Εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχής έπεσαν στο σύνολο της περιοχής μας κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας «GENESIS» σε λιγότερο από 36 ώρες (μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου έπεσε η συντριπτική πλειοψηφία των χιλιοστών).
Σε όλες τις περιοχές του νομού μας το συνολικό ύψος βροχής που σημειώθηκε είναι τουλάχιστον το 10% του μέσου ετήσιου ύψους βροχής που πέφτει στην εκάστοτε περιοχή. Η υετική κατανομή επιβεβαιώνει πλήρως την προγνωστικά αναμενόμενη κατανομή των φαινομένων αφού όπως είχαμε τονίσει η 1η φάση της κακοκαιρίας μεσημέρι-απόγευμα Παρασκευής θα έχει έμφαση σε περιοχές της Θάσου, σε περιοχές κοντά στον Στρυμωνικό Κόλπο, στην ευρύτερη περιοχή κοντά στην ανατολική πλευρά του Παγγαίου (Παλαιοχώρι, Νικήσιανη και η γύρω περιοχή) και τοπικά στην υπόλοιπη παράκτια ζώνη.
Έτσι και έγινε αφού τα μεγαλύτερα ύψη βροχής παρατηρούνται στο Οφρύνιο (κοντά στον Στρυμωνικό), στον Λιμένα (Θάσος), στον Παλαιοχώρι και στην Νικήσιανη (ανατολική μεριά Παγγαίου) και στην Καβάλα (τοπικά στην παράκτια ζώνη). Αντίθετα, όλοι οι υπόλοιποι σταθμοί κατέγραψαν μικρότερα ύψη βροχής.
Σχετικά με την 2η φάση της κακοκαιρίας την νυχτερινή προς το πρωί του Σαββάτου αναμέναμε σαν γενικό μοτίβο στην πρόγνωση μας τα φαινόμενα να έχουν έμφαση στα νοτιότερα τμήματα κάτι που επιβεβαιώνεται από τις καταγραφές των σταθμών (υετός Σαββάτου) αφού τα περισσότερα χιλιοστά εντοπίζονται στην Καβάλα, στον Λιμένα, στο Αεροδρόμιο ενώ αυτά μειώνονται όσο κινούμαστε βορειότερα (Προσφυγικά>Ελευθερούπολη>Παλαιοχώρι>Άγιος Χριστόφορος).
Το μοτίβο αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από το Οφρύνιο αφού όπως μπορείτε να δείτε στην ανάλυση της νυχτερινής φάσης εδώ (https://bit.ly/3aRLKrp) οι ζώνες σύγκλισης στο Βόρειο Αιγαίο βρίσκονταν σε θαλάσσια περιοχή αρκετά ανατολικότερα από την περιοχή με αποτέλεσμα να μείνει ανεπηρέαστη από τις δέσμες ισχυρών φαινομένων.
Οι καταγραφές που ξεχωρίζουμε είναι αυτής του Οφρυνίου και των 137,2mm (137,2 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο) σε μία μέρα περίπου το 20% του μέσου ετήσιου υετού στην περιοχή, ενώ από τα 137,2mm περίπου τα 100mm πέσαν σε περίπου 2 ώρες!
Την εξήγηση αυτής της εντυπωσιακής καταγραφής και τους λόγους που τονίζαμε στις προγνώσεις μας την περιοχή αυτή μπορείτε να την διαβάσετε εδώ -> https://bit.ly/3Hioy1r Το συνολικό ύψος υετού της κακοκαιρίας έφτασε τα 151,2mm.
Επίσης εξαιρετικά εντυπωσιακή είναι η καταγραφή στην πόλη της Καβάλας αφού σε πρώτη φάση απόγευμα Παρασκευής εκδηλώθηκε η πιο υετοφόρα καταιγίδα που έχει καταγραφεί ποτέ στην πόλη μας με 70mm σε 1 ώρα και 20 λεπτά (19:00-20:20 διαβάστε την εξήγηση εδώ -> https://bit.ly/3xKn3Gn) ενώ στην συνέχεια μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και μέχρι νωρίς το πρωί του Σαββάτου πέσαν ακόμα 69mm βροχής.
Συνεπώς σε λιγότερο από 12 ώρες μετρήθηκαν στην πόλη μας περίπου 140mm υετού που αντιστοιχεί στο 22% περίπου της μέσης ετήσιας ποσότητας υετού που πέφτει στην πόλη μας σε 1 χρόνο βάση του κλιματικού αρχείου της πόλης μας.
Τέλος, όπως έχουμε εξηγήσει πολλές φορές η αιτία της έμφασης των φαινομένων στην πρώτη φάση της κακοκαιρίας (μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής) στην ανατολική πλευρά του Παγγαίου οφείλεται στους ανατολικούς ανέμους στους οποίους το συγκεκριμένο τμήμα του βουνού είναι προσήνεμο. Όλα τα παραπάνω μας δείχνουν ότι αδιαμφισβήτητα στην περιοχή μας εκδηλωθήκαν ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ωστόσο να τονίσουμε ότι είναι αντιεπιστημονική η σύνδεση ενός ακραίου καιρικού φαινομένου με την κλιματική αλλαγή χωρίς την πραγματοποίηση κατάλληλης επιστημονικής έρευνας, αλλά πλέον η πλειοψηφία των ερευνών καταλήγουν στο ότι η κλιματική αλλαγή οδηγεί και θα οδηγήσει σε αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων καιρικών συνθηκών.
Ως εκ τούτου δεν μπορεί η κλιματική αλλαγή να χρησιμοποιείται ως «άλλοθι» για την δημιουργία προβλημάτων άλλα αντιθέτως πρέπει να υπάρξει ουσιαστική μέριμνα και ενίσχυση της επιστημονικής ερευνάς για καλύτερη κατανόηση της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής σε μία περιοχή.