ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο ΤΑΡΜέγας Χορηγός του διεθνούς Φεστιβάλ Πολιτισμού της Καβάλας Cosmopolis “TheReunion”
Καβάλα, Ελλάδα.Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου(TAPAG) ήταν ο μέγας χορηγός του έθνικ Φεστιβάλ μουσικής, χορού και πολιτισμού Cosmopolis “TheReunion” που διεξήχθη στην παλιά πόλη της Καβάλας (χερσόνησος Παναγίας) από τις 21 έως τις 24 Ιουλίου 2016. Το Cosmopolisδιοργάνωσε ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση της πόλης «Δημωφέλεια», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, εκατοντάδες επισκέπτες απόλαυσαν Cosmoσυναυλίες, Cosmoχορούς, Cosmoγεύσεις, Cosmoσινεμά και το StreetBazaar. Ειδικά για τα παιδιά διοργανώθηκαν εκδηλώσεις στο πλαίσιο της ενότητας ΠαιδοCosmopolis, φέτος με τη συμμετοχή και του TAP. Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου χορηγεί το πρόγραμμα Σεμιναρίων Κυκλοφοριακής Αγωγής που οργανώνει και υλοποιεί στις περιφέρειες Βορείου Ελλάδας το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών που ανήκει στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Στο Cosmopolis, στις 23 Ιουλίου, ο ΤΑΡ σε συνεργασία με το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ παρουσίασε στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας το θεατρικό διαδραστικό παιχνίδι «Φως φανάρι», για την κυκλοφοριακή αγωγή και την ασφάλεια στους δρόμους.
Το Φεστιβάλ Πολιτισμού της Καβάλας Cosmopolisεπέστρεψεφέτος έπειτα από 7 χρόνια αποχής για να αποτελέσει εκ νέου σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Από το 2000 που διοργανώθηκε για πρώτη φορά, το Cosmopolis στοχεύει στη γνωριμία μεταξύ πολιτισμών και τη συναδέλφωση των λαών φιλοξενώντας χορευτικά συγκροτήματα, μουσικούς, γεύσεις και είδη λαϊκής τέχνης από όλον τον κόσμο, ενώ κάθε χρονιά τιμά και αναδεικνύει μία περιοχή της Ελλάδας. Φέτος,συμμετείχαν αποστολές από 6 χώρες (Ιταλία, Ρωσία, Σερβία, Ταϊβάν, Τουρκία, Χιλή) και από την Ελλάδα τιμήθηκε η Τρίπολη.
Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)
Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα ShahDenizIIτου Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό TransAnatolianPipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.
Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας, σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.
Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα ακολουθήσουν γύρω στις αρχές του 2020.
Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).