Dark Mode Light Mode
ΕΟΔΥ: 63 νέα κρούσματα στο Ν. Καβάλας
Ο θαλάσσιος τουρισμός στο επίκεντρο της 1ης Διαπεριφερειακής Ημερίδας Τουρισμού με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια ΑΜΘ
Οι τοπικοί Σύλλογοι στο πλευρό των άπορων οικογενειών της ΠΕ Καβάλας (φωτογραφίες)

Ο θαλάσσιος τουρισμός στο επίκεντρο της 1ης Διαπεριφερειακής Ημερίδας Τουρισμού με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια ΑΜΘ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Απριλίου η 1η Διαπεριφερειακή Ημερίδα Τουρισμού που συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού και τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με θέμα «Θαλάσσιος τουρισμός: Κρουαζιέρα – Γιώτινγκ – Κατάδυση».

Στην Ημερίδα συμμετείχαν ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης και η Υφυπουργός Τουρισμού κυρία Σοφία Ζαχαράκη, οι Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αλέξανδρος Θάνος, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γιάννης Μπουτίνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΠΑΜΘ κ. Θανάσης Τσώνης, εκπρόσωποι άλλων Περιφερειών, στελέχη του Υπουργείου, Δήμαρχοι αλλά και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον θαλάσσιο τουρισμό.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μέτιος ανέφερε ότι ένας βασικός στόχος της Διοίκησής του στον τουρισμό είναι να μπει η Περιφέρεια ΑΜΘ στο χάρτη του θαλάσσιου τουρισμού.

Για να γίνει αυτό, τόνισε, πρέπει να αλλάξει η εικόνα που θέλει την ΑΜΘ να αποτελεί μόνο χερσαίο πέρασμα στον άξονα Ανατολής-Δύσης και να καλλιεργηθεί εξίσου η εικόνα της ΑΜΘ ως τόπου συνάντησης χερσαίων και θαλάσσιων δρόμων.

Ανέφερε μάλιστα παραδείγματα πόλεων της ΑΜΘ από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, όπως η Νεάπολη (η σημερινή Καβάλα), τα Άβδηρα, η Μαρώνεια, η Ζώνη, η Αλεξανδρούπολη, που αναπτύχθηκαν ακριβώς επειδή επένδυσαν ταυτόχρονα στην ενδοχώρα και στη θάλασσα.

Το εκτεταμένο παραλιακό μέτωπο της Περιφέρειας, που μπορεί να προσελκύσει τόσο οικογενειακό όσο και καταδυτικό τουρισμό, τα δύο νησιά, η Θάσος και η Σαμοθράκη, τα δύο εθνικά πάρκα κατά μήκος της παραλιακής ζώνης, από το Δέλτα του Νέστου, τις λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα, με το ενδιάμεσο σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών, μέχρι το δέλτα του Έβρου, τα δύο μεγάλα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, μαζί με τα μικρότερα που μπορούν να αναβαθμιστούν, και η μικρή απόσταση της Περιφέρειας από τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες, είναι, κατά τον κ. Μέτιο, σημαντικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους και η εκπόνηση Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων για την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων στην παραλιακή ζώνη, ανέφερε, είναι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο κ. Τσώνης, πήρε το λόγο στην ενότητα που αφορούσε στο γιώτινγκ. Αφού έκανε μια γενική παρουσίαση των πλεονεκτημάτων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως τουριστικού προορισμού, επεσήμανε τα προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη γιώτινγκ στην Ελλάδα και τόνισε τη σημασία που έχει η δημιουργία ενός ενιαίου τουριστικού προϊόντος.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι η ενοποίηση του παράκτιου μετώπου, η δημιουργία μιας θαλάσσιας συνένωσης, μπορεί να γίνει μέσω της καθιέρωσης παράκτιων δρομολογίων με επαγγελματικά πλοιάρια και ημερόπλοια, τα οποία θα συνδέουν μεταξύ τους τις τουριστικές συμβαλλόμενες επιχειρήσεις.

Σε αυτό μπορεί να προστεθεί η πραγματοποίηση καθημερινών σύντομων προκαθορισμένων δρομολογίων από Λιμένα σε Λιμένα, από γειτονικό Καταφύγιο/Αγκυροβόλιο σε Καταφύγιο/Αγκυροβόλιο, επιβιβάζοντας και αποβιβάζοντας επισκέπτες.

Οι Διαπεριφερειακές Ημερίδες είναι μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού στο πλαίσιο λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού. Στόχος τους είναι να προωθήσουν τη διαπεριφερειακή συνεργασία στον τομέα του τουρισμού.

Από το Γραφείο Ενημέρωσης Περιφερειάρχη

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

ΕΟΔΥ: 63 νέα κρούσματα στο Ν. Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Οι τοπικοί Σύλλογοι στο πλευρό των άπορων οικογενειών της ΠΕ Καβάλας (φωτογραφίες)