Dark Mode Light Mode

Ο τηλεγραφητής: Γράφει ο Παναγιώτης Φώτου

Τον Λάκη τον γνώρισα στις μεγάλες του δόξες. Ήταν τότε που εργαζόμουν στα δεκατέσσερά μου σαν μπουφετζής στο Κέντρο Μιχάλης. Έρχονταν μόνος ή με παρέες και ήταν ο γαλαντόμος της συντροφιάς. Αυτός πλήρωνε πάντα τον λογαριασμό και οι σερβιτόροι μάλωναν μεταξύ τους ποίος θα τον εξυπηρετήσει.

Το πουρμπουάρ του ηγεμονικό που όλοι προσπαθούσαν να το απολαύσουν. Όταν έρχονταν μόνος, προτιμούσε τον μπουφέ και τον εξυπηρετούσα στις εξτρέμ προτιμήσεις του που του κόστιζαν πανάκριβα! Δεν τον ένοιαζε όμως, φαίνονταν ότι διέθετε πολύ χρήμα.

Το ντύσιμο του εξαιρετικό φτιαγμένο από πανάκριβα κασμίρια και ραμμένο από επιδέξια χέρια γιατί όσο και να έψαχνες δεν θα εύρισκες το παραμικρό κουσούρι σ’ αυτό. Δεν του έλειπε ποτέ από το λαιμό το  ανάλογο με το ντύσιμο μεταξωτό φουλάρι και από το πέτο του σακακιού του η γαρδένια.

Το κύριο προσόν του ήταν ότι ήταν καλός Τηλεγραφητής, δηλαδή χειριστής συσκευής του Μορς και είχε τη δυνατότητα να στέλνει και να λαμβάνει εκατόν ογδόντα χαρακτήρες το λεπτό. Θα πρέπει να σκεφτεί ο αναγνώστης αυτού του κειμένου ότι βρισκόμαστε στην εποχή που στις τηλεπικοινωνίες το τηλέτυπο υπάρχει αλλά δεν μπήκε ακόμη δυναμικά στην εκμετάλλευση στη χώρα μας και η τηλεφωνεία, ιδίως η υπεραστική είναι χειροκίνητη και χρονοβόρα.

Με το σύστημα του Μορς διακινούνται οι πληροφορίες και οι καλοί χειριστές είναι σπάνιοι και περιζήτητοι την εποχή αυτή. Τα σήματα του Μορς που ο Λάκης τα μετέτρεπε σε κείμενο το αυτί ενός κοινού ανθρώπου θα τα αντιλαμβάνονταν σαν ένα διαρκή συριγμό με ενοχλητικά σκαμπανεβάσματα στην ένταση.

Ο Λάκης ήταν ένας από τους άριστους χειριστές και από το προσόν του αυτό αντλούσε την οικονομική του ευμάρεια και την κοινωνική του αποδοχή. Δε γνωρίζω αν οι πληροφορίες, που πρώτος γνώστης τους ήταν ο Λάκης διανέμονταν στους ενδιαφερομένους σύμφωνα με τους κανόνες της ηθικής και του Νόμου, το βέβαιο είναι ότι το περιεχόμενο τους περιείχε υψηλά οικονομικά οφέλη για αυτόν που πρώτος θα τις γνώριζε  και θα τις αξιοποιούσε.

Για παράδειγμα αναφέρουν κάποιοι τους καταλόγους των κληρώσεων των Λαχείων, τις τιμές διακύμανσης των διάφορων εμπορικών προϊόντων που παράγονταν στην περιοχή εκείνη όπως ο καπνός. Την εκτίμηση από τους συναδέλφους του και το μεγαλείο του Λάκη το θαύμασα σ’ έναν καλοκαιρινό χορό του ΟΤΕ το 1955 αν θυμάμαι καλά.

Ήταν οργανωτής ο Λάκης. Ο ΟΤΕ τότε ήταν μια δυναμική επιχείρηση με ιδιόμορφο Νομικό καθεστώς Ανώνυμης Εταιρείας με μια μετοχή όμως που άνηκε στο Κράτος. Δεν είχε πολύ καιρό που πήρε τα δύο από τα τρία κρατικά ΤΤΤ και σε ελάχιστο χρόνο άρχισε να αναπτύσσεται δυναμικά τόσο που ξάφνιασε πολλούς.

Οι αμοιβές των υπαλλήλων του ήταν προνομιακές και τα κοινωνικά γεγονότα που οργανώνονταν από τους υπαλλήλους προσέλκυαν την κοινωνική αφρόκρεμα της εποχής. Στη συγκεκριμένη χοροεσπερίδα  υπήρξαν πολλά πρωτότυπα γεγονότα και είχε κληθεί ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της εποχής εκείνης ο Σώτος Παναγόπουλος με αμοιβή μόνο για την ημέρα εκείνη ηγεμονική που δεν μπορούσα να την φαντασθώ!

Βεβαία και η δυνατότητα για να συμμετάσχει κάποιος στη διασκέδαση αυτή θα έπρεπε να καταβάλλει ένα υψηλό αντίτιμο που ξεπερνούσε το εβδομαδιάτικο ενός καλού τεχνίτη. Το ιδιαίτερο στοιχείο στην εκδήλωση ήταν ότι σε κάθε τραπέζι είχε εγκατασταθεί μια τηλεφωνική συσκευή, από εκείνες τις πρώτες τις σιδερένιες συσκευές της Siemens, οι οποίες είχαν συνδεθεί σ’ ένα μεταλλάκτη που είχε τοποθετηθεί  στο μαρκαδόρο και έπαιρνε τις παραγγελίες τηλεφωνικώς.

Το σύστημα στην αρχή δούλεψε καλά αλλά στη διάρκεια δημιουργήθηκαν προβλήματα και γυρίσαμε στα πατροπαράδοτα. Τον Λάκη τον συνάντησα στον τελευταίο του χρόνο στον Οργανισμό λίγο πριν πάρει την σύνταξή του.

Την απομείωση του όμως την είχε φέρει πιο μπροστά η νέα τεχνολογία της εποχής και το τηλέτυπο αντικατέστησε το Μορς και έθεσε και τον Λάκη στα αζήτητα. Όσο καιρό παρέμεινε στην υπηρεσία δίχως έργο  και απόβλητος από την ενεργό δράση, το ψυχολογικό του πρόβλημα εμφανές.

Είχε όμως την συμπαράσταση των συναδέλφων του και τον απέραντο σεβασμό μέχρι το τέλος. Δυστυχώς τα νέα πράγματα που φέρνει η τεχνολογία δημιουργούν και τέτοιες καταστάσεις πολλές φορές δραματικές.

Παναγιώτης Φώτου

Προηγούμενο άρθρο

Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ Καβάλας για τους αστυνομικούς που παραμένουν σε απόσπαση

Επόμενο άρθρο

Θερινά σχολεία στο ΔΠΘ Καβάλας: Άρχισε το πρώτο, από τη Δευτέρα το δεύτερο