Παράξενο κόμμα στ’ αλήθεια ο ΣΥΡΙΖΑ. Κυβέρνησε τη χώρα πέντε ολόκληρα χρόνια με τα πολλά του λάθη και τα λίγα του καλά. Ευτυχώς δεν εξόκειλαν τη χώρα στα βράχια το 2015 με την «φαλτσοτιμονιά» του Δημοψηφίσματος και το μεγάλο «ΟΧΙ» που έγινε «Ναι».
Στις εκλογές του 2019 έχασαν την κυβέρνηση αλλά συγκέντρωσε το κόμμα ένα αξιόλογο ποσοστό ψήφων που αντιπροσώπευε το 31,53% του εκλογικού σώματος που πήρε μέρος στην εκλογή.
Γκρίνιες είχαμε και τότε και εμφανίστηκαν στο μισοσκόταδο αρχηγίσκοι, να τα βάλει όμως κανείς με τον Αλέξη Τσίπρα δεν τολμούσε, ήταν αδιανόητο εξάλλου, πώς να αντιπαρατεθείς με τον άνθρωπο που πήρε το κόμμα από το 4,6% και το ανέβασε στο 35,45% και το έκανε την κυβέρνηση «Για πρώτη φορά Αριστερά»!
Η αντιπολίτευση στη ΝΔ που ακολούθησε και την επωμίστηκε σχεδόν εξολοκλήρου ο Αλέξης, αναποτελεσματική και φάνηκε στις εκλογές του 1923. Τα ποσοστά του κόμματος σε ψήφους κατακρημνίστηκαν σχεδόν στο μισό του αποτελέσματος του 2019, 17,83%.
Ο Αρχηγός αποφάσισε να παραιτηθεί γιατί ένιωσε ότι ήταν υπεύθυνος για τη μεγάλη ήττα. Κινήθηκαν οι δημοκρατικές διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού και διάλεξαν η επιλογή να γίνει από τη βάση, από το λαό δηλαδή και ο λαός επέλεξε Κασσελάκη σε διπλή εκλογή.
Η δημοκρατία όμως στα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχει άλλους κανόνες από αυτές που ισχύουν στα δημοκρατικά πολιτεύματα. Άλλη είναι η δική τους δημοκρατία φαίνεται.
Από την αρχή άρχισαν τον πόλεμο στον νέο αρχηγό. Πιθανός στόχος των αντιδρώντων είναι νομίζω να τον κάνουν να απαυδήσει και να τα παρατήσει και να φύγει. Ζούσε μια ήσυχη ζωή ο άνθρωπος μ’ όλα τα καλά που του έδινε η οικονομική του δυνατότητα να απολαύσει.
Μέχρι σήμερα, ένα χρόνο σχεδόν από την εκλογή του, μένει στη θέση του παρά το συνεχή πόλεμο που αντιμετωπίζει και δηλώνει ότι δε θα τα παρατήσει, θα μείνει μέχρι τέλους!
Μπράβο στο κουράγιο του, λίγοι θα μπορούσαν να αντέξουν τα πάθη του και να μη τα είχαν παρατήσει. Το τελευταίο και πολύ σοβαρό επεισόδιο όπως φαίνεται είναι η σύγκρουση στη σύναξη του Π.Γ. Θέμα τα οικονομικά του κόμματος και η τακτοποίηση μισθολογικών υποχρεώσεων έναντι των δημοσιογράφων της «Αυγής».
Η αιτία της σύγκρουσης όπως την αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι 8 των 87: «Δε νομιμοποιούμε διαδικασίες, συμπεριφορές και αποφάσεις, που ευτελίζουν και εμάς ως πρόσωπα και το κόμμα μας.
Στο μοναδικό θέμα της ημερήσιας συζήτησης που αφορούσε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δε δόθηκε καμία πρόταση του Προέδρου και καμία πρόταση βιωσιμότητας, ενώ συνεχίζεται ακόμη και από τα μέλη της Π.Γ. η απόκρυψη στοιχείων γύρω από τα οικονομικά του κόμματος, παρά την αύξηση των εξόδων τον τελευταίο χρόνο…».
Η απάντηση του προέδρου στρέφει τα πράγματα αλλού «…μιλούν για αποφάσεις που ευτελίζουν το κόμμα και ισχυρίζονται ότι δεν έφερα καμία πρόταση για τα ΜΜΕ. Η αλήθεια είναι ότι για ένα κόμμα που μειώθηκε η χρηματοδότησή του από τα 8 εκατ. ευρώ στα 4,3 εκατ. και στα ΜΜΕ πηγαίνουν τα 4 εκατ., η βιωσιμότητα απαιτεί δύσκολες αποφάσεις.
Επειδή όμως ενδεχομένως να υπήρχε κάποια λύση που δεν είχα σκεφτεί, ζήτησα από τους 8 σε προηγούμενη συνεδρίαση, να φέρουν εναλλακτικό σχέδιο για τα ΜΜΕ. Φυσικά, δεν έφεραν τίποτα.
Αυτό όμως που μπορεί να υπάρξει ως λύση εκτάκτου ανάγκης αυτή τη στιγμή για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι των ΜΜΕ, είναι η συντροφική συνεισφορά. Είπα σήμερα στα μέλη της Π.Γ.: «συνεισφέρετε με το μέγιστο ποσό που μπορείτε, και θα βάλω προσωπικά το διπλάσιο του συνόλου, προκειμένου να πληρωθούν μισθός και επίδομα αδείας».
Στην πρόσκληση αυτή ανταποκρίθηκαν εννέα άτομα συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου. Λύση βέβαια υπάρχει για να λειτουργήσουν αυτά τα μέσα και είναι ο Τραπεζικός Δανεισμός.
Το κόμμα αυτό όμως μέχρι σήμερα απέφευγε τον δανεισμό «Σαν τον διάολο το λιβάνι». Αυτή ήταν πράγματι η ουσιώδης διαφορά από τους μεγάλους πολιτικούς σχηματισμούς της χώρας που είναι χρεωμένοι στις τράπεζες με τεράστια χρηματικά ποσά.
Ο φόβος και το άγχος του εκφράζεται στην πρόταση του «Άρα τι θέλουν; Να σκάσει η οικονομική βόμβα που παρέλαβα στα χέρια μου; Με εργαλειοποίηση εκ μέρους τους των απλήρωτων εργαζόμενων, που δεν τους σώζουμε ενώ τάχα μπορούμε;
Όταν όμως δάνειζα χρήματα για να πληρωθεί το δώρο, ήταν «ντροπή για το κόμμα. Η δεύτερη θρυαλλίδα της έκρηξης που σημειώθηκε στο Π.Γ ήταν η «είσοδος του Προέδρου στην Βουλή μετά την παραίτηση του βουλευτή επικρατείας του κόμματος Όθωνα Ηλιόπουλου».
Η γνώμη των 8 των 87 ήταν αρνητική και την δικαιολογούν ως εξής: «Είναι απαράδεκτο σήμερα στην Π.Γ. εκτός ημερησίας διάταξης, να τίθεται θέμα παραίτησης των εκλεγμένων και των συμμετεχόντων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, ανατροφοδοτώντας αενάως την εσωστρέφεια και την μη παραγωγή πολιτικής.
Ιδιαίτερα όταν υπάρχει λειτουργία φραξιονιστικής λειτουργίας, με πιέσεις σε πλήθος Νομαρχιακών Επιτροπών για πανομοιότυπες αποφάσεις υπέρ της παραίτησης των συμμετεχόντων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.
Η παραίτηση του συντρόφου και διακεκριμένου επιστήμονα Όθωνα Ηλιόπουλου, έγινε για λόγους αλλότριους, από τη μη θεσμική αναφορά του, ότι παραιτείται για να παραδώσει σε πρόσωπο της επιλογής του, ακόμη και αν αυτό είναι το πρόσωπο του Προέδρου».
Η απάντηση του Κασσελάκη στα παραπάνω βάζει το θέμα σε άλλη διάσταση, λέγοντας: «Προσωπικό ενδιαφέρον δεν έχω για το θέμα. Διότι, ενώ αναγνωρίζω ότι σε κάθε κόμμα η είσοδος του προέδρου του στη Βουλή είναι κομβικής σημασίας, δε θέλω να θέσω το «εγώ» μπροστά.
Αλλά ξέρω τι θα έπραττα στη θέση των άλλων επιλαχόντων, όπως και ξέρω ότι δε θα άφηνα την αξιωματική αντιπολίτευση να υποκύψει σε οποιονδήποτε εκβιασμό από κανέναν».
Οι 87 λέγεται ότι εκφράζουν τον Αλέξη Τσίπρα, μέχρι σήμερα ο ίδιος δεν έχει εκδηλώσει καμιά θέση και καλά κάνει. Η εμπλοκή του σ’ αυτήν τη σύγκρουση μόνο κακό θα κάνει στην υστεροφημία του.
Υπάρχει κίνδυνος το κόμμα του να κατρακυλήσει στο 4,6% του παρελθόντος, γιατί να την φορτωθεί αυτός. Τα παραπάνω τα καταγράφω για να δείξω σε τι κατάσταση βρίσκεται η αξιωματική αντιπολίτευση τη στιγμή της διάλυσης που επικρατεί για τη χώρα σε πολλούς τομείς.
Η αντιπολίτευση, ένας ουσιώδης θεσμός για τη λειτουργία της δημοκρατίας μας δεν υπάρχει. Σπουδαίοι τομής της δημόσιας ζωής υπολειτουργούν, όπως η Υγεία που το ΕΣΥ σιγά-σιγά αλλά σταθερά και μεθοδευμένα διαλύεται και δεν υπάρχει συγκροτημένη και σφοδρή αντίδραση για το έγκλημα που συντελείται.
Η ακρίβεια κατατρώει τους ισχνούς μισθούς και τις συντάξεις και δε μιλά κανείς. Η φωτιές καταστρέφουν ότι πράσινο έχει απομείνει από τα προηγούμενα χρόνια και αυτοί «παραμένουν Άδοντες στο δικό τους σκοπό».
Στην εξωτερική μας πολιτική γίναμε του «Κλώτσου και του Μπάτσου» όλων γύρω μας! Κανείς δε μας υπολογίζει σοβαρά! Από την Τουρκία μάλιστα δεχθήκαμε ευχαριστίες για τις υποκλίσεις μας στα επιβαλλόμενα από αυτήν έξω από κάθε έννοια δικαίου.
Κύριοι της αντιπολίτευσης συνέλθετε ασκήσετε με υπευθυνότητα τα καθήκοντά σας, αυτά που σας εμπιστεύτηκαν οι ψηφοφόροι σας. Οι καβγάδες σας κούρασαν, μας κούρασαν όλους.
Η πατρίδα θέλει ανθρώπους να ελέγχουν την κυβέρνηση και δεν υπάρχουν. Οι κανόνες της δημοκρατίας δίνουν λύσεις εμπιστευτείτε τους. Διώξτε ή κρατήστε τον πρόεδρό σας με δημοκρατικές μεθόδους.
Κριτής ο λαός, εμπιστευτείτε τον, αλλιώς κάντε πέρα για να παίξουν τον ρόλο της αντιπολίτευσης άλλοι. Ο κόσμος σας βαρέθηκε! Δε σας αντέχει άλλο καταλάβετε το!
Παναγιώτης Φώτου