Dark Mode Light Mode
Αρχίζουν οι εργασίες στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης
Ο βιολόγος Γιώργος Καραμάνης περιγράφει και σχολιάζει το διαφορετικό 4ο κύμα της πανδημίας
ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

Ο βιολόγος Γιώργος Καραμάνης περιγράφει και σχολιάζει το διαφορετικό 4ο κύμα της πανδημίας

Η συζήτηση με τον Γιώργο Καραμάνη είναι πάντα ενδιαφέρουσα. Ειδικά όταν θέμα έχει τα όσα συμβαίνουν αυτήν την περίοδο στο Νομό Καβάλας κι έχουν σχέση με τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού.

Ο κ. Καραμάνης είναι βιολόγος και προϊστάμενος του Βιοχημικού Τμήματος Μοριακής Βιολογίας του Νοσοκομείου. Επικεφαλής του εργαστηρίου που κάνει καθημερινά τα PCR τεστ.

Η συνέντευξη

Ερ: Θέλουμε να μας περιγράψετε τη δύσκολη κατάσταση. Χθες (προχθές) είχαμε και αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στο νομό μας.

Απ: Είχαμε και εμείς ρεκόρ χθες (προχθές) αφού κάναμε πάνω από 130 μοριακά τεστ στο εργαστήριο του Νοσοκομείου. Από τα οποία γύρω στα 30 δείγματα ήταν θετικά για πρώτη φορά. Καινούρια θετικά δηλαδή. Είναι μια τάση η οποία καταγράφεται μετά το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Να έχουμε συνεχώς αυξανόμενα περισσότερα δείγματα για μοριακό έλεγχο. Τα θετικά κυμαίνονται στο επίπεδο του 20-30% ημερησίως. Αντίστοιχα πράγματα συμβαίνουν και στα ράπιντ τεστ. Είναι περισσότερα και πιο γρήγορα αλλά και αυτά έχουν αντίστοιχο δείκτη θετικότητας.

Ερ: Αυτοί οι άνθρωποι, που έρχονται όλο και περισσότεροι κάθε μέρα στο Νοσοκομείο για τεστ, σημαίνει ότι έχουν κάποια συμπτώματα ή ότι φοβούνται;

Απ: Ο κύριος όγκος έρχεται σε μας κυρίως από το τμήμα των επειγόντων περιστατικών. Οι άνθρωποι εμφανίζουν κάποια συμπτώματα ή έχουν έρθει σε επαφή με κάποια επιβεβαιωμένα κρούσματα, με κρούσματα τα οποία έχουν διαγνωσθεί εργαστηριακά. Σαφώς κάποιοι νοσούνε και κάποιοι από αυτούς χρειάζονται και νοσηλεία. Περίπου 40 άτομα νοσηλεύονται στην κορωνοκλινική του Νοσοκομείου. Υπάρχουν και διασωληνωμένοι. Είναι μια εικόνα του επόμενου κύματος, του τέταρτου κύματος, αυτή τη στιγμή. Κάτι που δεν το είχαμε τον Ιούνιο. Να φανταστείτε ότι όλο τον Ιούνιο κάναμε 1.200 τεστ στο εργαστήριο από τα οποία γύρω στα 60 ήταν θετικά. Ενώ μέχρι τις 24 Αυγούστου έχουμε κάνει 1.700 δείγματα και γύρω στα 420 έχουν θετικά αποτελέσματα. Μιλάμε για μοριακά τεστ.

Ερ: Έχετε τη δυνατότητα να ρωτάτε όλους αυτούς αν είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι; Ξέρετε να μας πείτε κάποια στοιχεία;

Απ: Δεν το έχουμε αυτό το στοιχείο. Πάντως υπάρχουν και εμβολιασμένοι σαφώς μέσα σε αυτά τα θετικά κρούσματα. Δεν υπάρχουν όμως εμβολιασμένοι νοσηλευόμενοι στην κλινική. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Από μόνο του έχει μεγάλη σημασία.

Ερ: Αυτή η εικόνα που μας περιγράφετε σας θυμίζει τον Απρίλιο του 2021; Το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2020; Ποιο από τα δύο προηγούμενα κύματα;

Απ: Είναι και αυτό κάτι διαφορετικό. Μπορούμε να το δούμε και από την κεντρική σκηνή, γενικά στην Ελλάδα. Το Νοέμβριο είχαμε ένα αριθμό κρουσμάτων γύρω στα 3.000 ημερησίως. Επίσης είχαμε ένα μεγάλο αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων ενώ κάτι τέτοιο δεν το βλέπουμε αυτή τη στιγμή. Είναι σαφώς μικρότερος ο αριθμός των διασωληνωμένων και σαφώς μικρότερος ο αριθμός των θανάτων σε σχέση με τον ίδιο αριθμό ημερησίων κρουσμάτων που βλέπουμε καθημερινά. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στο δικό μας Νοσοκομείο, στη δικιά μας περιοχή. Δεν έχουμε τις αντίστοιχες νοσηλείες με τον αριθμό των θετικών κρουσμάτων. Αν θυμάστε το Νοέμβριο είχαμε τρεις ορόφους κορωνοκλινικές. Σήμερα είναι ανοιχτή η μια ενώ σε ετοιμότητα είναι η δεύτερη. Είχαμε σαφώς πολλούς περισσότερους θανάτους ενώ τώρα δεν έχουμε. Κάτι σημαίνει αυτό για την πορεία της νόσου. Τα εμβόλια έχουνε κάνει σημαντική δουλειά όπως επίσης η μικρή ανοσία η οποία σιγά-σιγά χτίζεται.

Ερ: Έχοντας τώρα στο μυαλό σας, το Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2020 και την Άνοιξη του 2021, πότε λέτε ότι αυτή η κατάσταση θα εκτονωθεί; Πότε λέτε ότι θα κλείσει αυτός ο κύκλος;

Απ: Ο κύκλος αυτός, το νέο κύμα, φαίνετε πως ξεκίνησε σχετικά νωρίς. Περιμέναμε να γίνει κάτι αντίστοιχο το επερχόμενο χειμώνα, όταν ο κόσμος θα συχνάζει σε κλειστούς χώρους και θα συνωστίζεται περισσότερο. Αυτό που γίνεται τώρα οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση των μέτρων που είχαμε στις αρχές του καλοκαιριού. Δίνει αυτό τον αριθμό των κρουσμάτων, δίνει αυτό τον αριθμό των νοσηλειών αλλά δεν δίνει τον αριθμό σοβαρών νοσηλειών και σε μεγάλο αριθμό θανάτων. Αυτό λογικά θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Ειδικά όσο πηγαίνουμε προς τον χειμώνα περιμένουμε όντως να έχουμε μεγαλύτερο αριθμό θετικών κρουσμάτων. Όσο ο κόσμος θα πηγαίνει σε κλειστούς χώρους και θα ψυχραίνει ο καιρός. Αυτά τα στοιχεία που έχουμε πει, είναι ενθαρρυντικά όσον αφορά το εμβόλιο και τη συνεχώς αυξανόμενη ανοσία που υπάρχει στον πληθυσμό.

Ερ: Πρέπει να συνηθίσουμε τα νούμερα του Αυγούστου και να περιμένουμε την ίδια κατάσταση το Σεπτέμβριο;

Απ: Αν δεν αλλάξει κάτι στα μέτρα, αν δηλαδή δε γίνουν πιο αυστηρά. Είναι λογικό τουλάχιστον όσον αφορά το θέμα των θετικών κρουσμάτων. Με δεδομένο δηλαδή ότι η μετάλλαξη Δέλτα αυτή τη στιγμή δίνει πολύ μεγάλο πλεονέκτημα διασποράς του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να διασπείρεται ακόμη και σε ποσοστό 100% σε μερικές περιοχές σε σχέση με το αρχικό που είχε εμφανιστεί. Στέλνουμε και εμείς θετικά δείγματα στο Πανεπιστήμιο για γονιδιακή ανάλυση και τα περισσότερα αφορούν τη μετάλλαξη Δέλτα. Αν μη τι άλλο ωστόσο έχουμε το εμβόλιο το οποίο σαφώς προσφέρει πλεονέκτημα όσον αφορά στο θέμα της βαριάς νόσησης. Όσον αφορά την παραλλαγή Δέλτα, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι οι εμβολιασμένοι δε θα νοσήσουν και δε θα διασπείρουν. Υπάρχουν και τέτοια περιστατικά με πλήρως εμβολιασμένα άτομα να μεταδίδουν αλλά να μη νοσούν. Αυτό είναι κάτι το οποίο εξετάζεται αυτή τη στιγμή. Θα μπει και η χώρα μας στην τακτική μέτρηση αντισωμάτων έτσι ώστε να δούμε το ιικό μέγεθος, δηλαδή ποιοι από τους συμπολίτες μας έχουν αντισώματα, σε ποιο επίπεδο και ποια προστασία τους προσφέρει αντίστοιχα. Κάποτε κάναμε και εμείς τα αντισώματα, τώρα οι εξετάσεις αυτές γίνονται μόνο σε αυτούς που πρόκειται να αιμοδοτήσουνε. Είναι ένα δέλεαρ και αυτό. Όσον αφορά τις πρώτες μετρήσεις αντισωμάτων που είχαμε κάνει για τους εμβολιασμένους, το σύνολο των εμβολιασμένων είχαν δείξει ικανό αριθμό αντισωμάτων.

Ερ: Πως γίνεται να καταγράφονται 128 κρούσματα στο χερσαίο τμήμα του νομού και 0 στη Θάσο; Πως εξηγείται αυτό;

Απ: Δε ξέρω ακριβώς αν τα δείγματα από τη Θάσο τα μεταφέρουν στην Καβάλα. Είναι κυρίως θέμα του ΕΟΔΥ. Αν δηλαδή αυτά τα θετικά δείγματα γράφονται στην Καβάλα. Δεν μπορώ να ξέρω ποιος ακριβώς παίρνει δείγματα στη Θάσο. Όπως καταλαβαίνετε τα 128 κρούσματα δεν είναι του Νοσοκομείου. Εμείς αναφέρουμε τα θετικά κρούσματα που έχουμε, αλλά περιλαμβάνονται και τα κρούσματα από τις καθημερινές μετρήσεις που κάνει ο ΕΟΔΥ σε διάφορα σημεία του νομού μας. Υπάρχουν ιδιώτες γιατροί που και αυτοί κάνουν τεστ. Έτσι μαζεύεται όλος αυτός ο αριθμός των 128 που αφορά τα κρούσματα της Δευτέρας, τα οποία ανακοινώθηκαν την Τρίτη.

Προηγούμενο άρθρο

Αρχίζουν οι εργασίες στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης

Επόμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021