Θησαυροί από το Ικόνιο και τη Σίλλη
Φωτογραφική Έκθεση
15.10.2024 έως 21.10.2024
Στον κήπο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών
Έναν αιώνα μετά την Ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο ξεριζωμός του μικρασιατικού ελληνισμού έρχεται ξανά στο προσκήνιο μέσα από τη φωτογραφική έκθεση «Θησαυροί από το Ικόνιο και τη Σίλλη».
Η έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ικόνιο της Τουρκίας και εν συνεχεία στην Καβάλα, εγκαινιάζεται στην Αθήνα, την Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως και την Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, στον κήπο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.
Περισσότερα από 50 αντικείμενα από το Μουσείο του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών στη Νέα Καρβάλη Καβάλας φωτογραφίζονται για πρώτη φορά και παρουσιάζονται στην έκθεση και τη σχετική έκδοση, με την επιμέλεια των Dr. Mete Ilker Mimiroglou, καθηγητή του Πανεπιστημίου Necmettin Erbakan, και του Καπλάνη Ιωσηφίδη, Προέδρου του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών.
Τα κειμήλια που παρουσιάζονται σε φωτογραφίες στην έκθεση μεταφέρθηκαν από τον ελληνορθόδοξο πληθυσμό της Καππαδοκίας, ο οποίος εγκατέλειψε τις εστίες του οργανωμένα παίρνοντας μαζί του αντικείμενα ιστορικής και συναισθηματικής αξίας όπως: εικόνες και σκεύη από τις εκκλησίες του Ικονίου και τα Βυζαντινά Μοναστήρια της Επισκοπής Ναζιανζού, φιρμάνια και εκκλησιαστικά έγγραφα, καθώς και ενδύματα, χαλιά, κοσμήματα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.
Η συλλογή έμελλε να έχει την ίδια μοίρα με τους κατόχους της, περιπλανώμενη στην ελληνική επικράτεια εως ότου αποκτήσει μόνιμη στέγη στο Μουσείο του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών στη Νέα Καρβάλη Καβάλας.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου στις 18:00, στον κήπο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών. Η έκθεση αποτελέι προϊόν του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης, του Πανεπιστημίου Necmettin Erbakan, των Δήμων Καβάλας και Σελτσουκλού Ικονίου και του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.
Είσοδος Ελεύθερη
Διάρκεια Έκθεσης: 15.10.2024 έως 21.10.2024
Ωράριο Έκθεσης: Δευτ-Παρ: 10:00- 15:00 και Σαβ- Κυρ: 11:00- 16:00
Στον κήπο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Κωνσταντίνου Τσάτσου 6, Πλάκα.
Επικοινωνία:
Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών:
info@cappadocianstudies.com | www.cappadocianstudies.com
Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών:
info@kms.org.gr | www.kms.org.gr