Dark Mode Light Mode

Ο τουρισμός κρουαζιέρας ως μια νέα ευκαιρία ανάδειξης της Καβάλας

Κείμενο του Παναγιώτη Μαμτσαδέλη


Αν και η Καβάλα ήταν κατεξοχήν τουριστικός προορισμός, δεν ήμασταν συνηθισμένοι στις εικόνες που αντικρίζουμε τα τελευταία χρόνια στο επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος», με τα κρουαζιερόπλοια να συρρέουν κατά δεκάδες τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο τουρισμός κρουαζιέρας ανθεί τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Καβάλα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, το 2019 επισκέφθηκαν την Καβάλα 7 κρουαζιερόπλοια, μεσολάβησαν τα χρόνια της πανδημίας Covid-19, δηλαδή τα έτη 2020 και 2021, με 1 και 3 κρουαζιερόπλοια, αντίστοιχα, για να εκτοξευθούν στα 35 κρουαζιερόπλοια το 2022, αριθμός που θα ξεπεραστεί το τρέχον έτος.

Για το 2022, όπου υπάρχει πλήρης εικόνα, η Καβάλα με 35 κρουαζιερόπλοια βρέθηκε στην 19η θέση μεταξύ των 40 ελληνικών πόλεων και νησιών που υποδέχτηκαν κρουαζιερόπλοια στα λιμάνια τους, με συνολικά 13. 315 επισκέπτες-επιβάτες.

Φυσικά και υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω αύξησης αυτών των αριθμών και είμαι βέβαιος πως αυτό θα συμβεί, όσο θα συνεχίζετε η αγαστή συνεργασία μεταξύ του Δήμου Καβάλας, του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας, του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας.

Εξίσου σημαντικό θέμα, όμως, είναι και το πως θα γίνει ο βέλτιστος προγραμματισμός, ώστε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται την πόλη μας ως επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων.

Ήδη έχουν τεθεί οι βάσεις και προς αυτή την κατεύθυνση με τον σχεδιασμό και την πρόταση διαδρομών προς τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων, ώστε οι τελευταίοι να επισκέπτονται όσο το δυνατόν περισσότερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης μας και φυσικά και τα εμπορικά καταστήματα και τις επιχειρήσεις εστίασης.

Χρήσιμο εργαλείο αποτελεί και το visitkavala.gr, ένας πλήρης διαδικτυακός ιστότοπος, ο οποίος σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη Δημωφέλεια επί Δημαρχίας Θεόδωρου Μουριάδη και αποτελεί την ψηφιακή ταυτότητα της πόλης μας, παρέχοντας τις αναγκαίες πληροφορίες σε κάθε επισκέπτη. Η Ιστορία της πόλης μας, τα αξιοθέατά της, οι παραλίες, τα μέρη για διαμονή και διασκέδαση και πολλά άλλα είναι όλα συγκεντρωμένα σε έναν πλήρη ψηφιακό οδηγό.

Ωστόσο, πέραν του αδιαμφισβήτητα χρήσιμου, ψηφιακού οδηγού, θα μπορούσε να διανεμηθεί στους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων και ένα περιοδικό, ένας έντυπος συνοπτικός οδηγός, με διαφημίσεις των εμπορικών καταστημάτων και των επιχειρήσεων εστίασης και φυσικά με πληροφορίες για τα αξιοθέατα τις ομορφιές της Καβάλας. Όσο εξοικειωμένοι και αν είναι πλέον όλοι με την τεχνολογία, η έντυπη πληροφόρηση παραμένει εξαιρετικά ευχερής και αποτελεσματική.

Ο Δήμος Καβάλας επί δημαρχίας Θεόδωρου Μουριάδη, όπως και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό κρουαζιέρας, ως έναν ακόμη τρόπο προσέλκυσης τουριστών και τα αποτελέσματα αυτής της κοινής προσπάθειας, είναι πέραν του δέοντος ικανοποιητικά αλλά και ένα δείγμα πως με την συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε πολλά για την πόλη μας.

Παναγιώτης Σ. Μαμτσαδέλης

Δικηγόρος

Υπ. Δημοτικός σύμβουλος Καβάλας με τον συνδυασμό “Σύγχρονος Δήμος” του Θεόδωρου Μουριάδη

Προηγούμενο άρθρο

Στη Λαϊκή των Κρηνίδων ο Γιάννης Εριφυλλίδης (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Η Ομοσπονδία στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας