Dark Mode Light Mode
Έρχεται νέα κακοκαιρία με «πολικές κατεβασιές» στο τέλος της εβδομάδας
Ο συνταγματολόγος Νίκος Κ. Αλιβιζάτος παρουσιάζει το νέο του βιβλίο σε Καβάλα, Δράμα, Σέρρες και Θεσσαλονίκη
Νίκος Μπόνιας: Ο Καβαλιώτης που γράφει ιστορία με τον ΠΑΟΚ στο Final-4

Ο συνταγματολόγος Νίκος Κ. Αλιβιζάτος παρουσιάζει το νέο του βιβλίο σε Καβάλα, Δράμα, Σέρρες και Θεσσαλονίκη

Ο Νίκος Κ. Αλιβιζάτος παρουσιάζει το νέο του βιβλίο Μαυροκορδάτος και Τρικούπης, Βενιζέλος και Καραμανλής: Οι αρχιτέκτονες του πολιτεύματος στην Καβάλα, τη Δράμα, τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη

Οι πολιτικοί της νεότερης Ελλάδας διαμόρφωσαν το πολίτευμα και άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στη δημοκρατική μας παράδοση. Ποιοι ήταν εκείνοι που έθεσαν τα θεμέλια της κοινοβουλευτικής μας ιστορίας και συνέβαλαν στη δημιουργία ενός Συντάγματος που άντεξε στον χρόνο;

Ο συνταγματολόγος και συγγραφέας Νίκος Κ. Αλιβιζάτος υπογράφει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τους «αρχιτέκτονες» του πολιτεύματός μας, στην οποία φωτίζει όχι μόνο τη δράση τους, αλλά και την καθοριστική δυναμική των μεταξύ τους σχέσεων.

Από τις 7 έως τις 10 Απριλίου ο συγγραφέας θα επισκεφτεί την Καβάλα, τη Δράμα, τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιάσει το βιβλίο του και θα συνομιλήσει με εκλεκτούς καλεσμένους για την ιστορία του ελληνικού Συντάγματος και τον ρόλο του στη θωράκιση της σύγχρονης πολιτικής πραγματικότητας.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Καβάλα

Δευτέρα 7 Απριλίου 2025, στις 7 μ.μ., στη Μεγάλη Λέσχη Καβάλας (Κύπρου 12-14), σε συνεργασία με τον Όμιλο Κοινωνικού και Πολιτικού Προβληματισμού  «Η Καβάλα Μπροστά» και το βιβλιοπωλείο ΕΚΛΟΓΗ.

Θα μιλήσουν η δικηγόρος και δημοτική σύμβουλος Αναστασία Ιωσηφίδου, ο δικηγόρος, πρ. πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας και πρ. μέλος της Συντονιστικής της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Χρυσόστομος Κεβρεκάκης και η δικηγόρος Ευγενία Παπαναστασίου.

Συντονίζει ο Γιάννης Εριφυλλίδης, δικηγόρος, μεταδιδακτορικός ερευνητής, βοηθός διδασκαλίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, δημοτικός σύμβουλος. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο πρόεδρος  του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος.

Δράμα

Τρίτη 8 Απριλίου 2025, στις 7:30 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Επιμελητηρίου Δράμας (Λ. Λαμπριανίδη 40), σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας και το βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΓΝΩΣΗ. Προλογίζει η διδάκτωρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ Γεωργία Μπακάλη. Με τον συγγραφέα συνομιλεί ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας Αναστάσιος Πούλιος.

Σέρρες

Τετάρτη 9 Απριλίου 2025, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα «Γεώργιος Καφταντζής» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών (Ν. Νικολάου 20), σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών (ΕΜΕΙΣ), τον Δικηγορικό Σύλλογο Σερρών, τα Μαθήματα Κλασικής Παιδείας, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και το βιβλιοπωλείο ΜΑΡΝΕΡΗ. Θα μιλήσουν ο Καθηγητής Ιστορίας ΑΠΘ Ιάκωβος Μιχαηλίδης και η Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ Λίνα Παπαδοπούλου.

Θεσσαλονίκη

Πέμπτη 10 Απριλίου 2025, στις 7 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο IANOS (Αριστοτέλους 7). Θα μιλήσουν ο Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ Παναγιώτης Μαντζούφας, ο δρ Νομικής Χαράλαμπος Κουρουνδής, ο δρ Αρχιτεκτονικής και ιστορικός Μίλτος Πολυβίου και η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ Μαρία Καβάλα. Συντονίζει ο Ομότιμος Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ Αντώνης Μανιτάκης.

Ο Νίκος Κ. Αλιβιζάτος θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Στους απολογισμούς των διακοσίων ετών από την Επανάσταση του 1821, οι επιδόσεις της νεότερης Ελλάδας στο πεδίο του πολιτεύματος και των θεσμών συστηματικά υποβαθμίζονται. Τουναντίον, υπερτονίζονται οι πελατειακές σχέσεις, οι εμφύλιες διενέξεις και οι εκτροπές μιας διαδρομής η οποία, παρ’ όλα αυτά, ήταν συγκριτικά πολύ ανοδικότερη από την αντίστοιχη των γειτόνων μας και πολλών ακόμα ευρωπαϊκών χωρών. Σε ποιους τελικά οφείλεται ο θετικός αυτός απολογισμός; Χωρίς να παραβλέπονται οι σκοτεινές πτυχές της διαδρομής αυτής, αναδεικνύεται η ξεχωριστή συμβολή στη δημιουργία της τεσσάρων πολιτικών ηγετών της νεότερης ιστορίας: του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, του Χαρίλαου Τρικούπη, του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Με διαφορετικές καταβολές, ο καθένας τους μπόρεσε να υπερβεί απίστευτες δυσκολίες και να αφήσει το στίγμα του στο πολίτευμα και τη λειτουργία του. Γιατί όλοι είχαν την ευφυΐα να τοποθετούν την Ελλάδα στον διεθνή της περίγυρο και να βλέπουν πιο μακριά από την εποχή τους. Ήταν οι «αρχιτέκτονες» του πολιτεύματος.

Ξεφυλλίστε ΕΔΩ κάποιες σελίδες.

Μαυροκορδάτος, λοιπόν, Τρικούπης, Βενιζέλος, Καραμανλής. Εκτός από την πανθομολογούμενη ευστροφία, την πολιτική οξυδέρκεια και τον πραγματισμό τους, είχαν και κάτι άλλο κοινό: την πεποίθηση ότι το Σύνταγμα «μετράει». Ότι δηλαδή δεν είναι πρόσχημα για να εξωραΐζει τις σχέσεις εξουσίας, αλλά κάτι παραπάνω: είναι σύνολο κανόνων και αρχών που αποβλέπουν στον περιορισμό της εξουσίας. Γι’ αυτό, στον βαθμό που τηρείται, το Σύνταγμα μετατρέπει την εξουσία σε αυθεντία. Ταυτόχρονα, οριοθετεί τη νομιμότητα και μέσω αυτής νομιμοποιεί την εξουσία.

Απόσπασμα από το βιβλίο

ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

«Το έλλειμμα του Συντάγματός μας είναι τα θεσμικά αντίβαρα. Υπάρχει από παλιά σε εμάς η άποψη ότι η πλειοψηφία κυριαρχεί. Αν έχεις 151 ψήφους, τα έχεις όλα. Τι είδους θεσμικά αντίβαρα θα χρειαζόμασταν; Προσωπικά, θα ξεκινούσα από τη Δικαιοσύνη». Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Αλιβιζάτου στον Μάρκο Καρασαρίνη και την εφημερίδα Το Βήμα.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

Έρχεται νέα κακοκαιρία με «πολικές κατεβασιές» στο τέλος της εβδομάδας

Επόμενο άρθρο

Νίκος Μπόνιας: Ο Καβαλιώτης που γράφει ιστορία με τον ΠΑΟΚ στο Final-4