Από σήμερα Δευτέρα και ως την προσεχή Κυριακή θα λειτουργεί στο ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης μια διαφορετική έκθεση.
Παραδοσιακών έγχορδων μουσικών οργάνων. Μια έκθεση με τα όργανα που έφτιαξε ο κ. Τριαντάφυλλος Καλογιάννης. Κάτοικος Καβάλας εδώ και λίγο καιρό. Ενδιαφέρον να επισκεφθούν την έκθεση έδειξαν ήδη σχολεία της περιοχής. Θα είναι μια μοναδική εμπειρία. Πασχίζει ο κ. Καλογιάννης να μεταφέρει την τέχνη που κατέχει σε νεότερους. Έτσι ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία κατασκευής με το χέρι αυτών των οργάνων.
Η συνέντευξη
Ερ: Για ποιο λόγο θα είστε στο ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης όλη την ερχόμενη εβδομάδα;
Απ: Παρουσιάζω μια έκθεση λαϊκών παραδοσιακών μουσικών οργάνων. Τα οποία εγώ κατασκεύασα. Δε θέλω να πουλήσω. Ο σκοπός μου είναι να περάσουν αυτά τα μηνύματα στα νέα παιδιά. Να δουν την ελληνική παράδοση. Να δουν πως κατασκευάζονται, να τα δουν, να γνωρίσουν τα όργανα αυτά. Πρέπει να διατηρήσουμε την ελληνική παράδοση.
Ερ: Πόσο συνηθισμένο είναι σήμερα ένας άνθρωπος να φτιάχνει με τα χέρια του έγχορδα μουσικά όργανα; Σκεφτόμαστε ότι κάποια στιγμή και αυτά θα περάσουν (ή μήπως πέρασαν ήδη;) στα βιομηχανικά πρότυπα.
Απ: Λίγοι είναι αυτοί οι οποίοι ασχολούνται με την παράδοση. Κάνουν τα λεγόμενα σκαφτά, χειροποίητα παραδοσιακά όργανα. Το όργανο ήδη έχει περάσει στη βιομηχανία. Η δική μας η γενιά «τελειώνει». Πάση θυσία προσπαθώ να μυήσω αυτήν την τέχνη σε νεότερους και για αυτό θέλω να τη δουν τα νέα παιδιά.
Ερ: Τι έχετε κατασκευάσει; Τι θα μας παρουσιάσετε στην έκθεση; Πόσα όργανα και τι όργανα;
Απ: Τα όργανα που θα παρουσιάσω είναι το σαντούρι, ο μπαγλαμάς, το μπουζούκι το μεγάλο. Τα κομμάτια που θα παρουσιάσω είναι γύρω στα 30. Όλα είναι χειροποίητα.
Ερ: Πόσο χρόνος σας παίρνει για να κατασκευάσετε ένα όργανο;
Απ: Συνήθως όταν αρχίζεις να κάνεις όργανα κόβεις καλούπια για δυο-τρία μαζί. Προχωράς το ένα και πρέπει να περάσει λίγος χρόνος για να ξεκινήσεις το άλλο. Τα κατάλληλα ξύλα τα οποία χρησιμοποιούμε είναι περιορισμένα. Είναι η καρυδιά, είναι η ακακία, το σανδαλόξυλο, είναι η μουριά και η δαμασκηνιά. Αυτά είναι τα κυριότερα ξύλα τα οποία πρέπει να είναι πολύ ξερά. Να έχουν μια σχετική υγρασία αλλά σπανίζουνε τα ξύλα. Πρέπει να τα «παντρέψεις» και που να τα βρεις….
Ερ: Μιλήστε μας λίγο για το βιογραφικό σας; Πείτε μας δυο λόγια για σας;
Απ: Εγώ γεννήθηκα στο Νικηφόρο Δράμας. Έφυγα μικρός σε ηλικία για τη Θεσσαλονίκη. Εκεί είχα ένα εργοστάσιο που έβγαζα έπιπλα ενώ παράλληλα είχα σπουδάσει και στη διακοσμητική. Εδώ και ένα χρόνο μετακόμισα στη Καβάλα, γιατί τα παιδιά μου είναι εδώ.
Ερ: Αυτά τα όργανα τα πουλάτε;
Απ: Αυτά τα όργανα δεν τα πουλάω. Είναι στη συλλογή μου. Δε θέλω να πουλήσω στην έκθεση. Θέλω να τα δείξω.
Ερ: Πόσα τέτοια όργανα έχετε στη συλλογή σας;
Απ: Στο σπίτι μου αυτή τη στιγμή έχω γύρω στα 30 κομμάτια. Αυτά θα τα βάλω στην έκθεση. Το εργαστήρι μου είναι στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Εκεί είναι το σπίτι μου. Παράλληλα όταν έχω ευκαιρία πηγαίνω εκεί, αρχίζω να φτιάχνω και τα φέρνω εδώ για να τελειώσω. Δεν κάθομαι. Η απραξία δεν μου αρέσει καθόλου.
Ερ: Η έκθεση δε θα είναι μόνο έκθεση, θα πείτε και κάποια μυστικά της διαδικασίας.
Απ: Τα μυστικά αν ενδιαφέρονται τα παιδιά και έχουν διάφορες απορίες και ερωτήσεις, φυσικά θα τις απαντήσω. Ότι θέλουν θα τους τα πω. Θέλω να μεταδώσω την τέχνη. Περισσότερο για να τους ελκύσω στη δουλειά, να τους τραβήξω στην παράδοση.