιστον στα αρχικά του στάδια που είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα.
Η πρωτοβουλία που είχε αναλάβει για το 2020 η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Επίτροπο Υγείας, την Κυρία Στέλλα Κυριακίδη, για τον έλεγχο των προϊόντων που καταναλώνουμε από το χωράφι μέχρι το πιάτο μας είναι μια μορφή πρόληψης που δεν καρποφόρησε όμως, λόγω των προβλημάτων του Covid-19, επειδή όλες οι δυνάμεις διατέθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Πιστεύουμε όμως, ότι όταν τα πράγματα ομαλοποιηθούν με τον Covid-19 θα τεθεί σε εφαρμογή αυτή η απόφαση που είναι ουσιαστική ενέργεια πρόληψης.
Ένας μεγάλος αριθμός καρκίνων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί και συγκεκριμένα για την χώρα μας, από τις 67000 καρκίνους θα μπορούσαν να μη είχαν εμφανισθεί οι μισοί και παραπάνω, αν αποφεύγονταν κάποιες συνήθειες όπως το κάπνισμα που είναι αιτία για πολλές μορφές καρκίνου και ευθύνεται για 17.7% των θανάτων.
Αποτρέψιμη ακόμη αιτία για τον καρκίνο είναι το υπερβολικό βάρος. Το 6,3% των θανάτων από καρκίνο οφείλονται στο υπερβολικό βάρος γιατί υπάρχουν 13 Τύποι καρκίνου που το έχουν σαν γενεσιουργό αίτιο.
Τα παραπάνω στοιχεία και μερικά ακόμη ήταν στο Ευρωπαϊκό σχέδιο του 2020 για την καταπολέμηση του καρκίνου, με σκοπό την συμβολή στην βελτίωση, στην πρόληψη και την περίθαλψη του καρκίνου τα οποία και επικαιροποιούνται.
Ο Σύλλογος των Εθελοντών Κατά του Καρκίνου της Καβάλας, τιμώντας την 4η Φεβρουαρίου σαν παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου ευελπιστεί και εύχεται κάποτε να καταργηθεί γιατί δεν θα υπάρχει αντικείμενο.
Η επιστήμη και η τεχνολογία θα δώσει την δυνατότητα και η νόσος από τον καρκίνο να νικηθεί ή θα καταστεί μια περιοδική νόσος αντιμετωπίσιμη.
Παναγιώτης Φώτου
(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)